Nevesta na Srí Lanke si oblečie najprv biele a potom červené sárí

Mať honosnú svadbu až s dvoma hostinami je snom asi každého dievčaťa na Srí Lanke. Chudobnému dievčaťu Thilini sa tento sen splnil. Za cenu dlhov, ktoré bude splácať možno po celý život.

09.07.2016 10:00
srí lanka, ľudia     Foto: ,
Thilini a Gayan pred svadbou.
debata (1)

S vtedy 21-ročnou Thilini sme sa po prvýkrát stretli pred troma rokmi na pláži pri rybárskej dedine Uswetakeiyawa. Je to na západnom pobreží Srí Lanky, asi polhodinku cesty autom z medzinárodného letiska pri hlavnom meste Kolombo.

Prihovorila sa tak, ako väčšina Srílančanov, s úsmevom: „Ako sa máš? Odkiaľ si? Nemáš čokoládu?“ Jej hovorený anglický prejav je veľmi jednoduchý a ten písomný počas četu na sociálnej sieti ešte horší. Napriek tomu, že Thilini je učiteľka angličtiny, ktorá vyučuje približne deväťročných školákov. Áno, pri tejto vekovej kategórii nepotrebuje perfektnú gramatiku, ale vypovedá to tiež o úrovni škôl na Srí Lanke. Štátne školstvo aj zdravotníctvo je v tejto socialistickej republike zdarma, ale nestojí za veľa. 93 % obyvateľov je gramotných. Kto však má peniaze a chce pre svoje deti zabezpečiť dobrú budúcnosť, platí im aj privátne hodiny.

Láska sa na Srí Lanke povie adavaya. Rozvodov... Foto: ARCHÍV
srí lanka, svadba Láska sa na Srí Lanke povie adavaya. Rozvodov je málo.
Láska sa na Srí Lanke povie adavaya. Rozvodov... Foto: ARCHÍV
srí lanka, svadba Láska sa na Srí Lanke povie adavaya. Rozvodov je málo.

Thilini je kresťankou, tak ako sedem percent obyvateľov prevažne budhistickej Srí Lanky na západnej časti ostrova. Z toho šesť percent Sinhalčanov sú tzv. románski katolíci. Na západnom pobreží možno nájsť aj najviac katolíckych kostolov, v hlavnom meste dokonca katolícku katedrálu. Thilini mala dlhé roky obrovský sen – vydať sa za svojho o šesť rokov staršieho priateľa Gayana, s ktorým sa poznajú už deväť rokov.

Životný cieľ – honosná svadba

Lenže svadba je na Srí Lanke veľká vec. Treba pozvať všetkých príbuzných a aj susedov, len aby sa niekto neurazil. Jednu hostinu organizuje rodina nevesty, druhú rodina ženícha. Nevestine biele svadobné šaty sa počas druhej oslavy nazývanej aj "home coming“, príchod domov, zmenia na červené sárí. Už nie je pannou, ako pred vydajom, a za sebou má medové týždne, ktoré Srílančania s obľubou trávia v chladnejšej centrálnej časti ostrova. Napríklad v Nuwara Eliya, prezývanej aj Malé Anglicko.

Láska sa na Srí Lanke povie adavaya. Rozvodov... Foto: ARCHÍV
srí lanka, svadba Láska sa na Srí Lanke povie adavaya. Rozvodov je málo.
Láska sa na Srí Lanke povie adavaya. Rozvodov... Foto: ARCHÍV
srí lanka, svadba Láska sa na Srí Lanke povie adavaya. Rozvodov je málo.

„Potrebujem asi 300-tisíc rupií, aby som sa mohla vydať,“ trápila sa Thilini. To je takmer 1 900 eur. Pri príjme nižšom ako tristo eur je pomerne ťažké dať dohromady takéto peniaze. „Ako katolíci by sme sa o tento šťastný moment mali podeliť so svojou rodinou a s priateľmi,“ nesúhlasila s myšlienkou, že netreba množstvo hostí, rovnaké oblečenie pre družičky „flower girls“ a 400 eur za fotografa sú takisto vyhodené peniaze.

