Prežijeme bez včiel?

Sto miliónov rokov! Minimálne tak dlho žijú včely na zemi. Výskumníci objavili kúsky jantáru z tých čias, v ktorých bol pásikavý hmyz. A hoci tieto pracovité tvory prežili ľadovú dobu, je otázkou, či im ľudstvo v tomto tisícročí pesticídmi riadne nepodkúri.

29.07.2018 07:00
Včely na pláste Foto: ,
Včelia rodina je dokonale zorganizované spoločenstvo.
debata (8)

Najstarším svedectvom kontaktu človeka a včiel sú jaskynné maľby v španielskej Valencii, staré osemtisíc rokov. Na stene jednej z jaskýň Cuevas de la Arana je zobrazený človek obkolesený včelami, ktorý vyberá med z ich hniezda. Med bol v minulosti, a pre niektoré africké kmene je aj dodnes, dôležitý zdroj energie. Larvy, z ktorých sa liahnu včely a trúdy, sú zasa zdrojom bielkovín a tukov. Už starovekí Egypťania ovládali včelárske remeslo. Vyrábali pozdĺžne hlinené úle, ktoré ukladali na seba. Med bol vysoko cenenou lahôdkou a obetovali ho aj bohom. Včelí vosk používali na balzamovanie tiel mŕtvych panovníkov a utesňovanie nádob. Vo vnímaní starovekých Grékov bol med pokrmov bohov, dôležité postavenie mal aj v živote Slovanov. Bez medoviny sa nemohla konať žiadna slávnosť ani pohreb. Patrónom bujarých osláv bol Pereplut, boh vody, tanca, medu a piva. Na sviatok Kupala sa med nalieval do ohnísk aj do hrdiel.

Do kuchyne aj do lekárničky

Kvetový med obsahuje jednoduché cukry, glukózu, fruktózu, vodu, kyseliny, fermenty, minerálne látky, vitamíny a enzýmy. Je to nielen vynikajúce sladidlo, ale aj výborná medicína. Máte problémy s nespavosťou? Vmiešajte ho pred spánkom do pohára s vlažným (nie horúcim!) mliekom. Nehojí sa vám rana? Aplikujte na ňu med, má antibakteriálne účinky.

Včelí med s plástom Foto: Pravda, Jana Kollárová
Včelí med Včelí med s plástom
  • Medicínsky med, ktorý sa ionizujúcim žiarením zbaví bakteriálnych spór, sa používa na liečbu diabetických vredov a iných nehojacich sa otvorených rán. Ten z vašej kuchyne, ale nefalšovaný, od zdravých včiel, si určite poradí s menšími reznými ranami a odreninami.
  • Repkový – med ostrej, korenistej chuti je prvý, ktorý donesú včielky. Je veľmi sladký a skoro kryštalizuje, je bohatý na bielkoviny. Posilňuje funkciu srdcového svalu, preto ho vyhľadávajú športovci. Keďže viaže voľné radikály v organizme, pôsobí protirakovinovo.
  • Agátový – siahnite po ňom, ak nemáte radi skryštalizovaný med. Rýchlosť kryštalizácie je daná pomerom glukózy a fruktózy. Ak má viac glukózy (med z repky alebo ovocných stromov), kryštáliky sa vytvárajú skôr. Naopak, väčšie množstvo fruktózy kryštalizáciu spomaľuje. Agátový med je ľahko stráviteľný, preto ho môžu jesť deti aj starší ľudia.
  • Lipový – obsahuje silice z lipy, ktoré sú výborné pri ochoreniach dýchacích ciest. Pri ťažkostiach so srdcom však treba byť opatrný. Rovnako ako lipový čaj môže spôsobiť búšenie srdca.
  • Gaštanový – trpko-korenistý med s výraznou vôňou a typickou chuťou s horkastým podtónom. Výrazne posilňuje imunitu, pozitívne ovplyvňuje málokrvnosť, vyčerpanosť a nechutenstvo. Obsahuje veľké množstvo minerálnych látok, jeho pravidelné užívanie pomáha predchádzať trombóze a tvorbe kŕčových žíl.
  • Slnečnicový – je sladkokyslej chuti a žltej farby. Pomáha pri liečbe astmy a žalúdočnej koliky. Obsahuje viac selénu, ktorý pomáha udržiavať zdravý cievny systém a podporuje regeneráciu srdcového svalu.
  • Facéliový a pohánkový – v týchto zriedkavých medoch sa nachádza prírodný rutín. Nielen ako stopový prvok, ale vo veľkom množstve. Vďaka nemu sú cievy pružnejšie.
  • Kvetový – obsahuje najvyššie množstvo cenných výživných látok a veľký podiel ľahko stráviteľného hroznového a ovocného cukru. Je vhodný najmä pre starších ľudí, napomáha regeneráciu buniek.
  • Medovicový – je najdrahší, ťažko sa získava. Včely ho nezbierajú z kvetov, ale z výlučkov vošiek, ktoré sajú miazgu z ihličnanov aj listnatých stromov. Ich výlučky včely pozbierajú, obohatia o šťavy vlastných žliaz a vložia do plástov. Je v ňom vyššie množstvo železa, horčíka, zinku a stopových prvkov. Má aj väčšie antibakteriálne účinky. Je dobrou prevenciou pri osteoporóze, na tvorbu krviniek a povzbudenie srdca. Vynikajúco sa osvedčil pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Je vhodný pre alergikov, lebo obsahuje najmenej peľových zrniek.
Na vytvorenie kilogramu medu musia včely... Foto: Pravda, Jana Kollárová
Včela na kvete Na vytvorenie kilogramu medu musia včely navštíviť milióny kvetov.

