Bieda núti Rómov v Bulharsku predávať deti

„Iliana odišla tehotná do Grécka. Vrátila sa a tvrdila, že dieťa zomrelo pri pôrode." Takéto vysvetlenie v bulharskom rómskom gete nikoho nepomýli. Novorodenca nepochybne v susednej krajine predali, píše agentúra AFP.

23.02.2016 15:20
tehotna Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (27)

„Takéto skutočnosti možno len ťažko dokázať. Ženy sú obeťami, ale často sú to práve ony, kto sa snaží dieťa predať. Nespolupracujú s nami, neoznačujú obchodníkov s deťmi," sťažuje sa Ivan Kirkov, šéf prokuratúry v Burgase na brehu Čierneho mora.

Obchod s kojencami sa rozvinul v rómskych getách práve v tomto regióne, ale dnes sa už rozšíril aj do ďalších častí Bulharska.

„Iliana odišla tehotná do Grécka… To už je tretie dieťa, ktoré predáva," šepká jedna žena v chudobnom mestečku Ekzarch Antimovo asi 40 kilometrov od Burgasu.

Ďalšiu obyvateľku mestečka čaká súd za to, že v Grécku predala svoje dieťa. Odmieta o tom hovoriť. „Nie som tá, ktorú hľadáte," vyhlasuje žena s vlasmi zafarbenými na hrdzavo. Jej malý biely domček sa odlišuje od ostatných, schátraných príbytkov, kde početné rodiny spia na podlahe a často nemajú ani tečúcu vodu a elektrinu.

Predaju detí nahrávajú zákony

„Asi 97 percent Rómov je negramotných," vysvetľuje starosta mestečka Saško Ivanov. Predaj detí sa podľa neho týka len tých najchudobnejších a najviac vyradených zo spoločnosti. „Bol tu a bude tu stále, pretože bieda je obrovská," podotýka.

Tejto kriminálnej činnosti nahrávajú grécke zákony: povoľujú adopciu na základe dohody biologickej matky a budúcich rodičov podpísanej pred notárom. Akúkoľvek finančnú transakciu síce zakazujú, ale nečestní advokáti, notári a dokonca doktori sa jej nevyhýbajú.

Ako takáto dohoda o predaji dieťaťa vyzerá, opísala nedávno bulharská televízna stanica Nova.

„Grécky trh si rozdelili traja alebo štyria priekupníci, ktorí predávajú päť až šesť detí mesačne," tvrdil televízii Plamen Dimitrov, Róm z Burgasu, ktorý sa zaoberal prevozom matiek do Atén. Ako príklad uvádza jednu Rómku, ktorá takto predala osem detí.

Šéf priekupníckej siete inkasuje za jednu transakciu v prepočte asi 12 700 eur, z toho necelých 3 500 eur dostane biologická matka. To je nemalá suma v Bulharsku, kde priemerná mesačná mzda je v prepočte 470 eur.

Zločinci často vyviaznu s podmienkou

Za uplynulých päť rokov za túto trestnú činnosť v oblasti Burgasu odsúdili 16 osôb. Vlani čelilo 27 osôb obvineniu z toho, že do Grécka prepravili 31 tehotných žien, ktoré mali predať 33 detí. Tri procesy práve stále pokračujú. Zločinci obvykle vyviaznu s podmienkou, s výnimkou prípadov, keď ide o recidívu.

V Grécku tiež občas odhalia a odsúdia niektorú sieť, ktorá obchoduje s deťmi. V roku 2014 policajti zasahovali vo chvíli, keď práve predávali 21 dní staré bábätko v prepočte za necelých 10-tisíc eur.

Obrátili sa na deti

V mestečku Kameno asi 15 kilometrov od Burgasu sa úrady spoliehajú na prevenciu. „Obchodníci s deťmi privážajú tehotné ženy na Krétu. Peniaze im plynú aj z ďalších nezákonných činností, ako je pašovanie utečencov," uvádza policajt, ​​ktorý si neželá byť menovaný.

Mimovládna organizácia Ravnovesie je odhodlaná skoncovať s predajom bábätiek a detí v tomto meste do piatich rokov. „Učíme mladých ľudí, že predaj sestry alebo brata nie je normálna prax," vysvetľuje riaditeľka tamojšej materskej školy Maria Ivanova.

Organizácia sa tiež pred pol rokom pokúsila presviedčať rómske matky, ale narazila na ostrý odpor. Obracia sa preto na deti a dospievajúcu mládež, prednáša im o rodinných hodnotách a tým najmenším z materskej škôlky dáva náramky a odznaky s nápisom „Nie som na predaj".

27 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Rómovia #Bulharsko #obchod s detmi #adopcie