Štvorkolka kóliu nikdy nedostane

Ozdobou slovenských salašov sú čuvače, pôvodné ovčiarske psy. Rešpektujú ich nielen ovce, ale aj šelmy. Na škótskych farmách plnia ich úlohu borderské kólie.

03.11.2019 16:00
Farquhar Renwick, škótsky farmár, štvorkolka,... Foto: ,
Farquhar Renwick - moderný škótsky farmár.
debata (3)

Kólie sú oproti čuvačom o poznanie menšie, čierne s bielou hruďou, skvelí bežci a ešte lepší pomocníci pastierov kráv. Dnes sa bežne chovajú aj na Slovensku, ale pre potešenie ľudí, sú hravé, inteligentné, učenlivé, už nemusia pracovať, skôr sa nudia v domácnostiach svojich pánov, ktorým neraz nahrádzajú deti.

Na jednej z najväčších fariem škótskej Vysočiny neďaleko mesta Ullapool v Inverbroome chová Scott Renwick nielen ovce, ale aj tucet borderských kólií. Renwickova farma sa vymyká z rámca bežných hospodárstiev – je rozľahlá, veď sa rozprestiera na 20-tisíc akroch, čo je prepočítané na európsku plošnú mieru zhruba 8-tisíc hektárov. Zahrnutý je v tom les, skaliská, skrátka celý chotár s potokmi, riečkami, vresoviskami. Zdá sa, že krajina takto musela vyzerať odjakživa. Do súčasnej podoby ju však premenil škótsky roľník. Vysočina je divoká, a predsa kultúrna – zračí sa v nej citlivý škótsky prístup ku krajine, v ktorom sa premieta zmysel pre racionalitu a krásu zároveň.

Jednotlivé farmy oddeľujú od seba kamenné múriky. Neplnia len funkciu spoľahlivej pevnej hranice medzi jednotlivými hospodárstvami či pasienkami, alebo maličkými oranými poľami, sú zvečnením aj kamenárskeho umenia Škótov. Múriky sú, pravdaže, predovšetkým oplôtky, v medziach ktorých sa pohybujú čriedy oviec alebo dobytka.

Iná krajina, iný vidiek

Päťmiliónové Škótsko je krajinou rožného statku, chovajú tu takmer 1,8 milióna kusov a bezmála sedem miliónov oviec. Len na porovnanie, Slovensko, hoci je spolovice hornaté, chová už len čosi viac ako 450-tisíc kusov dobytka a menej ako 400-tisíc oviec. No ešte pred tridsiatimi rokmi sme mali také stáda dobytka ako Škóti, veď sme ho chovali 1,650 milióna kusov a oviec okolo 700-tisíc.

Škótsko na rozdiel od Slovenska však nezažilo kolektivizáciu a po nej nasledujúcu transformáciu družstiev, privatizáciu štátnych majetkov a obnovovanie súkromných hospodárstiev. Farma Scotta Renwicka má vyše sto rokov, hospodári na nej už štvrtá generácia a za tento čas sa vypracovala na jedno z najlepšie hospodáriacich rodinných hospodárstiev na Britských ostrovoch. Evolúciu, postupnosť vo vývoji celej spoločnosti, prezrádza aj osídlenie škótskeho vidieka.

Sídlo Renwickovcov krásne zapadá do prostredia... Foto: Jozef Sedlák, Pravda
Sídlo Renwickovcov škótska Vysočina farma škótsko dom Sídlo Renwickovcov krásne zapadá do prostredia škótskej Vysočiny.

V porovnaní so Slovenskom nevidno na ňom tak zreteľne nánosy prudkých spoločenských zmien, vyvolaných vojnami a revolúciami 20. storočia. Kým slovenská dedina sa od gruntu zmenila a živelne sa ďalej mení, predovšetkým v okolí veľkých miest, pričom stráca svoju pôvodnú tvár, škótsky vidiek sa vyvíja pozvoľna. Stále tu vidno dobre uchované pôvodné staré domy pamätajúce aj časy slávnej kráľovnej Viktórie. Ich strechy sú porastené machom. Farmári z času na čas vylezú po rebríku na strechy skromných obydlí a wapkami chrliacimi prúdy vody zostreľujú machový koberec dolu. Čo všetko nevidí človek prechádzajúci naprieč Vysočinou.

