Oceľová päsť je oporou nielen Kyjeva

Vitalij Kličko zažil v ringu ťažké chvíle, ale za najnáročnejší zápas vo svojom živote označil, v roku 2020, boj proti pandémii. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, možno prežíva ešte zložitejšie momenty. Zodpovedá za ochranu Kyjevčanov, pretože je ich starosta.

05.02.2023 12:00
rusko, ukrajina vojna, Vitalij Kličko, majster... Foto: ,
Ukrajinský majster sveta ťažkej váhy v boxe, Vitalij Kličko, v jednej z obrannej Kyjevskej oblasti.
debata (10)

Obor s výškou 203 centimetrov dlhé roky býval postrachom svojich vyzývateľov, ktorí sa pokúsili uchmatnúť mu titul svetového šampióna. Kličkova bilancia v profesionálnom ringu vyzerá úžasne: zo 47 zápasov vyhral 45, pričom až 41-krát rozhodol o víťazstve knokautom.

Jeden z najznámejších Ukrajincov vo svete patril v roku 2014 medzi hlavných aktérov protestov proti prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorý po svojom páde emigroval do Ruska. Nečudo preto, že o niekoľko mesiacov po eufórii na kyjevskom Majdane jednoznačne uspel v predčasných voľbách starostu. Už v prvom kole volieb v júni 2014 získal takmer 57 percent hlasov, čo znamenalo jeho zvolenie (nikto z ostatných uchádzačov nemal ani desať percent odovzdaných hlasov).

Vitalij Kličko, starosta Kyjeva, ukazuje členom... Foto: SITA/AP
Vitalij Kličko, starosta Kyjeva, majster sveta v boxe, ťažká váha Vitalij Kličko, starosta Kyjeva, ukazuje členom americkej delegácie budovy v hlavnom meste Ukrajiny poškodené pri ruskom ostreľovaní. Snímka je z októbra minulého roku. Keď po skončení boxerskej kariéry vstúpil do politiky, plánoval kandidovať v prezidentských voľbách, ale napokon uprednostnil uchádzať sa o funkciu starostu. Na čele Kyjeva stojí od roku 2014.

V novembri 2015 v riadnom termíne volieb si musel počkať na obhájenie mandátu v druhom kole, no bol to napokon triumf: proti kandidujúcemu poslancovi Boryslavovi Berezovovi ho podporili dve tretiny Kyjevčanov. O päť rokov neskôr zostal na čele hlavného mesta Ukrajiny už po zisku nadpolovičnej väčšiny hlasov v prvom kole.

Toto je náš domov. Budeme bojovať. Verím Ukrajine, verím môjmu štátu a verím môjmu ľudu.
Vitalij Kličko, starosta Kyjeva

Kličko ako nádejný budúci prezident

Popularita, ktorej sa teší Kličko, je na Ukrajine málo vídaná. Voliči totiž viackrát dali najavo v ďalších voľbách veľké sklamanie z lídrov, ktorých si predtým zvolili na celoštátnej i na regionálnej úrovni.

O Kličkovi sa dokonca hovorí ako o nádejnom budúcom prezidentovi, keď už na základe ústavy nebude môcť byť hlavou štátu Volodymyr Zelenskyj (môže kandidovať ešte raz).

Oceľová päsť, čo je prezývka, ktorú si Kličko získal v boxerskom ringu, je morálnou oporou obyvateľov Kyjeva od začiatku ruskej invázie, ktorú Moskva spustila 24. februára 2022. Prezeral si rozvaliny po ruskom ostreľovaní mesta, stál pred troskami, z ktorých sa ešte valil dym a povzbudzoval Kyjevčanov do ďalších dní. „Toto je náš domov. Budeme bojovať. Verím Ukrajine, verím môjmu štátu a verím môjmu ľudu," citovala ho agentúra AP krátko po tom, čo zaduneli prvé výbuchy.

Vladimir Kličko Čítajte aj Na Ukrajinu prišli deštrukcia a smrť. Kličkovci ju budú brániť celou silou

Klička šokoval ruský vpád na Ukrajinu zvlášť preto, keď sa obzrel do minulosti: „Kedysi nás učili, že Rusi sú naši bratia. A vždy ma učili, že nikdy nesmieš bojovať proti svojmu bratovi," zdôraznil v rozhovore pre denník The Mirror.

Rozvod po dlhom čase

V roku 1994 sa Kličko zaľúbil do ženy, ktorá sa čoskoro stala jeho manželkou na viac ako štvrťstoročie. Majú spolu tri deti. Natalia Kličková, je 48-ročná bývalá modelka, ktorá sa živí ako speváčka. Obľúbila si Hamburg, kde už dlhšie býva. Kličko, ktorý má 51 rokov, s ňou žil v Nemecku, ale už niekoľko rokov má bydlisko v Kyjeve.

Kličkovci sa začali vídavať čoraz menej, preto ich manželstvo smerovalo ku krachu. V lete 2022 oznámili svoj rozvod. „Podali sme spolu žiadosť o rozvod, pretože už roky žijeme oddelene. Naďalej máme veľmi dobrý vzťah a rešpektujeme sa, ale už dlho sme odlúčení od seba v rôznych mestách," povedal Kličko pre noviny Bild. O tom, že spolu naďalej vychádzajú dobre, svedčí to, že jej každý deň dáva vedieť o sebe, že je v poriadku.

Kličko má svoju webovú stránku v ukrajinskom a anglickom jazyku, ruština chýba. Naopak, Kličková nezanevrela na ruský jazyk: „Moja duša rozhoduje, v akom jazyku spievam. Väčšinou po rusky alebo po ukrajinsky. Ako inak by to mohlo byť? Ruština bola jazykom, ktorým sme sa v škole rozprávali každý deň, a moje najhlbšie korene sú ukrajinské – presne ako ľudové piesne, ktoré sme si doma spievali," objasňuje na svojej webovej stránke.

V časoch športovej slávy. Váženie Vitalija... Foto: SHUTTERSTOCK
Váženie Vitalija Klička 2012, majster sveta, box, ťažká váha V časoch športovej slávy. Váženie Vitalija Klička pred duelom s Manuelom Charrom v roku 2012. Ukrajinec v zápase proti Nemcovi obhájil titul majstra sveta v ťažkej váhe. V obecenstve vtedy Kličkovi tlieskali aj Rusi, pretože sa boxovalo v Moskve.

Vitalij Kličko

  • Niekoľko rokov vyrastal v niekdajšom Československu. Jeho otec totiž v rokoch 1980 – 1985 pôsobil v severných Čechách, kde bol umiestnený ako dôstojník sovietskych okupačných síl.
  • Svoju úspešnú kariéru po prechode z amatérskeho boxu do profesionálneho ringu začal v roku 1996 knokautom Američana Tonyho Bradhama.
  • Je viacnásobný majster sveta v ťažkej váhe. Stal sa jediným boxerom v dejinách, ktorý tento titul dokázal získať v troch rôznych desaťročiach.
  • Starostom Kyjeva je od roku 2014. Voľby vyhral trikrát (dvakrát už v ich prvom kole a raz v druhom kole).

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Vitalij Kličko #Kyjev #Ukrajina #vojna na Ukrajine