Rok od výbuchov: Srí Lanka zármutku neunikla

Srí Lanka, Veľkonočná nedeľa, 21. apríl 2019. Do kresťanských kostolov sa schádzajú veriaci na veľkonočnú omšu. V hoteloch sa schádzajú turisti do reštaurácií na raňajky. A do toho sčista-jasna vybuchnú bomby.

21.04.2020 06:00
debata
Plačúca matka dvoch detí ukazuje ich portréty.... Foto: SITA/AP
Srí Lanka, teror Plačúca matka dvoch detí ukazuje ich portréty. Kým ona utrpela zranenia, syn aj dcéra pri teroristickom útoku na Srí Lanke zahynuli. Snímka je z 24. príla minulého roku.

Pár minút pred pol deviatou ráno sa pred rokom na Srí Lanke začali koordinované samovražedné bombové útoky. Prvý sa uskutočnil v hlavnom meste Kolombe, v kresťanskom Kostole sv. Antona. O dvadsať minút nasledoval výbuch v Negombe, v Kostole sv. Sebastiána. O ďalších pár desiatok minút v Batticaloa, na opačnom, východnom pobreží ostrova. Ale kostoly plné domácich kresťanov moslimským atentátnikom nestačili. Svet bolo treba ešte viac šokovať. Prach nestíhal sadnúť a preživší ešte nezačali kričať, keď v krátkom čase nasledovali výbuchy v luxusných päťhviezdičkových kolombských hoteloch Cinnamon Grand, Kingsbury a Shangri-La. Tam umierali aj turisti.

Pôvodne mal v to ráno vybuchnúť aj kolombský päťhviezdičkový hotel Tádž Samundra, atentátnikovi sa však nepodarilo odpáliť a približne o 08.50 hod. ráno priestory hotela opustil. Napokon sa výbuch uskutočnil v prijímacej hale jedného penziónu v ten istý deň o druhej popoludní na predmestí Kolomba a tragický sviatočný siedmy deň v týždni zavŕšil ešte posledný výbuch. Samovraždu spáchala tehotná žena, manželka atentátnika z hotela Shangri-La a švagriná ďalšieho bombového útočníka z hotela Cinnamon. Pri výbuchu s ňou zahynuli aj jej tri deti. O život prišlo 253 ľudí mnohých národností. Slováci medzi nimi neboli. Vyše päť stoviek ďalších bolo zranených.

Kresťanský chrám v srílanskom meste Negombo po... Foto: Reuters, STRINGER
Srí Lanka, teroristické útoky Kresťanský chrám v srílanskom meste Negombo po bombovom útoku.

Na Srí Lanke boli v tom čase aj Slováci

V čase teroristických výbuchov bola Petra Jungová z Bratislavy tretí deň na poznávacej ceste ostrovom s miestnym šoférujúcim sprievodcom. Na Cejlón priletela na Veľký piatok podvečer a úchytkom videla kresťanské bohoslužby. Ešte si v duchu vravela, akí sú domáci elegantní v svietivo bielych košeliach. Biela je tam slávnostná farba aj farba smútku.

V nedeľu ráno sa zobudila v starobylom meste Anuradhapura, kde sa nachádzajú obrovské budhistické dagoby i najsvätejší strom. Tam sa s kamarátom dozvedeli, čo sa práve stalo. „V nedeľu ráno sme išli ešte pred raňajkami z hotela k starým budhistickým stupam. Myslím, že ak by sme boli v tom čase v Negombe či Kolombe, asi by sme sa išli pozrieť na omšu. Veď bola Veľkonočná nedeľa. Plán cesty, ktorý sme mali vopred vypracovaný aj s jednotlivými presunmi, nám možno zachránil život,“ spomína dnes Petra. Rodinu Machovčákovcov z Čadce zachránili pred výbuchmi doslova hodiny. V čase bombových útokov sa manželia Lucia a Ján nachádzali s dvoma deťmi vo vnútrozemí ostrova. „Počas Veľkonočnej nedele sme sa práve vracali do Colomba, sme veriaci a mali sme v pláne navštíviť kresťanský kostol. Náš srílanský priateľ Agip je moslim, ktorý má dom aj obchod o pár ulíc ďalej, ako vybuchla bomba. Taký paradox, veľmi sa o nás bál. Keď sme okolo obeda dorazili do Colomba, všade bolo množstvo sanitiek, vojakov, policajtov. V krajine vypli internet a zo Slovenska nám začali chodiť esemesky, či sme v poriadku. V tom momente sme si neuvedomovali, že to bolo až také zlé – a tak blízko.“