Nové vidiecke domy sú priestrannejšie, ale zďaleka nie také rozľahlé ako obydlia Slovákov, ktorí sa vysťahovali z panelákov na vidiek a nevedia sa nabažiť väčšieho obytného priestoru. Angličania síce stvorili slávnu vetu „môj dom, môj hrad“, čo si Slováci vzali k srdcu a obklopili svoje nové domy priam hradnými múrmi. No v Škótsku také niečo nevidieť, nikto na vidieku sa tu nebráni komunikácii s verejným priestorom, možno preto, že je súčasťou farmy, ale aj tam, kde sú už len nefarmárske vidiecke domy, nikomu nezíde na um budovať nepriestrelné múry.

V stavbách sa prejavuje duch národa. Drsné prostredie zdôrazňuje škótsku rozumnosť, ktorej rozmerom je správna veľkosť obydlí. Ľudia tu stále myslia na to, čo ich stojí energia. Radšej si prehodia deku cez kolená, akoby mali zbytočne vykurovať domy. Obydlia sú rozptýlené v krajine. Ide zvyčajne o zhluk pár domov. Miesta je tu stále dosť, nikto nikomu nezavadzia ani sa netlačí, ako je to v satelitoch pri Bratislave, na samý okraj cesty. Škóti si ctia priestor a voľnosť – potrebujú ich ľudia aj zvieratá.

Psí šampióni

To všetko človeku nevdojak preletí mysľou po ceste krajinou na Renwickovu farmu. Najnižšie pasienky sa dvíhajú od úrovne mora do nadmorskej výšky 3 275 stôp. Škóti vrchy nazývajú munro a tie najvyššie ledva dosahujú tisíc metrov nad morom. Hore do kopcov sa nedá dostať ani štvorkolkami, ktoré dnes farmári hojne využívajú. Čriedy oviec pasúce sa vo vyšších polohách potrebujú chodiaceho človeka a psa, veľmi dobrého ovčiarskeho psa, a tým je borderská kólia.

Scott Renwick a jeho syn Farquhar chovajú dovedna dvetisíc oviec plemena north country cheviot a k tomu mäsové plemeno hovädzieho dobytka cheviot. Stádo hnedočervených kráv plemena luing nie je veľké, veď čo je to 65 kráv. Pasú sa aj s teľatami hneď vedľa farmárskeho domu a hospodárskych stavísk.

Skôr ako do múrov sa tu všade investuje do technológií, strojov, plemien, samotné stavby sú ľahké, vzdušné. Tento trend je už samozrejmý aj pre Slovensko. Kľúčové však je, aby zvieratá boli zdravé a dobre rástli. A Renwickov dobytok je dobre živený, má hojnosť šťavnatej trávy, ale ešte je prikrmovaný aj kŕmnymi zmesami.

Kólia presne vie, čo s ovcami robiť. Foto: Jozef Sedlák, Pravda
škótsko, farma, ovce, kólia, pes Kólia presne vie, čo s ovcami robiť.

Z čoho žije Renwickova farma? Prirodzene z chovu oviec a dobytka, presnejšie z ich mäsa. Niekoľko ráz do roka sa konajú v mestečku Dingwall vzdialenom od farmy vari pol druha hodiny cesty aukčné trhy zvierat. Tam sa zhodnocuje celoročné chovateľské úsilie farmára, ponúka kvalitný plemenný materiál a odohráva aj spoločenský život. Tu sa tvorí a upevňuje imidž jednotlivých farmárov alebo, naopak, vidno tiež úpadok tej či onej farmy, keď dôjde na totálny výpredaj zvierat. Nuž ale taký je život a tieto jeho nekompromisné pravidlá sa znova vracajú aj na Slovensko.

Scott Renwick však nie je iba špecialista na chov oviec a dobytka, je to šampión Škótska v chove ovčiarskych psov. Scottovi sa ťažko háda vek, má ostro rezanú tvár, vyšportovanú postavu, na prvý pohľad je jasné, že sa stále hýbe. Jeho tridsaťročný syn Farquhar akoby mu z oka vypadol. Jedno je isté, otec aj syn prezrádzajú svojimi postavami, svižnosťou a energiou, že na farme sa žije zdravo. Možno aj preto, že pani domu Marie Renwicková často servíruje svojmu "mužstvu“ jahňacinu so zeleninou, základom dobrej kondície farmárskej rodiny je však každodenná pravidelná fyzická práca. Až sa žiada povedať, chcete zdravo žiť, staňte sa farmárom – alebo nájdite si prácu na farme.

