Drsný kraj pod Tatrami. Liptovská gotika

Hoci si Liptov spájame s drevenicami a so salašmi, nie je to úplný obraz tohto kraja a je to klišé, ktoré nás zaraďuje mimo hlavného prúdu európskej kultúry. Gotické stavby Liptova a celého Slovenska nás pritom radia k spoločnej civilizácii s Burgundskom a Anglickom.

03.09.2018 06:00
Svätomarský kostol Panny Márie, obdobie 1260 -... Foto:
Svätomarský kostol Panny Márie z obdobia 1260 - 1280 (aktuálne v skanzene v Pribyline).
debata

Som milovníkom gotiky. Mal som šťastie stráviť nedávno niekoľko rokov v oblasti, kde sa gotika zrodila – v Belgicku a severovýchodnom Francúzsku. Vyspelosť a bohatosť regiónu v 12. – 15. storočí sa prejavila v monumentálnej a veľkolepej výstavbe chrámov, miest a hradov, ktoré ma napĺňali nadšením a eufóriou.

Gotika vôbec nie je temná. To je moderná interpretácia. Je to štýl vertikálny, povznáša človeka k vyšším sféram. Popri rímskom staviteľstve a funkcionalizme je jediným skutočne originálnym európskym architektonickým štýlom. Všetky ostatné vychádzali zo svojich predchodcov, ku ktorým sa v nejakej forme vracali.

Geografické hranice gotiky

Gotický štýl sa sformoval v 12. storočí spoločne so západnou civilizáciou – hrá tak úlohu aj symbolického vyznačenia príslušnosti k západnej kultúre. Preto nás tak dojímajú križiacke hrady na Cypre či v Estónsku, janovské hradby na Kryme alebo ruiny kostolov v Grónsku.

Goticko-renesančný kaštieľ z  Parížoviec...
Hybe: Kostol Všechsvätých (z obdobia okolo roku...
+21Liptovský Ján: Kostol sv. Jána Krstiteľa z...

Hľadíme na ne ako na vonkajšie hranice našej západnej civilizácie v stredoveku, s ktorými je vždy spojený nejaký silný príbeh, opradený tajomstvom času.

Okrem vonkajších hraníc mala táto stredoveká západná civilizácia aj svoje vnútorné geografické hranice. Boli to riedko osídlené horské oblasti a lesné masívy samotnej Európy a jednou z nich je aj Liptov.

Sila ducha

Drsný kraj pod Tatrami, v podstate len jedno širšie údolie, kde musel byť život ťažký a tvrdý. Na rozdiel od Spiša tu neboli ani žiadne veľké mestá. V stredoveku tam určite nežilo viac ako desaťtisíc obyvateľov. Zostali však po nich gotické stavby, ktoré dokazujú príslušnosť kraja a celého Slovenska k spoločnej civilizácii s Burgundskom a Anglickom.

Hoci si Liptov spájame s drevenicami a so salašmi, nie je to úplný obraz tohto kraja a je to v podstate klišé. Možno dokonca klišé pre nás dehonestujúce a zaraďujúce nás – navyše úplne nepravdivo – akoby mimo hlavného prúdu európskej kultúry.

Gotické jadro hradu v  Liptovskom Hrádku (14.... Foto: Daniel Šmihula
Gotické jadro hradu, Liptovský Hrádok, Gotické jadro hradu v Liptovskom Hrádku (14. storočie).

Pritom platí, že tak ako obyvatelia bohatého Flámska hnali svoje gotické chrámy a veže k nebesiam, Liptáci stavali svoje skromné gotické kostoly a hrady. Nemôžu sa veľkoleposťou porovnať s katedrálami v Gente a Bruggách, no je pozoruhodné, že na úpätí divokých hôr vznikli desiatky stavieb, z ktorých mnohé pretrvali do súčasnosti.

Vzhľadom na svoje podmienky a obmedzené zdroje Liptáci vkladali do svojich stavieb presne rovnaké úsilie ako Flámi. Gotika je predsa o sile ducha. O sedem storočí na to môžeme hľadieť len s nemým údivom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #architektúra #Liptov #gotika