Z Holandska v čase korony: Helena si proti samote pečie bábovku

Ako sa v časoch pandémie žije v Holandsku, sme sa opýtali Heleny Kyselej. Vyštudovaná žurnalistka s českými predkami pracuje ako špecialistka na komunikáciu v zdravotníctve v severobrabantskom mestečku Heusden, kam turisti často chodia obdivovať zreštaurované historické domy, malý prístav či veterné mlyny. Lákadlom je tiež blízky národný park Loonsche en Drunense Duinen, známy svojimi pieskovými dunami.

31.01.2021 06:00
Heusden Foto:
Holandské mestečko Heusden.
debata

Helena píše: "U nás v Holandsku bol lockdown predĺžený do 9. februára. Znamená to, že ľudia pracujú z domu, reštaurácie aj školy sú zatvorené, všetky kultúrne, športové a iné akcie sú zrušené, deti sa učia doma. Domov si môžeme pozvať maximálne dvoch ľudí a aj vonku sa nesmú zhromažďovať viac ako dve osoby.

Heusden je historické mestečko, no teraz ľudia nechodia veľmi do centra, kde je všetko okrem potravín zatvorené, skôr vyrazia na kraj mesta alebo do prírodnej rezervácie Drunense Duinen. Lenže aj tam by sme už nemali chodiť, lebo v pekné dni či cez víkendy boli tieto miesta zrazu nebezpečne preľudnené.

Helena Kysela Foto: Helena Kysela
helena kysela Helena Kysela

Žijem v malom mestečku Oudheusden a tiež mám home office, to znamená množstvo virtuálnych konferencií cez Microsoft Teams. Myslím, že všetci sa snažíme zvládnuť to najlepšie, ako sa dá. Naša vláda najnovšie schválila zákaz vychádzania od 21.00 do 4.30 h, aby sa počet stretávajúcich sa ľudí obmedzil ešte viac. Za porušenie hrozí pokuta 95 eur.

Helenin recept na mramorovú bábovku od babičky.... Foto: Helena Kysela
babovka Helenin recept na mramorovú bábovku od babičky. Obsahuje len suroviny, takže na postup musí prísť Helena sama.

Nie je to príjemné, ale musíme to vydržať, aby náš zdravotnícky systém celú situáciu zvládol. Správy o britskej verzii koronavírusu sú znepokojujúce. Očkovanie zdravotníckych pracovníkov sa už začalo a čoskoro dostanú vakcínu aj starší ľudia v opatrovateľských domovoch. Je to lúč nádeje, ale ešte nemáme vyhrané a myslím, že nás čaká niekoľko ťažkých mesiacov.

Ako to zvládam? Snažím sa doma cvičiť jogu alebo posilňovať s činkami. Darí sa mi striedavo, musím priznať, že to často závisí aj od počasia. Pomáha mi tancovanie v kuchyni. Veľa tiež pečiem, podľa receptov od mojej českej babičky.

Jej mramorovaná bábovka je fantastická. Akurát väčšina jej receptov je skôr zoznam ingrediencií bez inštrukcií, čo s nimi robiť – takže pokusy piecť pripomínajú zábavné puzzle. Našťastie mnohé informácie si nájdem na internete. A tiež v týchto dňoch často volám priateľom, ako sa im darí. Myslím, že v týchto ťažkých časoch by sme sa všetci mali o seba zaujímať viac. Držte sa v zdraví a bezpečí."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #pandémia #koronavírus #Covid-19