Putinovej gymnastke sa zatiaľ pomstila jedine Británia

Alina Kabajevová má možno najzáhadnejší súkromný život spomedzi všetkých verejne známych žien v Rusku. Je bezdetná alebo má až troch potomkov? Spája ju so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom len pekný pohľad do očí alebo, naopak, láska? Na tieto otázky i na ďalšie podobné existujú len nikým nepotvrdené odpovede.

23.05.2022 06:00
Alina Kabajevova Foto:
Gymnastické umenie Aliny Kabajevovej. Snímka je z olympiády v Aténach v roku 2004. Z Grécka odlietala do Ruska so zlatom.

Rodičia ju dali na gymnastiku v predškolskom veku. Žili vtedy v Taškente, o niekoľko rokov sa presťahovali do Moskvy. Malá Alina najprv neohúrila trénerov v Uzbekistane. Tvrdili, že s robustnou postavou sa nehodí pre tento druh športu.

Celkom opačne vnímala dievča hlavná trénerka reprezentácie ruských gymnastiek. Keď ju Irina Vinerová-Usmanovová, ktorá má uzbecký pôvod, v Moskve spoznala, bola ohúrená. „Nemohla som uveriť vlastným očiam, keď som ju prvý raz stretla. Dievčina mala nevídanú kombináciu obidvoch kľúčových predpokladov potrebných pre modernú gymnastiku – ohybnosť a obratnosť," citovali ju noviny Daily Mail. Kabajevová mala vtedy jedenásť rokov.

Ukázalo sa, že oči v Taškente sa mýlili a, naopak, zrak v Moskve mal pravdu. „Vo veku pätnásť rokov bola najmladšou členkou ruskej výpravy, ktorá vyhrala majstrovstvá Európy v Portugalsku," píše sa na osobnej webovej stránke Kabajevovej.

Hviezdička modernej gymnastiky sa rýchlo menila na veľkú hviezdu. Získala titul absolútnej európskej šampiónky a odniesla si prvé zlato z majstrovstiev sveta. Nastali však dva problémy. Vlastná chybička a chyba, ktorú mal na svedomí nepochybne niekto iný.

Alina Kabajevová takto pózovala v auguste 2020.
Alina Kabajevová a Vladimir Putin.
+10Alina Kabajevová v roku 2016.

Iba bronz. A doping

Webová stránka Kabajevovej opisuje obdobie 2000 – 2002 ako najťažšie v jej gymnastickej kariére. Na olympiádu do Sydney prichádzala ako jasná favoritka. Nepripúšťala si nič iné, ako so zlatou medailou na krku si vypočuť ruskú štátnu hymnu. Pri cvičení s obručou však urobila chybu, získala len bronz. Potom dostala dištanc na dva roky, lebo mala pozitívny dopingový test.

Laboratórium odhalilo, že Kabajevová požila liek Furosemid. Používa sa na liečbu tvorby tekutín v dôsledku srdcového zlyhania, na zjazvenia pečene, na ochorenia obličiek či na zníženie krvného tlaku. Medzinárodná gymnastická federácia ho má na zozname zakázaných prípravkov.

Pozdrav fanúšikom po triumfe. Alina Kabajevová... Foto: Pierre-Philippe MARCOU / AFP / Profimedia
Alina Kabajevová Pozdrav fanúšikom po triumfe. Alina Kabajevová máva s kyticou po zisku zlatej medaily na majstrovstvách sveta v októbri 2001 v Madride.

Návrat medzi súťažiace gymnastky Kabajevovej vyšiel perfektne: „Alina sa vrátila do športu triumfálne. Vyhrala zlaté medaily na majstrovstvách sveta v roku 2003 a na majstrovstvách Európy v roku 2004," zdôrazňuje jej webová stránka. „Ak Boh dá talent, treba ho využiť," ozrejmila pre denník Komsomoľskaja Pravda jednu z príčin svojho návratu.

