Hviezda z Titanicu pomohla nevyliečiteľne chorému dievčaťu

Keď sa Carolynne Hunterová dozvedela, koľko zaplatí v budúcom roku za elektrinu, rozplakala sa. Obec jej oznámila, aby sa pripravila na účet vo výške najmenej 17-tisíc libier (viac ako 19 400 eur). Vysoká spotreba elektrickej energie v domácnosti škótskej matky má jedinú príčinu: nevyliečiteľne chorá 12-ročná dcéra Freya musí byť nepretržite napojená na prístroje, ktoré ju udržiavajú pri živote.

20.11.2022 08:00
Kate Winslet Foto:
Svetoznáma anglická herečka Kate Winsletová.
debata

Hunterová je matka samoživiteľka, ktorá má ešte jedno dieťa (19-ročnú dcéru). Žijú na vidieku v dome starom 300 rokov, ktorému chýba moderná tepelná izolácia. „Vypli sme všetko, čo sa dalo. Moja staršia dcéra a ja žijeme vo výhrevnej biede, pretože v ostatných častiach domu nekúrime. Mrzneme, aby som mohla zaplatiť to, čo je potrebné pre Freyu," citovala stanica BBC 49-ročnú Škótku. Primeranú teplotu udržiavajú iba v izbe, kde leží na posteli nehybná dcéra, a pri nej bežia 24 hodín denne lekárske prístroje.

Žijú vo väčšej škótskej obci Tillicoultry, ktorá má približne 4 600 obyvateľov. Miestne zastupiteľstvo pomohlo Hunterovej v rámci svojich možností – poskytlo jej na dom solárne panely, ale tie nedokážu pokryť vysokú spotrebu elektriny. (Obec už dávnejšie vyšla v ústrety žene s dvoma dcérami tým, že im umožnila bývať v dome patriacom obci.)

1-Brchnelova-ESTEC internship Čítajte viac Mladá Slovenka hviezdi v mužskom svete. Navrhuje vesmírne rakety a raz chce mať v kozme vlastnú sondu

Hunterová doteraz ročne platila za energie okolo 6 500 libier (zhruba 7 420 eur). Po očakávanom raketovom zdražení od januára 2023 by bez finančnej pomoci nemala šancu sama utiahnuť fungovanie „domácej nemocnice" napriek tomu, že pracuje na plný úväzok. Jej príjem je pod úrovňou priemernej mesačnej mzdy v Škótsku.

V blízkosti chorej dcéry je umiestnených niekoľko prístrojov. Medzi nimi aj zariadenie na podporu dýchania: Freya, ktorá má ťažkú mozgovú obrnu, je totiž odkázaná na permanentný prísun kyslíka. Dievča, ktoré sa nemôže ani pohnúť, dokáže matku a sestru aspoň potešiť krásnou iskrou v očiach.

Spočiatku 5 až 10 libier, zrazu päťciferná suma

Zúfalá matka po strašidelnej informácii od obce vložila nádej do dobročinnej zbierky. Vypísala ju v októbri na internetovej stránke, ktorej prostredníctvom hľadajú rôznu pomoc stovky chudobných, chorých či znevýhodnených ľudí. Darcovia začali posielať väčšinou päť až desať libier.

Pred niekoľkými dňami zasvietila úžasná suma a pri nej svetoznáme meno: 17 000 libier, Kate Winsletová s rodinou. Držiteľka Oscara, 47-ročná anglická herečka, ktorú preslávil film Titanic, v ktorom si zahrala jednu z dvoch hlavných úloh po boku Leonarda DiCapria, pomohla s budúcoročnými účtami za elektrinu v plnom rozsahu.

