Slovenský diamant brúsia do svetových rozmerov

Kto nevidel, hádam ani neuverí. Zatiaľ čo v Bratislave chátra jedno športovisko za druhým a príbeh Národného futbalového štadióna neuzatvára ani len úvodnú kapitolu, v šamorínskej časti Čilistov vyrastá vzácny klenot. Na prvý pohľad pôsobí nenápadne, jeho výrazný odlesk ihneď nepostrehnete.

27.05.2016 07:00
hypoarena sportovy areal Samorin, Juraj Bača Foto: ,
Ďalšia pýcha šamorínskeho areálu. Atletický štadión privíta míting PTS, hovorí bývalý rýchlostný kanoista Juraj Bača, dnes predseda predstavenstva.
debata (18)

Keď však prídete bližšie, výnimočný športový areál vám vyrazí dych. Rozprestiera sa na ploche 100 hektárov (milión metrov štvorcových). Vďaka všestrannosti ponúka špičkové zabezpečenie pre 27 olympijských športov.

Za projektom, ktorý nemá v slovenských podmienkach obdobu, stoja predovšetkým prostriedky a myšlienka podnikateľa Maria Hoffmanna. „Nad takýmto konceptom začal premýšľať už tesne po začiatku nového milénia. V roku 2002, keď nás navštívil na sústredení v San Diegu,“ vraví bývalý rýchlostný kanoista Juraj Bača, v súčasnosti predseda predstavenstva areálu s názvom x-bionic sphere. „Bola to jeho prvá skúsenosť s profesionálnym športovým zázemím, ktorá ho do určitej miery ovplyvnila,“ dodáva.

Myšlienku o vybudovaní športového areálu definitívne prijal, keď začal koketovať s jazdeckým športom. „Na štyridsiate narodeniny dostal do daru svojho prvého koňa. Toho, ktorého socha sa nachádza pred jazdeckou halou. Symbolizuje nielen lásku k jazdectvu, ale je aj ikonou celého areálu. Vtedy si zaumienil, že postaví malý jazdecký areál a bioplynovú stanicu pre zužitkovanie konského hnoja a zeleného odpadu. Do úvahy prichádzal aj hotel. Nič viac. A pozrite sa, sme vo fáze, keď areál zaberá plochu sto hektárov a plánujeme pokračovať ďalej,“ usmeje sa Bača.

Výborné podmienky nájde vo všešportovom centre... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
hypoarena sportovy areal Samorin Výborné podmienky nájde vo všešportovom centre aj jazdecký šport, plávanie či bežci.
Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
hypoarena sportovy areal Samorin

Z okna jeho kancelárie máte areál ako na dlani. Pohľad doľava vám otvára brány do jazdeckého centra, najmodernejšieho v strednej Európe. „Poopravím vás, patrí medzi trojicu najlepších na svete,“ tvrdí Bača. Tiež sa zahľadí na obrovské stajne, plochu pre parkúr či dostihovú dráhu.

Obísť nemožno plavecké centrum. Pýši sa 25-metrovým krytým a 50-metrovým vonkajším bazénom. Profesionalita, špičkové zabezpečenie a podmienky ponúka aj gymnastická hala. „Všetko sme prispôsobovali dopytu slovenských športovcov. Napríklad gymnasti doteraz nemali k dispozícii priestory hodné vrcholového podujatia. U nás nájdu vybavenie od rovnakého dodávateľa, ktorý dlhodobo zastrešuje aj olympijské hry,“ vraví Bača.

Kvalita Diamantovej ligy

Pozornosť však v okamihu zameria na miesto, na ktorom v týchto dňoch vládne najväčší pracovný ruch. Na opačnej strane areálu doťahujú robotníci posledné detaily atletického štadióna. „Keďže atletika je matkou všetkých športov, bolo jasné, že tu musí vyrásť. Je to pre nás obrovské zadosťučinenie. Momentálne budeme jediní na Slovensku s certifikovaným atletickým štadiónom. Banská Bystrica musí totiž získať certifikáciu nanovo,“ hovorí Bača.

Nové športovisko núka atlétom vskutku profesionálne podmienky. „Napríklad tartanová dráha spĺňa najvyššie kritériá. Na rovnakej súperia svetové hviezdy na mítingoch Diamantovej ligy,“ prezrádza.

Tartanová dráha spĺňa najvyššie kritériá. Na rovnakej súperia svetového hviezdy na mítingoch Diamantovej ligy.
Juraj Bača, predseda predstavenstva x-bionic sphere

Kapacita štadióna je päťtisíc miest. Vďaka priestoru a montovanej tribúne však môže stúpnuť až na dvojnásobok. Za oválom sa nachádza jedna z dôležitých drobností projektu – rovinka pod určitým uhlom stúpania. Rovnakú vraj videl jeden zo slovenských atletických trénerov v Nemecku. Ide o 130 metrov dlhú trať – nadol trénuje športovec rýchlosť, nahor rozvíja silu. „Je to maličkosť, ktorá však vie vyšperkovať tréningové podmienky do dokonalosti. Myslím si, že také si slovenskí športovci zaslúžia,“ poznamená Bača.

