Prečo požičovňa lyží na Sahare nemá žiadnych zákazníkov?

Asi pred 30 rokmi si podnikateľ z Nigeru všimol dieru na trhu, ktorú sa rozhodol zaplniť. Založil teda obchod s požičovňou lyží na Sahare. Aj po troch desaťročiach svoj ​​podnik naďalej prevádzkuje, ale v posledných rokoch nemal ani jediného zákazníka, napísal spravodajský server BBC News.

28.05.2014 10:30
púšť, Sahara Foto: ,
Chodili sme pred šiestou ráno, pretože akonáhle vyjde slnko, kvôli horúčave sa už lyžovať nedá, hovorí majiteľ požičovne.
debata (4)

Lyže, lyžiarky, zopár snowboardov, to všetko je vyložené na policiach v obchode, rovnako ako žlté a červené boby pre tých, ktorí by pri schádzaní zo saharských svahov radšej pohodlne sedeli.

Nečakajte však žiadne najnovšie modely. Väčšina vystaveného tovaru sa sem dostala začiatkom 80. rokov, len snowboardy sú o niečo mladším prírastkom. A prackové lyžiarske topánky sú také ťažké, že už len predstava, že by si ich mal človek obuť v saharskej horúčave, je značne odradzujúca.

Koniec koncov toto je Agadez, prašné trhovisko v Nigeri obklopené púšťou Sahara, a nie Courchevel vo Francúzskych Alpách. Teplota tu stúpa nad 45 stupňov Celzia, a keď zafúka vietor, je to ako by vám niekto do tváre namieril sušič vlasov.

Nič z ponúkaného tovaru si tu nikto nevypožičal od roku 2007. Abdelkader Baba, majiteľ požičovne, si odvtedy lyže tiež neobul. Bez turistov lyžovať nechodí a turisti sem jednoducho prestali cestovať, odohnalo ich násilie a únosy.

Nemá však dôvod dávať dole nápis „obchod s lyžami“ z drevenej fasády svojej prevádzky. Práve vďaka tejto tabuli je jeho obchod slávny. Dve červené lyže na ňom mieria každá na opačnú stranu a Tuareg v turbane schádza na lyžiach dole piesočnou dunou. Prevádzka navyše stojí priamo uprostred rušnej križovatky a nedá sa prehliadnuť.

Baba brával turistov za mesto do piesočných dún v púšti. „Chodili sme pred šiestou ráno, pretože akonáhle vyjde slnko, kvôli horúčave sa už lyžovať nedá,“ hovorí. Ako prví si tu vraj vyskúšali lyžovanie v dunách Angličania, Austrálčania, Švédi, Japonci – a Slováci. Ale to bolo pred 30 rokmi.

„Nie je tu vôbec neobvyklé vidieť ťavy, ako sa kĺžu dole po dune,“ vysvetľuje. „A tak, keď som videl v televízii, ako Európania lyžujú, napadlo mi, že by sme to mohli vyskúšať aj tu.“

Bolo ľahké presvedčiť priateľov, ktorí sa v celej oblasti podieľali na organizovaní rallye Dakar, aby mu zohnali nejaké lyže. Oveľa ťažšie bolo naučiť sa, ako na nich zísť dole z duny.

Na otázku, či si myslí, že existuje aspoň nejaká šanca, že sa ešte spustí dolu z duny, odpovedá: „Kým európske veľvyslanectvá neprestanú svojim obyvateľom brániť, aby sem cestovali, tak sa na žiadne z týchto lyží nepostavím,“ odpovedá Baba nespokojne.

„Varujú pred al-Kájdou a ďalšími džihádistickými skupinami, ale to je hanba,“ dodáva. „Smrť si vás nájde, nech ste kdekoľvek. Aj v Európe predsa ľudí umierajú! Každý by mal mať právo ísť a cestovať, kam sa mu zachce.“ Napríklad lyžovať do Nigeru.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #požičovňa #lyže #Sahara #al-Káida