Kenské slony pomáha ochraňovať výroba papiera z ich trusu

Pytliaci majú pri slonoch záujem iba o kly. No kenského podnikateľa Johna Matana zaujíma to, čo vychádza zo zadnej časti najväčšieho suchozemského cicavca na svete. Päťdesiatosemročný podnikateľ totiž zbiera sloní trus, ktorý potom premieňa na veľmi kvalitný papier. A pre stály prísun trusu si veľmi želá, aby kenské slony boli živé a zdravé, píše.

30.05.2016 12:49
Afrika, slony, Keňa Foto: ,
Črieda slonov v národnom parku Amboseli v južnej Keni.
debata (3)

Niekomu myšlienka výroby papiera zo slonieho trusu môže trochu zapáchať. V Keni je to však rozvíjajúci sa priemysel, hoci zatiaľ pomerne malý. Podľa oficiálnych vládnych údajov v ňom v súčasnosti podniká 17 spoločností.

„Keď sa ma niekto opýta, či je papier zo slonieho trusu primerane kvalitný, odpoveďou je jasné áno,“ hovorí Matano. Jeho podnik Nampath Paper má 42 zamestnancov a ročný zisk 2,3 milióna kenských šilingov (21 000 eur).

Výroba papiera zo slonieho trusu v Keni sa sústreďuje na oblasti slonej rezervácie Mwaluganje, ktorá má rozlohu 36 štvorcových kilometrov a nachádza sa približne 45 kilometrov juhozápadne od Mombasy. Výroba papiera sa tam začala ako pilotný projekt v roku 1994. Komerci­alizácia projektu sa spustila o desať rokov neskôr, keď si miestni farmári, ako Matano, otvorili vlastné podniky na výrobu papiera.

Slonia rezervácia Mwaluganje sa otvorila v roku 1993 s cieľom pomôcť slonom, ale zároveň aj približne dvom stovkám miestnych farmárov, ktorí už niekoľko generácií bojovali so slonmi z blízkej štátnej rezervácie Shimba Hills National Reserve. Tieto slony často navštevovali ich poľnohospodársku pôdu, kde ničili úrodu. To malo za následok vážne, a často aj smrteľné konflikty medzi ľuďmi a slonmi.

Slonia rezervácia Mwaluganje vznikla v susedstve so štátnou rezerváciou s finančnou pomocou americkej Agentúry pre medzinárodný rozvoj a britskej zvieracej charity Born Free Foundation. Hlavným plánom novej rezervácie bolo, aby okolití poľnohospodári získali podiel na príjmoch z turistiky, ktorý by im vyrovnal straty za úrodu zničenú slonmi. Farmári tiež poskytli časť svojich pozemkov na vytvorenie migračného koridora pre slony. Ďalším cieľom bolo podporiť poľnohospodárov, aby si našli ďalšie zdroje príjmov, napríklad z chovu včiel, predaja slonieho trusu na výrobu papiera či priamo z výroby papiera.

Matano uvádza, že výroba papiera zo slonieho trusu vôbec nie je zložitá. Výkaly, ktoré sú plné trávy a ďalších rastlinných vlákien rozložených v zažívacích ústrojoch slona, sa najprv musia dôkladne umyť. Po umytí ostávajú čisté vlákna, ktoré sa potom varia štyri hodiny, aby bolo isté, že sú čisté. „Potom je veľká časť procesu podobná výrobe obyčajného papiera (z celulózy),“ dodáva.

Priemerný slon podľa Matana strávi denne 250 kilogramov potravy. Z toho vznikne približne 50 kilogramov trusu, z ktorého sa potom vyrobí 125 listov papiera veľkosti A4. Cena a kvalita sú podľa Matana podobné ako pri obyčajnom papieri, no veľkou výhodou slonieho trusu je zníženie odlesňovania. „Chráni populáciu pôvodných stromov v blízkych lesoch pred zničením,“ hovorí Matano, ktorý teraz vlastní obchody v Mombase a v hlavnom meste Nairobi. Dodáva, že jeho podnikanie je veľmi spoľahlivé a má sľubnú budúcnosť.

Vládna agentúra Kenya Wildlife Service (KWS) potvrdzuje, že výroba papiera zo slonieho trusu naozaj pomáha zvyšným 7000 kenským slonom a znižuje nelegálnu ťažbu dreva. „Je to dobrá snaha, pomáha ľuďom žiť vedľa slonov,“ povedal hovorca organizácie Paul Gathitu.

Manažér slonej rezervácie Mwaluganje Kafe Mwarimo dodáva, že papiernický priemysel zo slonieho trusu už pomohol viac ako 500 miestnym ľuďom dostať sa z chudoby. A pretože rezerváciou pravidelne prechádza približne 600 slonov, nevyzerá to tak, že by sa surovina na výrobu papiera stala nedostatkovým tovarom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #keňa #slon #trus #papier