Fanúšikom Putina vstup zakázaný. Nové pravidlo reštauráciu zatraktívnilo

Majiteľ reštaurácie v Gdyni na severe Poľska umiestnil na dvere nálepku „Stúpencom Putina je vstup zakázaný“ – a záujem o nový podnik ihneď stúpol, prinajmenšom v poľských médiách, ale vraj aj medzi ruskými turistami.

03.01.2015 18:29
Poľsko, reštaurácia Foto:
Majiteľ reštaurácie v poľskej Gdyni pripravil nové pravidlá pre svojich hostí. Vstup fanúšikom ruského prezidenta Putina je zakázaný.
debata (287)

„Radi obslúžime hostí, ktorí prídu so psom, ale prívrženci Putina tu nie sú vítaní,“ povedal pre denník Gazeta Wyborca majiteľ reštaurácie Malá Ukrajina Vadym Sikerko.

Už v septembri sa v jednej reštaurácii v susednom meste objavil nápis „Rusov neobsluhujeme“, ale takýto prístup sa nepáčil gdyňskému majiteľovi reštaurácie. „Proti Rusom nič nemáme, naopak nás navštevujú a robia si u nás fotky. Ale nie sú tu vítaní ľudia, ktorí podporujú to, čo robí ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajine,“ vysvetlil.

Sikersko sa aj s rodinou presťahoval na pobrežie Baltu z Kyjeva a nálepku na dverách považuje za svoju odpoveď na Putinovu politiku a ruskú propagandu, ktorej sa rozhodol čeliť, aj keď len takýmto spôsobom.

Nápis neodporuje poľským zákonom

„Nápis je síce provokatívny, ale podľa Európskeho súdu pre ľudské práva si aj provokatívne výroky zaslúžia ochranu,“ myslí si miestna expertka na médiá a ľudské práva Dominika Bychawská. Zákaz podľa nej neodporuje poľským zákonom, pretože sa nedopúšťa národnostnej diskriminácie.

„Žijeme v slobodnej krajine, kde každý má právo na svoj názor, aj keď gastronomický podnik by nemal byť miestom politických sporov,“ myslí si starosta Gdyne Wojciech Szczurek. Aj podľa ďalších zástupcov mesta je len na hosťoch, či do takéhoto podniku vstúpia.

Oslovení Rusi, či už z miestnej komunity, či z Kaliningradu, boli v názoroch rozdelení. „Nevstúpila by som do toho podniku za nič na svete, ale vôbec nie preto, že by som fandila Putinovi, ale preto, lebo politika prebúdza chorý nacionalizmus,“ zaprisahávala sa emigrantka Ksenija.

Naopak, novinárka Kaťa považovala zákaz len za „lacný marketingový ťah“. Ťažko totiž podľa nej hrozí, že by sa fanúšikovia Putina hrnuli v Poľsku do ukrajinskej reštaurácie.

287 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #reštaurácia #Vladimir Putin