Obľúbený sprievodca Slovákov po Cejlóne: Teroristi Srí Lanke prepichli srdce

Len od začiatku tohto roka navštívilo ostrov v tvare slzy v Indickom oceáne takmer 2 500 Slovákov. Manoj Peiris, ktorého turizmus živí 15 rokov, o tom niečo vie. "Ale teroristi Srí Lanke prepichli srdce," vraví.

24.04.2019 12:00
Srí Lanka, útoky, budhistka, modliaca sa žena Foto:
Budhistka sa modlí vo svätyni. Na Srí Lanke žije vyše 70 % budhistov, 9 % moslimov, 7 % kresťanov a 13 % hinduistov.
debata (1)

„Pamätám si časy, keď som mesiace nemal prácu a peniaze. Napríklad po cunami. Časy, keď sme sa počas občianskej vojny báli ísť do mesta pre hrozbu výbuchov, púšťať naše deti do školy. Nechcem, aby sa to zopakovalo.“

V čase bombových teroristických útokov bola stomatologička Petra Jungová s kamarátom v centrálnej časti Srí Lanky, na ceste zo starobylého mesta Anuradhapury k Sigyriyi, kde sa nachádza známa Levia skala, jedno z najnavštevo­vanejších miest Srí Lanky. Presuny so šoférujúcim sprievodcom Manojom Peirisom majú naplánované tak, že každú noc spia niekde inde a vždy sa posunú ďalej. Napriek informáciám o výbuchoch na západe krajiny v Kolombe a Negombe i v Batticaloa na východe ostrova, svoju naplánovanú trasu nezmenili a dovolenku neprerušili. Viacerí Slováci aj Česi po krajine aj v tejto chvíli cestujú ďalej, niektorí so šoférmi, iní lokálnou dopravou či s CK, situáciu hodnotia tak, že všetko prebieha normálne, cesty sú menej plné a vidia viac policajných hliadok a vojakov. A takisto treba dodržať zákaz nočného vychádzania a stihnúť sa v určenú hodinu vrátiť do hotela.

Petra Jungová navštívila slávny Chrám sv. zuba... Foto: Petra Jungová
Srí Lanka, výbuchy, Petra Jungová, Chrám svätého zuba, Kandy Petra Jungová navštívila slávny Chrám sv. zuba v Kandy dva dni po teroristických útokoch. Bolo v ňom zopár turistov a domácich.

Zubárka v Chráme svätého zuba

„Asi každý pochopí, že som veľmi túžila vidieť Chrám svätého zuba v Kandy,“ hovorí s úsmevom detská zubná lekárka. Ani nedúfala, že budhistický Chrám svätého zuba, na ktorý uskutočnili v roku 1998 útok autom plným výbušnín tamilskí separatisti, bude počas Veľkonočného pondelka po krvavých útokoch otvorený. Bol. „Bolo to také pokojné, až veľmi osobné,“ hovorí Petra. V inokedy beznádejne preplnenom chráme bolo len zopár domácich a turistov. „Viete, oni viažu také biele stužky, do ktorých dávajú mincu a vždy si niečo želajú. Ja som v duchu Srí Lanke zaželala mier a pokoj…“ Mnísi v chráme ich dokonca zavolali, že sa môžu prísť pokloniť až k najsvätejšej relikvii Budhovho zuba, ktorá je umiestnená v niekoľkých zlatých schránkach. To sa podarí naozaj málokomu. Boli tam aj dve turistky z Nového Zélandu, čo je naozaj paradox v kontexte informácií, že bombové útoky na Srí Lanke boli odvetou za útok na moslimov v mešite v novozélandskom Christchurchi.

„Samozrejme, že mám isté obavy. Ale vravím si – presne toto si niekto v tej svojej chorej hlave naplánoval a nesmie sa mu to podariť. Vzbudiť strach z cestovania a spoznávania,“ dodáva Petra. Moslimov je v prevažne budhistickej 22-miliónovej krajine iba 9 – 10 %, kresťanov 7 %, hinduistov 13 %. Väčšinu obyvateľstva tvoria budhistickí Sinhálčania, ktorých je cca 75 %.

Na Srí Lanke žije prevažne medzi budhistami 9 %... Foto: Matej Patka
Srí Lanka, útoky, moslimka Na Srí Lanke žije prevažne medzi budhistami 9 % moslimov, 7 % kresťanov a 13 % hinduistov.

Kredit mierumilovnej destinácie

Sinhálsky budhista z Kolomba Manoj Peiris nikdy nemal toľko práce ako počas uplynulej európskej zimy. Na ostrov Cejlón, ktorý má symbolickú podobu slzy v Indickom oceáne, sa doslova valili davy turistov. (Do roku 1972 bol názov ostrova súčasne aj názvom ostrovného štátu.) Od roku 2009, keď sa tu skončila občianska vojna medzi budhistickými Sinhálčanmi a hinduistickými Tamilčanmi, si táto krajina v priebehu desiatich rokov vybudovala kredit mierumilovnej destinácie s usmievavými a srdečnými ľuďmi. „Bieli“ tu boli vždy obdivovaní, turisti vítaní, miliónkrát ste museli odpovedať na otázku, „Ako sa máš?“ a „Odkiaľ si?“, až to liezlo na nervy. Bolo bežné pozvať si turistu do domu a pohostiť ho, všetci sa s ním chceli fotografovať. Počas náboženských či iných ceremónií, kde vládla tlačenica, púšťali Srílančania takmer vždy turistov dopredu – hrdí na svoju kultúru i náboženstvo.

V roku 2019 bola Srí Lanka Lonely Planet vyhlásená za top dovolenkový cieľ – dominuje aktuálnemu zoznamu desiatich najlákavejších turistických destinácií. Aj to zohralo veľkú úlohu v náraste turizmu.

