Jahodový biznis nie je vždy sladký. A jedli ste už biele jahody?

Pani Karin Ungerová z rakúskeho Wagramu, asi 20 minút jazdy od Bratislavy, opatrne odtrhne zrelú červenú jahodu a zoberie ju do prstov. Je to už posledná úroda túto sezónu, najneskoršia zo šiestich odrôd. Mäsitá sorta, chuťovo fádnejšia, ale skvelá na marmeládu. "Ozaj, a ochutnali ste už biele jahody?" opýta sa.

15.07.2021 06:00
jahody, biele jahody, jahoda, odrody jahôd Foto:
Ochutnali ste už biele jahody? Sú sladké s príchuťou ananásu.
debata

Jahodový biznis pôsobí sladko len počas konzumácie jahodových zákuskov. Počasie býva každý rok nevyspytateľné, najprv studená a mokrá jar, potom šialené horúčavy. „Pred troma rokmi prišli v máji mrazy,“ hovorí Karin Ungerová, ktorá pokračuje vo farmárskej tradícii svojich rodičov a starých rodičov. „Proti mrazom sme sa bránili polievaním jahodniska, ľad paradoxne ochránil plody. Môj muž ich kvôli tomu každý deň polieval. Len jediný raz to neurobil a všetko to zmrzlo. Vtedy sme mali tak málo jahôd, že sme ich v plnej sezóne mohli zberať len každý tretí deň. Sezóna jahôd obyčajne trvá od apríla do júla, tento rok je posunutá. Keď je však horúco, jahody prirýchlo dozrievajú a našou jedinou šancou je rýchlo ich spracovať na rôzne produkty – šťavu, jahodový sekt, marmeládu… Predávame ich spolu s ďalšími produktmi od iných sedliakov v našich farmárskych potravinách. “

Farmárka Karin Unger z rakúskeho Wagramu vie,... Foto: Dávid Popovič
Karin Unger, farmárka, jahody, jahodnisko, Wagram Farmárka Karin Unger z rakúskeho Wagramu vie, že jahodový biznis je náročný.

S jahodami začali v roku 1992, doslova v garáži u starej mamy. Neskôr im architekt navrhol rekonštrukciu a dnes si tu možno aj sadnúť v kaviarni a denne ochutnať aj čerstvé zákusky – v tomto období jahodové. Jahodnisko je sto metrov od domu a červené plody pestujú na štyroch hektároch. Nuž, červené… Špeciálna sladučká odroda drobnejších jahôd sa nazýva „snowwhite“ (snehobiela) a má ananásovú príchuť! Mimochodom, viete, že jahodám sa v Rakúsku kedysi hovorilo ananás? V roku 1750 Holanďania v Amsterdame skrížili čílsku odrodu jahody s americkou a pre jej chuť a vzhľad ju nazvali „ananásová jahoda“. Toto kríženie je vlastne základom vzniku súčasných odrôd jahôd (Fragaria anannassa).

Zber jahôd nie je jednoduchý, vedia to všetci, čo niekedy boli na samozbere alebo majú záhradu s rozsiahlymi jahodovými hriadkami. A robiť to po celý deň od piatej ráno až do popoludnia… Rakúšania ani Slováci už nie sú ochotní, na wagramskom jahodnisku pracuje partia Ukrajincov. Opatrne nadvihnúť listy rastliny, nájsť zrelý plod a každý opatrne odštipnúť, ponechať krátku stopku. Celé hodiny na kolenách v každom počasí, aj keď riadky medzi jahodami sú vysypané slamou, aby sa plody nešpinili a neplesniveli. Zhrbený chrbát. Popoludní máte doslova odmodlené.

Používanie jahôd a jahodových listov na... Foto: bauernspeis.net
jahody, jahodnisko, jahodové pole, západ slnka Používanie jahôd a jahodových listov na liečebné účely je veľmi staré.

Lesné jahody rástli už v mladšej kamennej dobe 11-tisíc rokov pred Kristom. Francúzski osídlenci však objavili v 15. storočí šarlátovočervené jahody, ktoré boli väčšie ako tie lesné – a to v Kanade. Tak sa dostal tento druh aj do Európy a začal vytláčať drobnejšie lesné jahôdky. Začiatkom 18. storočia objavil v Čile francúzsky botanik Francois Frezier ďalší druh jahôd a doviezol ich do Európy. O zvyšok sa už krížením postarali spomínaní Holanďania. Jahodám sa hovorí aj „everybody's dar­ling“ (z angličtiny „každého miláčik“). Toto ovocie má rád takmer každý a konzumuje sa aj na mnohých podujatiach. Doslova kultový charakter majú jahody pri slávnom tenisovom turnaji – Wimbledone. Denne ich tu diváci zjedia takmer 15-tisíc porcií a počas turnaja sa spotrebuje 20 ton jahôd.

A vedeli ste, že najväčší jahodový koláč na svete upiekli v roku 2001 v rakúskom Tirolsku? Mal 150 štvorcových metrov a vážil takmer štyri tony!

Káva a nadýchaný jahodový koláč - skvelá... Foto: Dávid Popovič
jahody, káva, srdce Káva a nadýchaný jahodový koláč - skvelá kombinácia!

Bobuľoviny, medzi ktoré patria aj jahody, majú nielen skvelú chuť, ale aj predlžujú život. Obsahujú tzv. kyselinu elágovú, ktorá je veľmi dobre využiteľná práve z jahôd a dokáže bojovať proti rakovine. Slávny švédsky botanik Karl Linné sa sám presvedčil, že intenzívna jahodová kúra má prekvapujúce liečivé účinky pri záchvate dny. Francúzsky filozof Bernard de Fontenelle (zomrel ako storočný v roku 1757) pripisoval tajomstvo dlhovekosti jahodovej kúre. Z čias cisárovnej Sissi pochádza aj recept na „jahodovú masku na tvár“.

Obsah elágovej kyseliny v rôznych druhoch ovocia a orechoch
Ovocie Elágová kyselina (mg/porcia)
Maliny (a černice) 22
Pekanové orechy 20
Jahody 9
Brusnice 1,8
Rôzne iné ovocie menej ako 1
(Porciou sa myslí 150 g ovocia – jedna šálka – a 30 g pre orechy odporúčaná Národnou nutričnou databázou ako štandardná referenčná hodnota.)

Pani Karin sa nad týmto všetkým len pousmeje. „Povedzte jej, aby menej pracovala,“ vyzýva jej príbuzný, ktorý sa v „Bauernspeis“ obchodíku s kaviarňou zastaví na občerstvenie. Farmársky chlebík je však ťažký. Na dovolenku ani pomyslenia. Človek si nenavyberá, musí všetko robiť v súlade s prírodou. Dnes pozbierané plody už zajtra zmäknú a začnú hniť. Čo sa nepredá, okamžite treba spracovať. Karin Ungerová nespadla z jahody, vedela, čo tento biznis znamená. Červená farba, jemná dužina, sladká šťava a tvar podobný srdcu. Pre ňu sú jahody nielen symbol lásky, ale aj neľahkej obživy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jahody #jahodnisko #jahodová plantáž