Hrdí a nekompromisní

Renwickovci, do rodiny ktorých patrí aj synovec Gavin MacDonald, si bežnú chovateľskú prácu okolo oviec a dobytka spestrujú výcvikom psov. Stáva sa z toho pomaly nové odvetvie, jednak o vycvičené psy je záujem medzi farmármi, jednak sa z ukážok, ako borderské kólie dokážu pracovať so stádom oviec, stáva súčasť vidieckej turistiky. Všade treba hľadať doplnkové zdroje príjmov, pretože farma si pýta nové a nové investície.

Aj keď na rovinách služby psov nahrádzajú rýchle štvorkolky, vo vrchoch sú psy stále nenahraditeľnými pomocníkmi chovateľov. Lenže človek žijúci na samotách potrebuje verného psa aj z iného, čisto sociálneho dôvodu, je to jeho druh, ktorý číta želania svojho, no isteže pána, ale skôr priateľa. Aj na kóliách Renwickovcov vidno, že sú súčasťou rodiny, jej ďalší živí členovia. Psi sú ochotní tvrdo pracovať, presne kopírujú svojich pánov, sú rovnako precízni, nekompromisní a hrdí.

Scot niečo po škótsky zakričí a jeho borderská kólia Reci predvádza s neskrývanou radosťou a so psím šibalstvom, čo všetko dokáže. Prikrčí sa opodiaľ stáda a keby nebola čierna, takmer splynie s trávou pasienka. Keď začuje hvizd, vyrazí oblúkom okolo stáda roztrúseného po pasienku, obehne všetky roztratené ovce a zaženie ich do jedného veľkého klbka. Pár psov dokáže rozčleniť stádo na niekoľko skupín a vybranú ovcu zahnať do určenej ohrady. Najmä návštevníci z mesta sú fascinovaní inteligenciou psov a, pravdaže, ich súhrou so svojimi pánmi – otcom a synom.

Scott Renwick a jeho krásna kólia. Foto: Jozef Sedlák, Pravda
Scott Renwick, škótsko, kólia Scott Renwick a jeho krásna kólia.

Podchvíľou sa viacerých zmocní romantická túžba zanechať všetko v meste a utiecť do lona neporušenej prírody. Lenže krásna krajina Vysočiny, kde v nížinných partiách meandrujú riečky tak ako na Slovensku mladícky Hron na horských lúkach či Ipeľ brodiaci sa rovinami medzi Balážskymi Ďarmotami a Šahami, je vykúpená potom a umom škótskych sedliakov – farmárov, po slovensky hospodárov.

Viac ako 80 percent poľnohospodárskej pôdy Škótska sa nachádza, povedané kategorizáciou bruselských úradníkov, v LFA, teda v horších prírodných podmienkach. Škótov teraz trápi jedna vec, aké bude financovanie poľnohospodárstva, keď Veľká Británia odíde z Európskej únie. Renwickovci nezamestnávajú cudzincov, ale mnohé iné farmy, najmä tie, čo sa špecializujú na pestovanie zeleniny, zemiakov, jahôd, stoja pred otázkou, čo sa stane, po prvé, keby tak museli odísť sezónni robotníci z východoeurópskych krajín a po druhé, čo je nemenej dôležité, aké budú národné dotácie.

Keby brexit závisel od rozhodnutia farmárov, rozhodne by boli všetci proti.

Aj na Slovensku máme množstvo výhrad voči Spoločnej poľnohospodárskej politike, ale bez jej zdrojov si ďalší rozvoj poľnohospodárstva sotva vieme predstaviť. Samozrejme, treba kadečo zmeniť a viac prihliadať aj v Bruseli na potreby tej či onej krajiny. Ale je na každej z krajín, aby to, čo chce a môže, realizovala podľa svojich predstáv. A to Škóti robia veľmi dobre, hľadia predovšetkým na to, aby uchovali krajinu pre potomkov tak, ako ju formovali po stáročia predchádzajúce generácie roľníkov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #farma #Salaš #kólia #čuvač #škótska Vysočina #statok