Negatíva turizmu

Samozrejme, začali sa množiť aj všetky negatíva, ktoré s nárastom turizmu súvisia: preplnené národné parky, v jednom džípe často len dvaja ľudia, zápchy na cestách (známe je nimi najmä Kolombo a Kandy), úplatkárstvo pri predaji miest na sedenie vo vagónoch na najznámejšiu vlakovú trasu z Nanu Oya do Ella pomedzi malebné čajové plantáže. Úporná snaha miestnych špekulantov oklamať „bohatých turistov“ a pýtať trojnásobné ceny, devastácia prírody množstvom plastových fliaš, z ktorých návštevníci pijú vodu… Niekoho znechucoval aj systém „tipov“, ktorý v Ázii funguje a za každú drobnú službu sa očakáva finančná pozornosť.

Popri Slovákoch, ktorých bolo na Srí Lanke len teraz v marci 763 (najsilnejším mesiacom bol však pre Slovákov február aj z dôvodu našich prázdnin), stojí za zmienku aj množstvo Čechov, ktorí Srí Lanku najmä pre jej prírodné krásy milujú. Od začiatku tohto roka ich bolo 10 300, ale hlavný turistický trh má Srí Lanka v Indii a Číne, chodí však veľa Angličanov, Nemcov, Francúzov, Rusov, dovolenkárov z krajín veľkých rozlohou i množstvom obyvateľov. Vyše polovicu návštevníkov však na Srí Lanke vždy tvoria turisti z Európy.

V mestách na Srí Lanke vejú takéto doma... Foto: Petra Jungová
Srí Lanka, výbuchy, Nuwara Eliya, zástava V mestách na Srí Lanke vejú takéto doma vyrobené smútočné zástavy. Biela je farbou smútku.

Vojnová história a náboženské trenice

Bombové útoky, výnimočný stav či zákaz vychádzania nie sú na Srí Lanke novinkou. Táto pre mnohých mierumilovná krajina má za sebou veľa rôznych úderov, hoci teraz zažila desať mierových rokov, keď sa situácia skonsolidovala a životná úroveň začala stúpať. Napokon, priemerný vek tu dosahuje 75 rokov a štátne zdravotníctvo aj školstvo je v tejto socialistickej krajine zadarmo, hoci o jeho úrovni sa dá veľmi diskutovať. Vyše 90 % obyvateľov je gramotných.

Občianska vojna medzi Tamilčanmi vyznávajúcimi prevažne hinduistické náboženstvo a väčšinovými Sinhálčanmi, ktorí sú budhisti, bola predovšetkým etnickým, nie náboženským konfliktom, ktorý sa oficiálne skončil v roku 2009. Teraz sú úradnými jazykmi v krajine sinhálčina, tamilčina a tretím angličtina. Budhistické stupy a hinduistické kovily sú historicky umiestnené často vedľa seba, dokonca aj v samotnom areáli Chrámu sv. zuba v Kandy, v slávnej Kataragame na juhu (kde je dokonca blízko aj malá mešita) a podobne.

V marci 2018 vypukol konflikt medzi budhistami a moslimami najmä v okolí mesta Kandy, keď sa autonehoda skončila násilnosťami a vypaľovaním moslimských obchodov. V tom čase sa písalo o „budhistických radikáloch“, čo je vlastne spojenie slov protirečiaceho si významu. Budhizmus je predsa známy svojou mierumilovnosťou… Nepokoje sa vtedy podarilo potlačiť vyhlásením zákazu vychádzania a vypnutím sociálnych sietí na desať dní.

Srílančania na Slovensku

Na Slovensku žije len málo Srílančanov. Možno zo päť. Jedným z nich je Ruwan Liyanage, ktorý žije v Smoleniciach, kde má ajurvédske centrum. „Moja rodina na Srí Lanke je v poriadku, ale som otrasený,“ hovorí budhista, otec dvoch detí, ktorý sa oženil so Slovenkou. Zo Slovenska sledujú všetky správy.

Srílančan Felix Fernando žije so svojou slovenskou manželkou na Kysuciach. Felix je kresťan, pochádza kúsok od Negomba a v kostole, kde sa odpálil atentátnik, boli viackrát. Našťastie, nikomu z jeho blízkej rodiny sa počas teroristických útokov nič nestalo. Chystá sa odletieť do rodnej krajiny na návštevu možno už na budúci týždeň.

Mimochodom, Srí Lanka je jedným z najväčších darcov očných rohoviek, pretože pre budhistov je tento dar v zmysle „dány“, dávania, dobrou investíciou do budúceho života. Dobrovoľný súhlas s darovaním očí po smrti tu však podpisujú nielen budhisti, ale aj kresťania či hinduisti. Väčšina rohoviek sa vyváža do moslimských krajín, pretože tu je zakázané poškodzovať ľudské telo za života alebo po smrti.

„Tí atentátnici veria, že za toto sa dostanú do neba, kde si budú užívať s pannami,“ krúti hlavou certifikovaný srílanský sprievodca Sam Chula, budhista, ktorého slovenskí klienti po výbuchoch vystrašení odvolali svoju aprílovú dovolenku a stornovali letenky. Ktovie, ako dlho teraz nebude mať prácu. „Toto uvažovanie u islamských extrémistov nikdy nepochopím!“ Krátko pred útokmi sa pritom v uliciach srílanských miest objavili bilbordy so spojenými rukami s rôznou farbou pokožky, kde boli na hánkach nakreslené symboly štyroch náboženstiev so slovami: Nie je čas rozdeliť sa, ale čas zjednotiť sa.

A do toho vybuchli bomby…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #Sri Lanka by Bianka #teroristický útok na Srí Lanke