Ukrajinskí vojaci sú pod paľbou propagandistických SMS

Televízna reportérka Julia Kyrijenková sa ukrývala s ukrajinskými vojakmi a zdravotníkmi tri kilometre od frontu, keď im do ostreľovania začali pípať mobily. Všetci do jedného dostali rovnakú textovú správu. "Ukrajinskí vojaci, vaše telá nájdu, až sa roztopí sneh," znelo varovanie. Ukrajinským vojakom, ktorí na východe krajiny bojujú proti proruským separatistom, prichádzajú podľa agentúry AP podobné správy pravidelne. Vyhrážky a dezinformácie predstavujú novú formu informačnej vojny, je to vlastne obdoba zhadzovania letákov na bojové pole v 21. storočí.

18.05.2017 11:30
debata (55)
Televízna reportérka Julia Kyrijenková ukazuje... Foto: SITA/AP, Raphael Satter
ukrajina Televízna reportérka Julia Kyrijenková ukazuje sms s textom: "Ukrajinskí vojaci, vaše telá nájdu, až sa roztopí sneh."

Správy sú takmer určite zasielané pomocou technológie, ktorú už dlho používa na sledovanie mobilných telefónov podozrivých osôb aj americká polícia. Z fotografií, videí a uniknutých dokumentov, ktoré nazhromaždili ukrajinskí novinári, vyplýva, že ju mohol dodať Kremeľ. Textové správy sa začali objavovať v roku 2014, krátko po vypuknutí bojov.

V správach je zvyčajne napísané niečo ako „Uteč a prežiješ“ alebo „Nikto si neželá, aby sa tvoje deti stali sirotami“. Mnoho správ je formulovaných tak, ako by ich napísali spolubojovníci.

V roku 2015 dostali vojaci brániaci mesto Debaľceve, dôležitý cestný a železničný uzol, textovú správu, že veliteľ ich jednotky dezertoval. Ďalšia séria správ obsahovala varovanie, že ukrajinské sily sú na pokraji skazy. „Mali by sme utiecť“ stálo v jednej z nich.

Jeden významný ukrajinský mobilný operátor prišiel v roku 2014 pri vyšetrovaní tejto záležitosti k záveru, že za podvratnými správami stoja simulátory základňových staníc pre mobilné siete, akési falošné vysielače. Agentúre AP to oznámil bezpečnostný špecialista, ktorý na vyšetrovaní pracoval. Prehovoril pod podmienkou, že jeho meno a spoločnosť, kde pracuje, nebudú zverejnené.

Zbraň proruského separatistu s nálepkou... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
ukrajina Zbraň proruského separatistu s nálepkou "Donecká republika". Ilustračná snímka.

Plukovník Serhij Demyďuk, šéf kybernetickej jednotky ukrajinskej polície, v rozhovore povedal, že o nasadení týchto zariadení vedela aj ukrajinská rozviedka. „Počas bojov o donbaskú Avdijivku sa preukázalo, že ich používajú,“ uviedol Demyďuk. „A používajú ich stále,“ dodal.

Simulátory fungujú tak, že sa vydávajú za vysielače, čo im umožňuje dáta zachytiť, ale aj sfalšovať. Podľa Heatha Hardmana z americkej námornej pechoty, ktorý v Iraku a Afganistane s týmito prístrojmi rutinne pracoval, zariadenie bežne používa pri pátraní proti povstalcom aj americká vojenská rozviedka.

Posielanie hromadných textových správ počas vojny nie je javom úplne novým. Radikálne palestínske hnutie Hamas napríklad v roku 2009 počas operácie Liate olovo v Pásme Gazy posielalo výhražné správy náhodným Izraelčanom. V tomto prípade však nie je jasné, ako to Palestínčania dosiahli.

O type použitého technického vybavenia sa naďalej špekuluje. Minulý rok však ukrajinská investigatívna webová stránka zverejnila video a fotografie, ktoré podľa všetkého v Doneckej oblasti zachytávajú ruský Leer-3, na vojenské vozidlo namontovanú súpravu pre potláčanie GSM komunikácie. InformNapalm tiež zverejnil uniknuté dokumenty ruskej armády, v ktorých sa preberá nasadenie tohto systému v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Ruské ministerstvo obrany na žiadosť o vyjadrenie nereagovalo. Moskva už dlho popiera, že by do konfliktu na Ukrajine nejako zasahovala, hoci nemálo dôkazov svedčí o pravom opaku.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #proruskí separatisti #informačná vojna