Prvú skúšku podstúpi atletický štadión už 4. júna. Modrý ovál bude svedkom znovuzrodeného mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft.

Základ P-T-S je v energii

Aj keď stavebné práce dokončujú organizátori na poslednú chvíľu, Bača verí vo veľký úspech slávnej značky. „Som o tom presvedčený. Robíme pre to maximum,“ vraví. O P-T-S rozpráva so zanietením. Spomína Američana Maurica Greena, ktorý kedysi vykročil na cestu za úspechom práve na tomto mítingu. Niekdajší slávny šprintér tentoraz nepríde, radosť mu to však nekazí. "Dôležité je, aby bola dobrá atmosféra.

Čísla šamorínskeho areálu

Rozloha: 100 hektárov
Olympijské športy: 27
Sedadlá pre divákov: 16 600
Hotelové izby: 282 (1 152 postelí)
Kongresové miesta: 1 850
Počet stajní: 683

Potom aj športovci odtiaľto odídu spokojní," načrtne vlastné meradlo úspechu. Na príprave mítingu pracuje denne. Na stavbu nedohliada len z veľkého okna v kancelárii, ale aj priamo v teréne. Priznáva, že s blížiacim sa termínom narastá aj tlak, na ten je však ako bývalý špičkový športovec, šesťnásobný majster sveta, zvyknutý. A aj keď bude vstup na podujatie voľný, o tom, koľko divákov by si mohlo nájsť cestu na štadión, hovoriť nechce. "Neriešim, či bude plno, alebo sem príde 3750 ľudí. Chcem len, aby ich povzbudzovanie utvorilo nezabudnuteľný zážitok. Potom sa k nám budú športovci vracať veľmi radi,“ praje si.

Tradícia je podľa neho dôležitá. Práve tá vraj urobila z P-T-S míting svetových rozmerov. Pochybnosti o budúcich ročníkoch nemajú v jeho myšlienkach priestor. "Bolo by dehonestujúce, aby sme tento projekt obnovili iba jednorazovo. Štadión predsa odtiaľto nikto preč nezoberie. Aj preto by som bol veľmi rád, aby diváci, ktorí prídu, utvorili elektrizujúcu atmosféru. Práve pozitívna energia z mítingu by mala byť základom pre organizovanie ďalších ročníkov,“ poznamenáva.

Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
hypoarena sportovy areal Samorin
Symbol areálu. Socha koňa, ktorého dostal... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
hypoarena sportovy areal Samorin Symbol areálu. Socha koňa, ktorého dostal majiteľ na štyridsiate narodeniny.

Trúfajú si na svetový rekord

Očakávania má veľké, plány odvážne. Péteesku by rád videl opäť medzi atletickou elitou. "Ale nie cestou nákupu. Nie je šťastné zodrať z kože päť nadnárodných spoločností a urobiť míting pre zopár hviezd, ktoré sa sem prídu iba odfotiť,“ zamyslí sa.

Príkladov vo svete je niekoľko, Bača poukazuje na megalomanské projekty v arabských krajinách. "Môžu postaviť krásny štadión uprostred púšte, s diamantovými kľučkami na dverách, ale ich míting aj tak nebude mať dostatok pozitívnej energie. My chceme ísť na vec z opačného konca. Ako hokejový Slovan – s najnižším rozpočtom má najlepšiu atmosféru v KHL. Žiada sa mi len dodať, že by sme radi dosiahli lepšie výsledky,“ pousmeje sa.

O konkrétnych menách hovoriť nechce. Vie však, že tento rok na P-T-S svetová špička nepríde. "Ale slovenská určite áno. A tiež športovci z okolitých krajín. Aj preto, že sme s organizáciou podujatia začali neskoro a sme v olympijskom roku,“ pripomína krátkosť času na prípravu.

O kvalitnom mítingu však nepochybuje. Nevylučuje ani svetový rekord, na ktorý je vypísaná finančná odmena. "Časom ju zverejníme. Možno sa niekto zasmeje, že snívame o svetovom rekorde. Netvrdím, že padne tento alebo budúci rok, ale raz určite áno. Trúfame si,“ dodá.

Bayern? Nič nie je nemožné

Zatiaľ čo práce na atletickom ovále finišujú, trávnik uprostred je už hotový. "Ak bude treba, postavíme na ňom aj futbalové bránky,“ prekvapujúco otvorí Bača ďalšiu z veľkých tém.

V areáli pri Šamoríne by raz vraj mohli privítať aj Bayern Mníchov. A prečo nie? Kvalitný, na piesku položený trávnik, pestré regeneračné možnosti a luxusné ubytovacie kapacity robia z Čilistova ideálne prostredie pre kvalitnú prípravu. Aj pre futbalových gigantov.

Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
hypoarena sportovy areal Samorin
Areál ponúka aj wellness či reštauračné služby. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
hypoarena sportovy areal Samorin Areál ponúka aj wellness či reštauračné služby.