Na 22-miliónovej Srí Lanke, ostrove pod Indiou v Indickom oceáne, žije pol druha milióna kresťanov, prevažne rímskych katolíkov. Rybárskemu mestečku Negombo sa pre viacero kresťanských kostolov hovorí aj Malý Rím. Nachádza sa veľmi blízko pri medzinárodnom letisku, takže mnohí turisti v ňom po prílete či pred odletom nocujú. V roku 2019 bola Srí Lanka č. 1 na rebríčku Lonely Planet. Aj to zohralo veľkú úlohu v náraste turizmu. V krajine žije vyše 70 % budhistov, 13 % hinduistov, 7 % kresťanov a okolo 10 % moslimov. Ku zodpovednosti za útoky spáchané miestnou islamistickou skupinou sa o dva dni po výbuchoch prihlásila militantná teroristická organizácia Islamský štát.

Záchranári pripravujú na odvoz mŕtve telá obetí... Foto: SITA/AP, Chamila Karunarathne
Srí Lanka, teroristické útoky Záchranári pripravujú na odvoz mŕtve telá obetí po výbuchu v chráme Svätého Sebastiána v srílanskom meste Negombo.

Najsmutnejší Nový rok v krajine

Hneď v ten deň začal v krajine platiť nočný zákaz vychádzania. V krajine vyhlásili výnimočný stav a vláda dala vypnúť sociálne siete, aby sa prostredníctvom nich ľudia navzájom „nehecovali“ v nenávisti voči miestnym moslimom. Turisti, ktorí na Srí Lanke boli, fungovali v pomerne bežnom režime, cez deň sa mohli presúvať, všade boli policajné kontroly. Odporúčalo sa vyhnúť sa kresťanským kostolom a takisto známym turistickým pamiatkam, kde sa zhromažďuje veľa ľudí. Nikto nevedel, či útoky nebudú pokračovať. „Počas Veľkonočného pondelka sme však zašli do Chrámu sv. zuba v meste Kandy, kde sa má nachádzať Budhov zub,“ hovorí Petra Jungová. „Ja som stomatologička, to sme si predsa nemohli odpustiť. Bol otvorený a nebála som sa. V inokedy turistami obliehanom chráme bolo takmer pusto. Bol to úžasný zážitok a osudovo sme stretli dve novozélandské turistky.“ Výbuchy totiž mali byť odvetou za útok na moslimov v mešite v novozélandskom Christchurchi.

V utorok 23. apríla bol vyhlásený štátny smútok. Pohreby obetí uhradila vláda. V médiách sa objavili fotografie skutočných srílanských hrdinov, ktorí v horúčave a vlhkom vzduchu čistili miesta masakrov od krvi a kúskov tiel. Neverejne sa rozosielali snímky zvnútra kostolov po výbuchoch, pri ktorých naskakovala husia koža. Ľudské oko uprostred trosiek. Končatiny, ktoré nepatria k telu. Dovolenkári na celom svete začali hromadne stornovať svoje letenky na Srí Lanku. Turizmus nesmierne utrpel. Krajina sa z krízy v tomto smere ani nestihla za ten rok spamätať, keď sa teraz v marci musela uzatvoriť pre pandémiu koronavírusu.

Petra Jungová navštívila slávny Chrám sv. zuba... Foto: Petra Jungová
Srí Lanka, výbuchy, Petra Jungová, Chrám svätého zuba, Kandy Petra Jungová navštívila slávny Chrám sv. zuba v Kandy dva dni po teroristických útokoch. Bolo v ňom zopár turistov a domácich.

Známou sa stala socha Ježiša, ktorý má biele rúcho postriekané reálnou ľudskou krvou z Kostola sv. Sebastiána v Negombe. Mimochodom, srílanská katolícka cirkev počas tejto Veľkej noci oficiálne atentátnikom odpustila. V jednom negombskom obchode, kde predávajú sárí, som našla v júni 2019 na stene nápis: „Ak budeš zdržanlivý v momente hnevu, unikneš sto dňom zármutku.“ Tohtotýždňový Veľkonočný pondelok 13. apríla 2020 bol aj vďaka zákazu vychádzania pre karanténu a ročné výročie veľkonočných výbuchov asi najsmutnejším sinhálskym a tamilským Novým rokom v tejto krajine.

Srí Lanka smútku neunikla. A nikto nevie, koľko bude trvať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #samovražedné útoky #Sri Lanka by Bianka #bombové útoky