Macronova inaugurácia: Láska zo školy dokráča do Elyzejského paláca

Bez nej by som tu nebol, utrúsil Emmanuel Macron po výhre vo francúzskych prezidentských voľbách. Myslel manželku Brigitte Trogneuxovú, ktorú považuje za svoju najväčšiu oporu.

14.05.2017 08:00
debata (44)

Túto nedeľu 39-ročný víťaz prevezme moc a do Elyzejského paláca privedie 64-ročnú prvú dámu. Nerozlučná dvojica je do seba zaľúbená od školy, keď ona bola učiteľka a on bol jej žiak.

Osudová chvíľa

Keď sa v decembri 1977 Macron narodil, bola mladá pani Brigitte tri roky vydatá a začínala pedagogickú kariéru. Stihla si už založiť rodinu – vychovávala vtedy dve deti (tretie porodila v roku 1984).

Obaja pochádzajú z mesta Amiens. Brigitte Auzièrová, ako sa volala, keď si vzala priezvisko prvého manžela, najprv vyučovala v Paríži, potom zamierila do alsaskej obce Truchtersheim. Stadiaľ dochádzala učiť do školy v Štrasburgu, vzdialenom 20 kilometrov.

zväčšiť Trogneuxová a Macron žili spoločne niekoľko... Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Trogneuxová, macron Trogneuxová a Macron žili spoločne niekoľko rokov nezosobášení, svadbu mali pred desiatimi rokmi. Skôr, ako ju požiadal o ruku, opýtal sa na súhlas jej troch detí.

Stanica France 3 vypátrala, že Auzièrová sa chcela dostať na radnicu obce so štyrmi tisícami obyvateľov: "V marci 1989 kandidovala v miestnych voľbách, ale neuspela. O dva roky sa s rodinou vrátila do rodného mesta Amiens, kde v tamojšej škole o ďalšie dva roky spoznala žiaka menom Emmanuel Macron.“ Syn lekárky a univerzitného profesora neurológie, ktorý mal 15 rokov, zasadol do lavíc jezuitskej strednej školy.

Pre Auzièrovú to bola osudová chvíľa, keď sa zoznámila s tínedžerom Emmanuelom. Neodolala mu napriek veľkému vekovému rozdielu, pričom žila v peknom manželstve. Jej muž André-Louis, ktorý bol o dva roky starší, zarábal v banke.

Očarená pri Kunderovi

Spočiatku nebolo nič podozrivé. Veď sa šuškalo, že Macron poškuľuje po Auzièrovej dcére Laurence, s ktorou chodil do triedy. Jeho oči však smerovali na učiteľku francúzštiny a literatúry.

Podobne to vyzeralo zo strany Auzièrovej, ktorá vtedy mala 39 rokov. Okúzlil ju v divadelnom krúžku. Na pódiu v škole stvárnil postavu v hre Jakub a jeho pán: Pocta Denisovi Diderotovi, ktorú napísal československý literát Milan Kundera, ktorý žil v emigrácii vo Francúzsku. "Moji kolegovia hovorili len o Emmanuelovi. Malý génius, pod ktorým praskali divadelné dosky,“ zaspomínala Trogneuxová na jeho oduševnený herecký výkon v rozhovore pre týždenník Paris Match.

Macron, o ktorom spolužiaci rozprávali, že je už taký vyspelý, že si má viac čo povedať s učiteľmi ako s rovesníkmi, prehovoril učiteľku, aby spolu upravili scenár jednej divadelnej komédie. Chcel rozšíriť obsah o pätnásť postáv. "Písanie nás spojilo každý piatok a priviedlo do neuveriteľnej blízkosti,“ zdôverila sa. Nikdy však neprezradila, kedy sa stretávanie zmenilo na milostný vzťah.

Tvorivé piatky spočiatku neboli nikomu nápadné, lenže postupom času Macron prichádzal do domu Auzièrovcov už nielen posledný školský deň v týždni. "Emmanuela sme vídavali takmer každodenne zvoniť pri ich dverách,“ povedali pre časopis Gala nemenovaní susedia. V okolí vznikalo podozrenie, že mládenec nechodieva za dcérou učiteľky, ale za ňou.

André-Louis Auzière sa nakoniec dozvedel krutú pravdu. Manželka ho podvádzala so žiakom. "Neprehrýzol sa cez poníženie, spravil radikálne rozhodnutie – zbalil si veci, odsťahoval sa z domu,“ napísal Gala.