„Ak pozvem len matkiných príbuzných a otcových nie, budú sa na nás hnevať. A začať nový život bez ich požehnania neprinesie šťastie.“ Len blízkych príbuzných zo strany jej rodiny je vraj vyše šesťdesiat. „Nemám nijaké veno, ale môjmu Gayanovi to neprekáža, vieš, akki?“ utešovala samu seba, keď mi rozprávala o svojich plánoch. Akki znamená po sinhalsky staršia sestra. Nangi zas mladšia. Srílančania priateľom veľmi často dôverne hovoria súrodeneckým oslovením, hoci nejde o pokrvný rodinný zväzok. Ayia je starší brat, malli zas mladší. Je to niečo podobné, ako keď si kamaráti v susednom Česku povedia „brácho“.

Sprcha na dvore

Neomietnutý dom s vchodovými dverami z tenkých latiek, v ktorom žije Thilini, jej 16-ročná sestra a 49-ročná mama, je ozaj chudobný. Kúpeľňa vnútri nie je, vonku na dvore je „kadibúdka“ so šliapacím záchodom a záhradná sprcha zakrytá igelitovým závesom. Perú v rukách v studenej vode. Skromná obývačka s obrázkami svätých, ktorú zútulňujú biedne záclony na oknách. Izbička so širokou posteľou, kde všetky tri spávajú. Starý šijací šliapací stroj značky Singer, na ktorom si šijú sárí. V kuchyni elektrická dvojplatnička a hrniec na varenie ryže, ktoré poslal Thilinin otec Chandrapala. Pracuje totiž v zahraničí, tak ako veľa Srílančanov. Nevideli sa s ním deväť rokov.

V nedokončenom dome bývali tri ženy samy, Otec... Foto: Pravda, David Popovič
ženy, dom, srí lanka V nedokončenom dome bývali tri ženy samy, Otec bol v Kuvajte.
Thilini a jej mama skajpujú s otcom. Foto: Pravda, David Popovič
mama, dcéra, sri lanka Thilini a jej mama skajpujú s otcom.
dve sestry v kuchyni. Ryža je hlavný chod Foto: Pravda, David Popovič
srí lanka, sestry dve sestry v kuchyni. Ryža je hlavný chod

Vlastne – pracoval. Pred rokom v Kuvajte prišiel o prácu robotníka a vo svojom veku po päťdesiatke mal problém nájsť si ďalšiu. A nemal peniaze na letenku naspäť. Thilinina matka nepracuje, nepatrí sa to. Keďže má manžela v zahraničí, všetci v dedine si myslia, že peňazí majú dosť. Nie dosť na to, aby za toľko rokov dokončili príbytok a vystrojili staršej z dcér svadbu. Každý deň si skajpujú, pretože smartfón je už neodmysliteľná súčasť života mnohých Srílančanov bez ohľadu na ich životnú úroveň. Často jediné spojenie s príbuznými pracujúcimi v zahraničí.

Neskôr sa situácia v ich rodine zhoršila. Otcovi bez práce v Kuvajte exspirovali víza. Nielenže prestal domov posielať peniaze, ale zavreli ho tam do väzenia. Jeho dievčatá s ním úplne stratili kontakt. Snažili sa mu pomôcť cez medzinárodnú organizáciu, ktorá pomáha ľuďom bez finančných prostriedkov dostať sa zo zahraničia domov. Kým ich však Thilini oslovila, bolo už neskoro. Keďže bol v kuvajtskej väznici, nemali naňho dosah. Matku Thilini navyše zrazil policajt na motorke, keď naháňal opitého muža. Kráčala po kraji cesty. Zlé obdobie života. Keby nebolo Thilininho snúbenca Gayana, doslova by hladovali. Plat učiteľky na vidieckej škole na Srí Lanke je nízky a Thilini musí navyše tri roky splácať skúter, bez ktorého sa nezaobíde, aby sa denne dostala načas do práce. Mnohí Srílančania majú pôžičky. Nakupuje sa na splátky. Tak ako u nás. "Padali mi vlasy, akki, a často ma bolievala hlava,“ spomína na to obdobie plné stresu Thili. Pre ženu na Srí Lanke je dôležité mať dlhé husté čierne vlasy. Mužom sa to tam páči.