Vedeli ste?

Ako sa rodí nová matka?

Včely sa samy rozhodnú, že potrebujú novú matku, keď je tá aktuálna stará alebo odletí s rojom, čo je vlastne prirodzený spôsob rozmnožovania. Vybraté larvy kŕmia len materskou kašičkou (Gelée Royale), vďaka čomu sa z nich začnú vyvíjať matky. Prvá, ktorá opustí bunku – matečníkovú misku alebo matečník, žihadlom zabije konkurentky a pripravuje sa na svadobný let.

Čo je svadobný let?

Po ôsmich až desiatich dňoch sa nová matka vydáva na svadobný let, aby sa počas letu spárila s približne desiatimi trúdmi. Počas troch dní matka vo svojom brušku zozbiera spermie, s ktorými oplodňuje vajíčka niekoľko rokov až do ich vyčerpania alebo jej výmeny za novú matku. Denne nakladie až dvetisíc vajíčok – dvojnásobok jej váhy, za celý svoj život až milión. Tie, ktoré oplodní spermiami od trúdov, sú robotnice, z neoplodnených sa vyliahnu trúdy.

Prečo je len jedna včelia matka?

V hryzadlovej žľaze tvorí kráľovná materskú látku – feromón, ktorý koluje v potrave a spája tisíce jedincov do sociálnej jednotky – včelstva. Táto látka potláča rojovú náladu včiel, zakladanie matečníkov (väčšie bunky, z ktorých sa liahne nová včelia kráľovná). Je tiež súčasťou vône včelstva, ovplyvňuje jeho súdržnosť a deľbu práce. Stará včelia kráľovná zvyčajne opustí s rojom úľ skôr, než sa nová prehryzie na svet. Ak to však nestihne, príde k súboju, v ktorom vyhráva silnejšia, zvyčajne tá mladšia.

Čo je to včelí tanec?

Včelí tanec preštudoval a vysvetlil Karl von Frisch – profesor mníchovskej univerzity, za čo v roku 1973 získal Nobelovu cenu. Keď včely pátračky nájdu dobrý zdroj nektáru alebo peľu, informujú o tom lietavky. Ako? Pomocou tanca na medovom pláste. Ak sa rastliny nachádzajú blízko úľa, tancujú do kruhu, ak ďaleko, tancujú v tvare číslice osem. Ak sa do úľa dostane potrava obsahujúca škodlivé látky, informujú sa o tom navzájom pomocou výstražného tanca po cikcakovitej alebo špirálovitej dráhe.

Kedy včely letia na záchod?

Len čo sa na jar dostatočne oteplí, včely sa vydajú na svoj prvý let v roku. Trvá asi pol hodiny a slúži najmä na to, aby sa včely vyprázdnili. Keďže to nerobia v úli, musia čakať celú zimu.

Koľko práce je za kilogramom medu?

Na vytvorenie kilogramu medu musia včely navštíviť niekoľko miliónov kvetov. Za ten čas nalietajú pri rýchlosti tridsať kilometrov za hodinu okolo 150-tisíc kilometrov. To je viac-menej rovnaká vzdialenosť, akoby štyrikrát obleteli Zem.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #med #včely #včelárenie