Šokovaní zostali aj Emmanuelovi rodičia. Syna poslali do Paríža dokončiť si strednú školu. Nepomohlo to. Auzièrovú bombardoval telefonátmi, a keď na víkend prišiel do Amiens, pravidelne ju navštevoval.

Emmanuelov otec i matka dúfali, že jeho citové vzplanutie sa pominie. Lenže ich syn bol odhodlaný dodržať slová, ktoré povedal svojej láske, keď sa premiestňoval z Amiens do Paríža: "Čokoľvek urobíš, vezmem si ťa za ženu.“

Rodičia tušili, že nezmenia synovu tvrdohlavosť, snažili sa preto zatlačiť na Auzièrovú. Napísala to Anne Fuldová, autorka nedávno vydanej knihy o Macronovi. "Otec jej hovoril, aby sa držala bokom od Emmanuela, kým nemá 18 rokov. Auzièrová so slzami odpovedala, že mu nič nemôže sľúbiť,“ citovala z knižky agentúra Reuters.

Matka zase učiteľku upozorňovala na zrejmú neplodnosť prípadného manželstva, lebo ako žena po štyridsiatke pravdepodobne už nebude mať dieťa a Macron sa tak nedočká potomka. Nič nezabralo, pričom láska pokračovala napriek vekovému rozdielu 24 rokov a 8 mesiacov.

Emmanuel Macron považuje manželku Brigitte za... Foto: Reuters, Stephane Mahe
macron, Brigitte Trogneux Emmanuel Macron považuje manželku Brigitte za svoju najväčšiu oporu.

Deti žiadal o súhlas

Trogneuxová (po rozvode sa vrátila k priezvisku za slobodna) a Macron žili spoločne niekoľko rokov nezosobášení, svadbu mali pred desiatimi rokmi. Skôr, ako ju požiadal o ruku, opýtal sa na súhlas jej troch detí.

"Bolo to od neho silné gesto, pretože každý by nebol taký ohľaduplný. Chcel zistiť, či dokážeme súhlasiť so sobášom,“ povedala pre stanicu BFMTV Tiphaine Auzièrová, mladšia z dvoch dcér Trogneuxovej. (Jej tretí potomok je prvorodený syn Sébastien.)

Všetky deti Trogneuxovej sú úspešné. Laurence je kardiologička. Tiphaine pracuje ako advokátka. Sébastien sa živí ako inžinier. Matke sa postarali o to, že sa môže tešiť zo siedmich vnúčat. Macronova matka správne tušila, že Emmanuel nebude mať vlastné deti. Jej syn však zdôraznil, že to vychádzalo zo spoločného rozhodnutia s Brigitte. Biologickí potomkovia mu však nechýbajú, pričom manželkine vnúčatá si obľúbil tak, že v podstate o nich hovorieva, akoby boli ich spoločné.

Víkendy zvyknú tráviť spoločne na severe Francúzska. V prímorskom mestečku Touquet Trogneuxová vlastní trojpodlažnú vilu, ktorú zdedila po rodičoch. Cena nehnuteľnosti sa odhaduje na 1,4 milióna eur, pred niekoľkými rokmi renovovali dom, čo vyšlo na 300-tisíc eur. „Touquet sa stal naším rodinným útočiskom, odkedy Emmanuel s matkou a moji súrodenci žijú v Paríži,“ povedala Tiphaine Auzièrová pre týždenník L'Express.

Časopis napísal, že v mestečku majú svoje zvyky – v piatok idú na neskorú večeru do obľúbenej reštaurácie, cez víkend sa radi prechádzajú po pláži v sprievode štvornohých miláčikov. Psa má aj nový prezidentský pár: „Je to argentínska doga, ktorá počúva na meno Figaro,“ uviedol časopis Gala.

Z banky do paláca

Väčšina Macronovho majetku pochádza z obdobia, keď bol zamestnaný u Rothschildovcov ako privátny bankár. Do finančného domu nastúpil v roku 2008. Podarilo sa mu sprostredkovať medzi dvoma veľkými firmami nákup výroby detskej výživy, za čo dostal odmenu takmer tri milióny eur.

Keď socialista François Hollande na jar 2012 vyhral prezidentské voľby, zobral si Macrona za poradcu do Elyzejského paláca. O dva roky ho posadil do kresla ministra hospodárstva, ale vlani Macron podal demisiu, čo bol očakávaný krok, pretože bolo verejným tajomstvom, že sa chce venovať kampani s vidinou, že vo funkcii nahradí muža, ktorý ho vtiahol do politiky.

