Bagdad sa bojí a modlí sa za mier

Rad pred pasovým úradom v Bagdade sa vinie ulicou. Občania irackého hlavného mesta utekajú pred radikálmi z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL), ktorí sú len niekoľko desiatok kilometrov od mesta, píše Reuters.

25.06.2014 16:00
Irak, vojaci, Bagdad Foto: ,
Sunniti, ktorí sa obrátili proti sieti al-Kajdá a teraz pomáhajú irackým silám zaistiť bezpečnosť, hliadkujú v oblasti severného Bagdadu.
debata (4)

„Ľudia panikária, sledujú televíziu a myslia si, že tie ozbrojené skupiny sú už v Bagdade,“ tvrdí Alí Nadžím, ktorý rad pozoruje zo svojho obchodu.

Sedemmiliónový Bagdad má stále v pamäti krviprelievanie, pri ktorom v rokoch 2006 a 2007 zomierali ľudia po stovkách. Aj teraz sa odohrávajú atentáty takmer denne. Hoci rany z oných dvoch rokov sa ešte úplne nezahojili, Bagdad sa naučil fungovať ako mesto. Stále je rozdelený na sunnitské a šíitske štvrte, z ktorých niektoré sú stále obohnané ostnatým drôtom a betónovými blokmi.

Nadžím má obchodík v časti mesta poznačenej početnými bombovými útokmi. „Niektorí moji susedia predali svoje domy a odišli. Ja zostávam, pretože keď ja odídem, nezostane tu nikto,“ hovorí obchodník, ktorý dobre vie, že reštaurácia v susedstve bola terčom útoku začiatkom roka.

Nadžím si je istý, že Bagdad nepadne radikálom tak rýchlo do rúk, ako to bolo v prípade Mosulu alebo Tikrítu. „Mosul padol, pretože sú tam najmä sunniti. V Bagdade je to zmiešané a za vládou stoja aj tunajší sunniti,“ hovorí obchodník, ktorého rodina patrí k tým, ktoré nerozlišujú ľudí podľa vierovyznania – jeho otec je šíit a matka sunnitka.

Sunniti k sunnitom, šíiti k šíitom

Boje s väčšou pravdepodobnosťou vypuknú v zmiešaných sunnitsko-šíitskych štvrtiach, a práve v nich ľudia nenechávajú nič na náhodu. Exodus sa začal zo severnej štvrte Al-Ghazalíja, pretože mnohí sa boja, že práve tu by mohli boje vypuknúť s veľkou silou. Tunajší ľudia sa začali sťahovať do iných častí metropoly už 10. júna, kedy padol Mosul. Hlavná trieda Ghazalíje je ľudoprázdna, zostalo len niekoľko rodín. „Ľudia sa boja, šíiti odišli do šíitskych štvrtí, sunniti do sunnitských. Na mojej ulici zostalo päť-šesť rodín,“ hovorí jeden z tých, ktorí ostali.

Najväčší strach panuje z toho, že v Bagdade existujú teraz neaktívne bunky ISIL a tie sa prebudia k životu, aby povzbudili hlavný prúd bojovníkov. Predstavitelia štátu sa tiež boja, že do mesta vojdú bojovníci, ktorí majú zázemie v sunnitských predmestiach.

V uliciach Bagdadu hliadkujú posilnené oddiely vojakov a policajtov, v minulých štrnástich dňoch znateľne zhustla premávka a pribudlo kontrolných stanovíšť. Vláda zmobilizovala šíitských dobrovoľníkov a postavila ich do prvých línií. Ľudia duchovného Muktadu Sadra, ktorí kedysi bojovali proti Američanom, kým v roku 2008 nezložili zbrane, v sobotu pochodovali Bagdadom s raketami na autách. Mnohí mali falošné samovražedné pásy a niesli makety bômb. „Sú pripravení obetovať sa pri obrane Iraku a jeho ľudu,“ volal pri prehliadke jeden hovorca na pódiu.

Niektorí občania Bagdadu sa snažia odísť až do bezpečného Kurdistanu. „Všetky veci mám v škatuliach, predal som byt aj nábytok,“ povedal päťdesiatštyriročný šéf reštaurácie, ktorý práve pristál v Irbíli. Počet letov medzi Bagdadom a touto kurdskou metropolou sa strojnásobil, letenky sú vypredané a obchoduje sa s nimi na čiernom trhu.

Väčšina občanov metropoly ale nemá kam ísť, takže zostávajú a čakajú na ďalšiu vlnu násilia v meste, ktoré si na mier takmer nepamätá…

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Bagdad #šiiti #sunniti