Vianoce majú po celý rok

Veselé Vianoce, Merry Christmas. Jednoduchý nápis na bielej vianočnej guli, ktorá visí medzi tisíckami ďalších guľatých ozdôb. Niektoré sú väčšie, menšie, priesvitné, bodkované, lesklé, trblietavé, iskrivé. Vo vzorkovej sieni visia za sebou podľa farebných odtieňov. Krehká krása so vzormi od výmyslu sveta putuje do rôznych kútov sveta. Hoci vznikajú u nás, záujem o ne je najmä v Rakúsku, Nemecku, Taliansku, ale tiež vo Švajčiarsku, Švédsku, v Nórsku či v Amerike. Tam končí až 95 percent produkcie vianočných ozdôb z čadčianskej Okrasy.

25.12.2015 06:00
gule-napis03 Foto: ,
Vianočné gule vo vzorkovni.
debata (2)

Aby ich bolo dosť a včas pripravené, vznikajú ozdoby typické pre zimné sviatky najmä v lete. Keď sme ženy, ktoré v Čadci dekorujú vianočné gule, navštívili počas horúceho augusta, mali vybavené už takmer dve tretiny zahraničných objednávok. Prvé výrobky z Čadce k zahraničných odberateľom odchádzajú už v máji. „Do konca októbra musíme mať vyrobené všetko, čo ide na export," hovorí Anna Ostružiarová, predsedníčka družstva v Čadci. Návštevy, ako bola naša, zvyknú skonštatovať, že v tomto podniku majú Vianoce po celý rok. „Ja sa na Vianoce veľmi teším, aj napriek tomu, že tu máme Vianoce po celý rok. A ešte stále si viem vychutnávať aj zdobenie stromčeka. Mám radosť, keď ozdoby pekne vyniknú na stromčeku," hovorí Margita Švancárová, ktorá v Okrase maľuje a dekoruje sklenené ozdoby.

Krehká krása zo skla

Sklo je krehké, tenulinké, kedykoľvek môže prasknúť. Robota s ním je krásna, no vôbec nie jednoduchá. A nielen preto, že vyžaduje presnosť a precíznosť.

Predstavte si najmä tropické dni, ktoré sme zažívali v lete. Vo výrobnej miestnosti sa k prehriatemu vzduchu pridávala ešte horúčava od plynových horákov. Práve pri ich plameni totiž začínajú vznikať vianočné ozdoby. Z čírych sklenených trubíc, vyše metra dlhých, ktoré sa nahrievajú nad plameňom. Delia sa na menšie, takzvané telíčka. Potom pracovníčky z rozžeraveného skla vyfúknu niečo, čo už začína pripomínať guľatú ozdobu – bublinu na sopke.

Veronika Čepcová v čadčianskom výrobnom družstve pracuje už 43 rokov. Ak netvaruje zložitejšie formy ako špice či rôzne postavičky a tvary, tak dokáže za deň pripraviť aj 480 sklenených polotovarov na vianočné gule. U nej sa výroba začína, ona vdychuje ozdobám život.

„Presne viem, koľko musím vydýchnuť, fúkam pomaličky, na niekoľko výdychov," približuje žena, ktorá pracuje vo fukárni.

Polotovar putuje ďalej na „striebrenie a máčanie". „Striebrenie je pokovovanie zvnútra a máčanie je farebná dekorácia," hovorí Ostružiarová. Potom ide guľa na zdobenie.

Niektoré ženy kreslia na krehké ozdoby vzory štetcom, iné na ne tlačia pastu z vrecúška, podobne ako keď sa zdobia medovníky. Margita Švancárová bielou pastou lemuje okraj stromčeka, ktorý je motívom priesvitných bledomodrých gulí. „Pasta musí byť dobre vymiešaná. Ak by nebola a boli by v nej hrudky, tak to musíme prerábať," hovorí.

Trubice, z ktorých sa tvoria krehké vianočné gule.
Moderné sú aj bodkované vianočné gule, ktoré...
+9Z tvorby, fúkanie a výroba polotovarov -...

Každá je originál

Dekorované výrobky uschnú v regáloch nastoknuté na stonkách. Tie sa potom odrežú, pridá sa krúžok na zavesenie a tovar sa môže zabaliť do vianočných súprav. Keď sa pýtame Anny Ostružiarovej, koľko vianočných ozdôb vyrobia ročne, odhadne to na 3 milióny. A keď chceme poznať vzory, odvedie nás do vzorkovne. Tam sú ich tisíce, so srdiečkami, s anjelikmi, hviezdičkami, so snehuliakmi, s bielymi vločkami, kvetmi, rôznymi abstraktnými vzormi. Od klasických, jemne vzorovaných, až po luxusnejšie, posiate kamienkami.

Janka Gunčáková je dizajnérka, ročne navrhne aj tisíc vzorov pre vianočné ozdoby. Najviac zväčša od januára do konca marca. Niekedy prídu nápady od zákazníkov alebo pripravuje vlastné námety. Inšpiráciu môže nájsť aj na svetovej výstave vianočných ozdôb, ktorá sa koná vo Frankfurte nad Mohanom. „Držíme sa módnych trendov. Vzory a farby vianočných ozdôb sú ovplyvnené módou," hovorí. Tento rok prevažuje biela, strieborná, zlatá. Vlani boli hitom retro vzory. Iné vzory obľubujú v Amerike, iné v Európe. Na ozdobách určených pre európsky trh sú jemnejšie a jednoduchšie vzory.

„Každá ozdoba je originálna, každá je vyrobená ručne," hovorí Ivana Krainová, ktorá v podniku zdobí ozdoby zo skla. Poctivú ručnú prácu a originalitu každého kusu obdivujú najmä v zahraničí.

Okrasa po šesťdesiatke

Na tuzemský trh ide len malá časť výroby, až 95 percent putuje k odberateľom do zahraničia. Najmä ostatných 13 rokov našinci dávajú prednosť lacnejším výrobkom z Ázie. Aj keď sa to v poslednom období predsa len po troške začína meniť. „Už sa k nám vracajú aj domáci zákazníci, čo nás veľmi teší, že budeme mať prácu," hovorí Švancárová.

Výrobné družstvo v Čadci bolo založené ešte v roku 1954, aby sa vytvorili pracovné miesta pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva na Kysuciach, najmä pre ľudí so zníženou pracovnou schopnosťou a pre ženy v domácnosti, ktoré mali problém uplatniť sa na pracovnom trhu. Dnes zamestnáva 120 ľudí. 96 percent z toho sú ženy. Špecializujú sa výhradne na tradičnú výrobu sklenených vianočných ozdôb, s výrobou zameranou na ručnú prácu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čadca #Vianoce #ozdoby #vianočné gule #Okrasa