Ako minister Macron zarábal približne 10-tisíc eur mesačne. Ako prezident si výrazne polepší – bude dostávať takmer 15-tisíc eur. V minulosti bol pritom príjem hlavy štátu ešte vyšší. Hollandov predchodca poberal zhruba až 22-tisíc eur. Hollande však považoval takú sumu za astronomickú. Dodržal sľub, že plat zníži o 30 percent.

Vo voľnom čase sa Macron určite neprestane vracať do vily v Touquete, ale ako prezident môže využívať na oddych aj príjemné miesto vo Versailles. Pol hodiny autom z Elyzejského paláca sa tam nachádza lovecký zámoček Lanterne, postavený v 18. storočí. Oficiálna odpočinková rezidencia hlavy štátu stojí na pozemku s rozlohou štyri hektáre. O bezpečnosť je postarané aj tak, že nad areálom platí bezletová zóna.

Otázky a odpovede

Kedy sa Emmanuel Macron ujme moci?
Ceremoniál v Elyzejskom paláci sa začne túto nedeľu o 10. hodine. Nový prezident nezloží sľub (vo Francúzsku sa to nerobieva na rozdiel od väčšiny iných štátov). Macron po príchode na nádvorie vykoná prehliadku čestnej stráže, pri vchode do paláca ho privíta odchádzajúci prezident François Hollande.

Čo budú následne robiť lúčiaci sa a nastupujúci prezident?
Hollande odíde s Macronom do paláca, aby sa nielen porozprávali – nástupca totiž prevezme jadrový kufrík s kódmi (prípadné použitie atómových zbraní je v právomoci hlavy štátu). Macron potom odprevadí Hollanda pred palác, kde mu čestná stráž vzdá poctu na rozlúčku.

Ako bude vyzerať samotná inaugurácia?
Macron sa vráti do paláca za zvukov slávnostného pochodu (hudbu si vyberá nový prezident). Sprevádzať ho budú premiér, predsedovia oboch komôr parlamentu. Predseda ústavného súdu formálne prečíta výsledky prezidentských volieb, čo je chvíľa, keď sa Macron oficiálne stane novou hlavou štátu. Osobne to potvrdí podpisom do protokolu. Súčasťou aktu je udelenie Radu čestnej légie Macronovi, čo je najvyššie francúzske štátne vyznamenanie.

Čo Macron absolvuje v prvých minútach vo funkcii?
Sprevádzaný najvyššími ústavnými činiteľmi sa presunie na terasu pri parku v areáli paláca. Čestná stráž mu vzdá vojenské pocty, on si uctí francúzsku vlajku, pričom znieť bude Marseillaisa. Macron následne vykoná prehliadku nastúpených jednotiek. Na jeho počesť vypália delostrelecké salvy. Kedysi ich bývalo 101, čo vychádzalo z tradície, keď pochovali zosnulého kráľa a nástupca sa ujal moci. Niekdajší prezident Charles de Gaulle v roku 1959 znížil počet sálv na 21, čo platí doteraz. Salvy vypália z historických kanónov z roku 1897.

Čo sa bude diať po zvyšok dňa?
Macron sa po slávnostnom obede v Elyzejskom paláci vyberie k Víťaznému oblúku, čo je jedna z najznámejších pamätihodností v Paríži. Oblúk dal postaviť Napoleon Bonaparte v súvislosti so svojím víťazstvom v bitke pri Slavkove. Macron položí veniec k hrobu Neznámeho vojaka, navštívi parížsku radnicu. Toto všetko sú tradičné kroky nových prezidentov,

Čo čaká Macrona v prvých dňoch na čele štátu?
Možno už v nedeľu, ale určite najneskôr v pondelok oznámi meno nového premiéra. Je možné, že do funkcie vymenuje nejakú ženu. Isté však je, že do vlády vyberie polovicu žien, ako sľúbil v predvolebnej kampani. Jeho prvou zahraničnou cestou bude návšteva Berlína, kde bude v pondelok rokovať s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. V nasledujúcich dňoch plánuje navštíviť francúzskych vojakov v niektorej z ich misií. V Bruseli sa 25. mája zúčastní na summite NATO a stadiaľ odletí na summit krajín G7 na Sicílii. Na domácej scéne ho čakajú ešte jedny napínavé voľby – po nedávnych prezidentských sa v polovici júna uskutočnia parlamentné. Od zisku mandátov Macronovho centristického hnutia bude závisieť, akú podporu bude mať pre svoju politiku na pôde zákonodarného zbo­ru.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #Elyzejský palác #inaugurácia prezidenta #Brigitte Trogneuxová