Život sýrskej rodiny v nemeckom Heidenau má temné obrysy

Nový život jednej z rodín sýrskych utečencov v Nemecku pripomína horskú dráhu, keď eufóriu strieda beznádej. Z Berlína ju najprv poslali do bývalých nacistických kasární pri českých hraniciach a minulý týždeň pripravil osud rodine Habašiovcov ďalšie nepríjemné prekvapenie. Z mizerných armádnych budov ju presunuli do ešte bezútešnejšieho utečeneckého strediska v meste Heidenau. To sa dostalo do centra pozornosti v auguste po nepokojoch, ktoré tam vyvolali neonacisti pre prítomnosť imigrantov. Píše agentúra AP.

25.09.2015 15:41
rodina, utečenci, Heidenau Foto: ,
Zľava jedenásťročná Raghad, brat Muhammad, mama Chavla Karímová, Rím a Jaman. Rodina, ktorá utiekla pred vojnou zo Sýrie.
debata (143)

Rodina Habašiovcov síce prišla až po protestoch, ale od obyvateľov zariadenia sa hneď dozvedeli, akú mali smolu. Heidenau je jedno z najrasistic­kejších miest v Nemecku. Na konci augusta tam viac ako stovka opitých výtržníkov hádzala na utečenecké stredisko kamene a zablokovala cestu. Autobusy, ktoré privážali ďalších utečencov, tak nemohli prejsť. Delobuchy a rozbité sklo zranili vyše dvadsať policajtov.

„Stále hovorím mame, že už skoro to budeme mať za sebou a zase začneme žiť,“ hovorí devätnásťročná Rím Habašíová. „Je to tu vážne neznesiteľné,“ dodáva.

Rím, jej mama Chavla Karímová, mladší bratia Muhammad a Jaman a jedenásťročná sestra Raghad sa aj zo svojej zúfalej situácie snažia vyťažiť čo najviac. Je ale ťažké zachovať si guráž, keď ich úrady presúvajú z miesta na miesto.

Udalosti nabrali zlý smer

Pred dvoma týždňami dostali Habašíovci inštrukcie, aby nasadli do vlaku z Berlína do saskej Kamenice. Tam zistili, že ich nových domovom je odpudivé zariadenie obohnané vysokým plotom s ostnatými drôtmi. To rozhodne nebol život, o ktorom snívali počas strastiplných šestnástich dní cesty z vojnou zmietaného Damasku. Stredozemné more preplávali na gumovom člne a cez Balkán sa konečne dostali do Nemecka.

V Kamenici sa však ich útrapy neskončili. Úrady im povedali, že azylové stredisko je plné. Cez noc museli čakať na autobus, ktorý ich napokon dopravil do Heidenau.

Život tam je najhorší pre mamu Chavlu, ktorá sa neustále pýta sama seba, či urobila dobre, keď svoje deti vyviezla zo Sýrie. Kým vypukla sýrska občianska vojna, svoj deň v Damasku začínala počúvaním svojej obľúbenej libanonskej speváčky Fajrúz, urobila si silnú kávu a potom budila svoje štyri deti do školy. Teraz vstáva so 700 ďalšími utečencami po noci na poľnom lôžku do chladného rána a dňa naplneného nečinnosťou.

V utorok ráno sa asi 80 mužov postavilo do... Foto: SITA/AP, Matthias Rietschel
utečenci, Heidenau V utorok ráno sa asi 80 mužov postavilo do fronty, aby dostali týždňové vreckové vo výške asi 30 eur. Desiatka detí sedela za stolom pod javorom a hrali sa s bublifukom. Blízko skolabovala tehotná žena a odviezla ju záchranka.

Dočasné útočisko Habašíovcov sa nachádza medzi železničnými koľajami, továrňou na nábytok a rušnou cestou, ktorá vedie k českým hraniciam. Zariadenie obkolesuje plot a stráž po celom obvode.

Muhammad si potiahol z cigarety a díval sa do prázdna. Jeho mladší brat Jaman zabíjal čas hraním hier na mobile. Malá Raghad bola o niečo veselšia. Deň predtým bola na hodine nemčiny, ktorú zorganizovali dobrovoľníci. Potom sa zastavil starší nemecký pár a priniesol debničky s čerstvo otrhanými jablkami. Dievčatko od nich dostalo malú kabelku s ligotavými strapcami.

Rím trávi väčšinu času pred budovou na parkovisku čítaním kníh, ktoré si stiahla do svojho chytrého telefónu.

34-ročná Chavla je napätejšia a skľúčenejšia ako jej deti. Pre nedostatok spánku má pod očami čierne kruhy. Pevne zviera pery a s vidinou blížiaceho sa moslimského sviatku íd al-adhá sa snaží opäť neplakať. Dokonca aj počas vojny v Sýrii a po smrti manžela dokázala doma vytvoriť sviatočnú atmosféru. Svojej najmladšej dcére kupovala nové šaty a vzala ju von za zábavou a maškrtami. V Heidenau žiadna oslava nebude. Nejde to. V centre navyše kolujú chýry o chorobách a všiach. „Je to nezdravé, uzatvorené miesto, žiadne okná,“ hovorí Rím. „Spoločné kúpelne sú škaredé a nechutné,“ dodáva.

Bývalý hobby market v meste Heidenau sa stal... Foto: SITA/AP, Matthias Rietschel
The New Europeans-Refugee Family Bývalý hobby market v meste Heidenau sa stal útočiskom pre 700 utečencov. Podmienky nie sú ideálne.

Aby mali ľudia aspoň minimum súkromia, v obrovskej hale, kde imigranti pobývajú, visia biele plachty, ktoré oddeľujú rodiny a skupiny mladých žien. Po eskalátore, ktorý už dávno nefunguje, chodia ľudia na druhé poschodie po jedlo. Budova je osvetlená dlhými svetlami, ktoré sa zhasínajú od desiatej večer do siedmej rána.

Riaditeľ strediska Christopher Neidhardt hovorí, že dostal od saskej vlády iba dva dni na to, aby bývalý hobby market premenil na domov pre utečencov. Pre nápor utečencov je podobná situácia aj inde v Nemecku.

143 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Sýria #utečenci #Heidenau