Ja som sa dočkala pomoci, ale čo všetci ostatní? Chcem, aby im vláda zaplatila za dobrú vec, nemôže to byť celebrita, kto sa na to podujme.
Carolynne Hunterová, škótska matka nevyliečiteľne chorej dcéry

Keď Hunterová zbadala výšku daru od Winsletovej, zase sa rozplakala, ako keď sa dopočula, aké účty ju čakajú po zdražení elektriny. Samozrejme, že v tomto prípade to boli slzy šťastia. „Vyhŕkli mi slzy, myslela som si, že to ani nie je pravda, dokonca sa ešte stále pýtam sama seba, či je to skutočnosť," povedala pre BBC. Je to realita aj spolu so slovami Winsletovej, ktorá zaželala Hunterovej všetko najlepšie v ťažkom živote s dcérou pripútanou na lôžko.

Nemôže to byť celebrita, kto sa na to podujme

Po vyriešení obrovského problému s platbami za elektrinu sa Hunterová nemieni odmlčať. Svoju hrozbu vďaka herečke odvrátila, teraz sa chce venovať rizikám rodín s podobne ťažkým osudom. Povedala, že by chcela zájsť za predstaviteľmi škótskej i britskej vlády, aby podporili opatrenia zamerané na pomoc tým, ktorí sa tiež doma starajú o nevyliečiteľne chorého príbuzného: „Ja som sa dočkala pomoci, ale čo všetci ostatní? Chcem, aby im vláda zaplatila za dobrú vec, nemôže to byť celebrita, kto sa na to podujme."

Zdražovanie energií sa v Británii bolestivo dotkne aj „úplne zdravých rodín". Prognózy už namaľovali čerta na stenu: odhadujú, že v budúcom roku milióny ľudí žijúcich v typickej britskej domácnosti zaplatia za energie dokopy okolo 5 700 libier (6 520 eur) v prípade, že štát im nepodá pomocnú ruku. Mesačne by to znamenalo v prepočte až 543 eur (!).

Nevyliečiteľne choré škótske dievča Freya... Foto: CAROLYNNE HUNTEROVÁ
chorá Freya Hunterová Nevyliečiteľne choré škótske dievča Freya Hunterová.

Britská vláda už v máji sľúbila, že od októbra počas šiestich mesiacov poskytne domácnostiam zľavu v celkovej výške 400 libier (458 eur) pri platbách za energie. „Začiatkom tohto mesiaca ministerstvo práce a dôchodkov oznámilo, že pred koncom novembra viac ako osem miliónov domácností dostane 324 libier v rámci pomoci súvisiacej s rastom životných nákladov," uviedla stanica CNN (v prepočte to je 371 eur).

Winsletová sa venuje dobročinným cieľom

Čo sa týka Winsletovej, finančný dar pre Hunterovú zapadá do mozaiky jej charitatívnych aktivít. Napríklad je spoluzakladateľka Nadácie zlatého klobúka. Založila ho spoločne s Margretou Dagmarou Ericsdottirovou z Islandu. Zoznámili sa pri nakrúcaní dokumentárneho filmu Matkina odvaha: Hovorme spätne o autizme.

Príbeh zachytáva život Ericsdottirovej a jej syna Keliho. Winsletová prispela pri nakrúcaní svojím hlasom. Dokument sa venuje ťažkému osudu islandského chlapca, ktorý trpí veľmi vážnou podobou autizmu, v podstate vôbec nerozpráva. Nadácia zlatého klobúka pomáha deťom s touto diagnózou.

Winsletová sa na webovej stránke dobročinného fondu zdôverila, že jej dcéra ju podnietila, aby sa podieľala na jeho založení. Keď spolu dopozerali filmový dokument o islandskom autistovi, dala matke zložitú otázku, ktorou ju inšpirovala zriadiť nadáciu v súčinnosti s Ericsdottirovou: „Mamička, čo ak by som ti nemohla povedať, že ťa ľúbim?"

„Premýšľala o tom, čo to znamená, že matka nemôže hovoriť so svojím vlastným dieťaťom. Jedinci s autizmom môžu skutočne žiť zmysluplný život. Preskúmajte našu webovú stránku a zistite viac o mnohých spôsoboch, ako môžete pomôcť," zdôraznila Winsletová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príbeh #charita #Kate Winslet