Prežijú u nás národné parky?

Denník Pravda prináša nový seriál s názvom Zachráňme národné parky. Poukazuje na absurdnosti, ktoré sa na Slovensku v súvislosti s nimi dejú.

31.08.2021 12:00
debata

Zachráňme národné parky – to je názov nového seriálu denníka Pravda. Už v stredu si môžete prečítať jeho 1. časť. Zdá sa vám, že názov je príliš emotívny, provokujúci a otázka tak nestojí? Lenže už o pár dní sa bude rozhodovať o tom, ako sa krajina a príroda na Slovensku zmenia. Akú budú mať tvár.

Naše národné parky sú na rozdiel od európskych absurdným miestom. Nemajú jedného správcu, ale viacerých. Ochranárov, lesníkov, urbárnikov. Často medzi sebou bojujú. Štátne lesy TANAPu dodnes osočujú ochranárov, že nedovolili spracovať kalamitu, lykožrút sa šíri z rezervácií a hubí iné lesy. Toto už vyvrátili vedci z Ústavu ekológie lesa a Štátnej ochrany prírody. „Bezzásahové územia možno zbaviť viny za ťažko zvládnuteľnú situáciu s odumieraním smrečín,“ zdôrazňujú.

Parlament má v septembri rozhodnúť, či sa zjednotí správa pozemkov. Tie štátne sa prevedú pod národné parky. Čo by prinieslo útlm ťažby, výstavby, poľovania. Lesníci sú proti, najnovšie aj Združenie miest a obcí Slovenska. Argumentuje znížením zamestnanosti a výpadkom daní.

Podľa Iniciatívy My sme les skúsenosti zo zahraničia sú opačné. Zamestnanosť je v zjednotených národných parkoch desaťnásobne vyššia. V Česku, kde sa už reforma uskutočnila, zarábajú obce v národných parkoch dvojnásobne viac oproti obciam mimo parkov. Preto 28 ochranárskych organizácií v reforme vidí historickú šancu.

Vo svete je štandard, že v národných parkoch nerušene pôsobí príroda. Človek jej nediktuje, ale žasne nad jej schopnosťami. U nás žasne nad bizarnou výstavbou, príroda slúži často len biznisu…

odkaz
Zachráňme národné parky

Zachráňme národné parky – seriál Pravdy

Seriál vzniká v spolupráci s kampaňou Osloboďme národné parky pod záštitou iniciatívy My sme les, občianskeho združenia Prales a ďalších 26 ochranárskych organizácií

čítajte viac

Preto každý druhý týždeň v sobotnej prílohe Víkend (prvý raz 28. 8.) a v stredy aj na webe pravda.sk zverejníme reportáž z každého z deviatich národných parkov Slovenska. Poukážeme na to, prečo sú cenné, jedinečné a nenahraditeľné. Stále je v nich čo objavovať a majú svoje veľkolepé tajomstvá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana prírody #národný park #národné parky #Zachráňme národné parky