Keď na jeseň 2004 oznámila koniec aktívnej kariéry (krátko po zisku olympijského zlata v Aténach), v kronike modernej gymnastiky bola zapísaná veľkými písmenami. „Alina je jednou z troch gymnastiek na svete, ktoré vyhrali všetky turnaje gymnastického Grand Slamu – olympiádu, majstrovstvá sveta i Európy, finále Svetového pohára a Grand Prix," prízvukuje osobná stránka Kabajevovej.

V roku 2005 jej Putin udelil štátne vyznamenanie Za zásluhy o vlasť. Osobne sa vtedy poznali už dlhší čas. V decembri 2001 ich fotografi zachytili vedľa seba na tribúne počas šou, ktorá nasledovala po skončení národných majstrovstiev v gymnastike.

Z moslimky kresťanka

V Uzbekistane, kde sa Kabajevová narodila, medzi náboženstvami jednoznačne prevláda islam. Vyznáva ho takmer deväťdesiat percent obyvateľov, k pravosláviu sa hlási päť percent populácie.

Malú Alinu rodičia priviedli k islamu. S touto vierou bola stotožnená približne do svojich dvadsiatich rokov. Gymnastika jej však nedovolila, aby sa riadila náboženskými pravidlami počas pôstneho mesiaca moslimov. „Každý rok sa snažím dodržiavať rituály ramadánu, ale, bohužiaľ, sa mi to nedarí. Tréningy a špeciálny režim odmietajú všetky príkazy tohto sviatku," zdôverila sa v roku 2002 pre noviny Deň.

O rok neskôr, keď poskytla rozhovor Komsomoľskej Pravde, už hovorila o inom vierovyznaní: „Chcem sa dať pokrstiť." Poznamenala, že už bola u kňaza. A zavtipkovala si, že keď jej hovoril o tom, čo všetko sa považuje za hriech, tak mala pocit, že by mala vstúpiť do kláštora.

Vnukol jej ideu konvertovať Putin, ktorý sa hlási k pravoslávnemu kresťanstvu? Bohvie…

Láska s milicionárom

Ruské bulvárne médiá tvrdili, že prvý vážny vzťah Kabajevová udržiavala s Davidom Muselianim. S moskovským milicionárom v hodnosti kapitána. S tým, že v intímnom vzťahu žili v období 2002 – 2006. Médiá dokonca písali, že sobáš je na spadnutie. Na začiatku roku 2006 však Kabajevová povedala, že sa rozišli. Zdôraznila, že išlo o spoločné rozhodnutie.

S účastníčkami športovej súťaže v Moskve. Akciu... Foto: KABAEVA-ALINA.RU
Alina Kabajevová S účastníčkami športovej súťaže v Moskve. Akciu s názvom Veľká cena modernej gymnastiky organizuje Alina Kabajevová (tretia sprava). Podujatie sa koná každoročne od roku 2009.

V roku 2007 sa vybrala na politickú dráhu. Úspešne. Stala sa členkou dolnej komory ruského parlamentu. V politike vydržala sedem rokov. Poslanecký mandát vymenila za funkciu šéfky predstavenstva veľkého ruského mediálneho holdingu.

Špekulácie o tom, že Kabajevovú a Putina spája láska, pribúdali. Aj preto, že šéf Kremľa po boku svojej ženy Ľudmily v júni 2013 spoločne s ňou pred televíznou kamerou oznámil, že po tridsiatich rokoch sa ich manželstvo končí. „Bolo to spoločné rozhodnutie. Ťažko vídavame jeden druhého, každý z nás má vlastný život," objasnil šéf Kremľa a Ľudmila Putinová mu pritakávala. (Exmanželka je od neho o päť rokov mladšia, majú spolu dve dcéry.)

Aby ju deti ľúbili tak ako ona svoju mamu

Kabajevová získala druhý poslanecký mandát v roku 2012. Tri roky predtým sa začala angažovať v charite. Založila nadáciu nesúcu jej meno, ktorá pomáha rodinám v zlej sociálnej situácii, venuje sa znevýhodneným deťom a v neposlednom rade jej záleží na podpore športu medzi mládežou.