"Tak ako pri atletike, ani tu si nechceme kupovať drahé sústredenie Barcelony. Ak však získame na základe našich služieb klub podobného rangu, zrazu sa otvoríme pre celý svet. Pracujeme na tom, poznáme ľudí s dobrými kontaktmi na špičkové európske súťaže,“ priznáva.

V areáli by mali pribudnúť ďalšie štyri futbalové ihriská, dve s umelou trávou. A možno si na nich zahrá aj dlhodobý užívateľ zo Šamorína. "Miestny klub má smelé plány. Do troch rokov by chcel hrať najvyššiu súťaž. Ak by sa medzi slovenskú elitu prebojoval, svoje zápasy by hral pravdepodobne na našom štadióne,“ dodáva Bača.

Plány: Hala a vodný areál

Napriek tomu, že areál už teraz ponúka obdivuhodné podmienky pre masy športovcov, stavebný ruch sa v Šamoríne tak skoro neskončí. Ambície tvorcov projektu sú mimoriadne smelé. Dôležité však je, že naberajú i reálne kontúry.

„Vízia sa neustále rozrastá. Ide o živý organizmus. Dá sa povedať, že definitívna verzia areálu neexistuje. Isté je, že prvú fázu zakončíme dostavaním atletickej dráhy a hotelovej časti,“ hovorí Bača. A vzápätí znovu prekvapí.

V Šamoríne sa pripravuje aj slovenský gymnasta... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
hypoarena sportovy areal Samorin V Šamoríne sa pripravuje aj slovenský gymnasta Samuel Piasecký.
Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
hypoarena sportovy areal Samorin

Už v najbližších týždňoch sa začnú práce na športovej hale. Pod svoje krídla by mala zobrať najmä basketbalistov, hádzanárov a volejbalistov. „Budú sa v nej nachádzať tri športové plochy, šatne, mediálne priestory. Jej kapacita bude šesťtisíc miest. Do prevádzky ju chceme uviesť najneskôr v zime 2017. Je projektovaná tak, aby bola čo najviac variabilná. Časom v nej chceme privítať podujatia najvyššieho rangu,“ naznačuje odvážne plány.

Máme dohodnutú spoluprácu so Slovenským olympijským výborom. Je reálne, aby sme sa časom stali olympijským centrom pre našich športovcov.
Juraj Bača, predseda predstavenstva x-bionic sphere

Bývalý kanoista nezabúda ani na šport, ktorému sa venoval odmalička. Útočisko by mali nájsť v Šamoríne aj vodáci – diaľkoví plavci, jachtári či kanoisti. „Pripravujeme sa na projekt, ktorý však bez pomoci štátu nezvládneme. Na vodnom diele chceme vybudovať dráhu dlhú 2200 metrov. Taká na Slovensku zatiaľ nie je. Napokon, aj za mojich aktívnych čias sme pretekali kdekoľvek, kde bola voda. Regulárnu trať – dostatočne širokú i hlbokú – sme však nemali. Pretekať sme často chodili do Račíc v Česku,“ spomína Bača.

Olympijské centrum

V prípade dotiahnutia vízie do úspešného konca by areál v Šamoríne dokázal pokryť viac ako tridsať olympijských športov. Táto informácia rozhodne nie je zanedbateľná. Pre­čo?

„Máme dobrú spoluprácu so Slovenským olympijským výborom. Našou snahou je dostať sa aj pod krídla Medzinárodného olympijského výboru. Nevedie však k tomu jednoduchá cesta. Potrebné je splniť viacero podmienok, ide o množstvo regulatívov. Predsa len, ochranná značka olympizmu má vysokú hodnotu. Každopádne je reálne, aby sme sa časom stali olympijským centrom pre našich športovcov.“

Znamená to, že slovenská špička by sa mohla pravidelne pripravovať na veľké podujatia práve v Šamoríne?

„Nie je to také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Tabuľkové hodnoty totiž nepustia. Za tie isté peniaze, za ktoré vás štát vyšle na sústredenie do zahraničia, vás na Slovensku neubytuje. Pritom slovenskému športovcovi vieme ponúknuť minimálne to isté, čo nájde v zahraničí. Nie sme si však istí, či dokáže akceptovať našu cenu. Nehovorím, že sme drahí, ale nemôžeme ísť s cenami na úroveň nejakej regionálnej telocvične,“ vysvetľuje Bača.

V jeho presvedčení, že šamorínsky areál sa pýši výnimočnou úrovňou, ho utvrdzujú predovšetkým hlasy zo zahraničia. „Nechcem, aby to vyznelo arogantne či namyslene. Mali sme tu však Sergeja Bubku či zástupcov z olympijského hnutia a podľa ich názorov sme svetoví,“ zakončí Bača.

Svetovosť, ktorú majú k dispozícii pravidelne hviezdy, si v Šamoríne môžu dopriať aj rekreační športovci či rodiny s deťmi. Využiť môžu taktiež wellness a rozsiahle ubytovacie priestory.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Šamorín #wellness #areál #športovisko #Juraj Bača