Do svadby pannou

Trvalo tri mesiace, kým sa otec Thilini mohol z kuvajtského väzenia vrátiť na rodný ostrov v tvare slzy, ktorý sa ešte do roku 1972 nazýval Cejlón. Letenku mu napokon zaplatila srílanská vláda. Zničený, ale konečne doma. Vo väzení mu dávali jesť len raz denne, ale aspoň ho nikto nemučil. Thilini sa rozhodla zorganizovať svoju svadbu v deň jeho narodenín, aby mu tak prejavila úctu. Vysnený deň, o ktorom sníva každé srílanské dievča. Až po svadbe prestáva byť pannou, dovtedy sa so svojím priateľom dokonca ani nesmie stretávať po zotmení – nepatrí sa to. Srílanské zaľúbené páriky sa diskrétne schovávajú pred pohľadmi iných, muž a žena na ulici sa nesmú držať za ruku ani pod pazuchu a už tobôž nie bozkávať na verejnosti. Plánované rodičovstvo však v krajine existuje a dostupné sú rôzne formy antikoncepcie – od prezervatívov známej značky až po hormonálne tabletky či injekcie. Otázne je, nakoľko si ich páry môžu dovoliť z finančného hľadiska. Podľa oficiálnych štatistík však na jednu ženu pripadá len prekvapujúcich 2,1 dieťaťa. Očakávaná dĺžka života je až 76 rokov.

Ži šťastne, nangi

Dnes je Thilini vydatá. Počas minuloročného decembra sa stala krásnou nevestou – mala biele svadobné šaty, ženích Gayan strieborný oblek. Neskôr bolo jej červené sárí zladené s jeho košeľou. Družičky nesúce kvety mali rovnaké, na mieru ušité šaty, chlapci rovnaké obleky a kravaty. Priateľom a známym ukazuje profesionálne urobené fotoalbumy zo svojho vysneného dňa. Kde na to všetko zobrala peniaze, neviem, radšej sa nepýtam. Stačilo, že odo mňa aj od všetkých našich spoločných známych žiadala na to všetko finančnú pôžičku.

Na Srí Lanke, samozrejme, je možné zobrať sa len tak, že podpíšete potrebné papiere na úrade. Poznám tam pár, ktorý tak urobil, pretože to bolo proti vôli rodičov. Pre Thilini však bolo dôležité mať „naozajstnú svadbu“. Aj za cenu dlžôb na celý život. Hádam jej to šťastný manželský život vynahradí.

Tak ži šťastne, nangi. Oba depalata suba anagathayak. Maj krásny život.

Slon je najtypickejšie zviera Srí Lanky. Foto: Pravda, David Popovič
slon, srí lanka Slon je najtypickejšie zviera Srí Lanky.

Srí Lanka

  • Srí Lanka je jednou z najobľúbenejších destinácií svadobných párov spoza hraníc, ktoré sa tu dávajú oddať. Obľúbené sú najmä svadby na pláži.
  • ostrov leží niekoľko stupňov severne od rovníka v Indickom oceáne, hlavné mesto Kolombo
  • je o niečo menšia ako Írsko, má 1 340 km pobrežia
  • Srí Lanka získala nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1948 a koloniálneho názvu Cejlón sa zbavila v roku 1972
  • žije tu 22 miliónov obyvateľov, na jednu ženu pripadajú priemerne 2 deti
  • najpočetnejšiu skupinu tvoria budhistickí Sinhalčania (75 %) a hinduistickí Tamilčania (11 %), 6 % Sinhalčanov patrí medzi románskych katolíkov
  • informácie o Srí Lanke a dobré tipy v slovenčine na FB: Sri Lanka by Bianka
  • 93 % obyvateľov je gramotných, priemerne sa dožívajú slušných 76 rokov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #Srí Lanka #sárí