Po svojom znovuzvolení odpovedala aj na otázku o svojom súkromí. Denník Novyj gorod sa jej opýtal (s poznámkou, že je síce ešte o tom priskoro uvažovať), ako si predstavuje život na dôchodku. „Chcem mať zdravé deti." A podotkla, že potomkov zatiaľ nemá. „Avšak ako ktorákoľvek normálna žena snívam, že budem mať deti. Veľmi chcem veriť, že ich dobre vychovám a že ma budú ľúbiť tak ako ja moju mamu," doplnila.

Od tohto rozhovoru uplynulo už desať rokov. Má už potomka? A ak áno, tak jedného alebo ich je viac? Existujú fámy, šumy, špekulácie. Akokoľvek sa tieto informácie nazvú, tvrdenie stojí proti tvrdeniu: kým médiá píšu o intímnom vzťahu medzi Kabajevovou a Putinom, naopak, Kremeľ viackrát zdôraznil, že sa šíri nezmysel.

Washington sa vraj bojí, ale Londýn udrel

Americký denník Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním na viaceré zdroje uviedol, že Kabajevová v roku 2015 porodila ruskému prezidentovi syna v elitnej švajčiarskej pôrodnici. „Médiá vtedy písali, že Putin sa neukázal osem dní na verejnosti, predpokladajúc, že bol s Kabajevovou. Kremeľ tvrdil, že to nezodpovedá skutočnosti," pripomenula stanica BBC.

O štyri roky neskôr Kabajevová údajne rozšírila svoje potomstvo. Podľa WSJ porodila v Moskve dvojčatá.

Alina Kabajevová Čítajte viac Najohybnejšia Ruska má nálepku Evy Braunovej. Kvôli Putinovi

Najnovšie sa meno Kabajevovej skloňuje v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Na Západe jej dávajú za vinu, že má vysokú funkciu v holdigu, čo má pod palcom viaceré ruské médiá schvaľujúce inváziu. BBC poukázala na to, že po vypuknutí bojov zmizla Kabajevová ako šéfka predstavenstva mediálneho domu z jeho webovej stránky. Vraj preto, aby sa vyhla uvaleniu sankcií proti nej.

WSJ pred necelým mesiacom tvrdil, že USA zvažovali potrestať medzi Rusmi i Kabajevovú, ale napokon od zámeru ustúpili, aby nenahnevali Putina, pretože by to v opačnom prípade jedine uškodilo diplomatickým snahám zastaviť krvipreliatie na Ukrajine. Naopak, Británia pred niekoľkými dňami zaradila „Putinovu gymnastku" na sankčný zoznam osôb.

A Európska únia? Tej zatiaľ Kabajevová nijako neprekáža.

Alina Kabajevová

  • Narodila sa 12. mája 1983 v uzbeckom Taškente (otcovi tatárskej národnosti a ruskej matke). Gymnastike sa začala venovať od svojich štyroch rokov.
  • Z olympiády v Aténach v roku 2004 si odniesla zlato. Stala sa dvojnásobnou absolútnou majsterkou sveta a päťnásobnou absolútnou šampiónkou Európy. Z olympijských hier má dve medaily, z majstrovstiev sveta 14 a z európskych šampionátov 25.
  • V októbri 2004 oznámila ukončenie aktívnej športovej kariéry. V parlamentných voľbách v roku 2007 ju zvolili za poslankyňu prokremeľskej strany Jednotné Rusko. O sedem rokov sa s politikou rozlúčila a stala sa predsedníčkou predstavenstva ruského holdingu Národná mediálna skupina. Niekoľko rokov šéfuje nadácii, ktorá podporuje chudobnejšie rodiny, deti s ohraničenými možnosťami a rozvoj športu.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Alina Kabajevová #vojna na Ukrajine