V predvianočnom Brne si môžete pozrieť kostnicu, ale aj toto! Viete, čo to je?

Práve sa pozeráte na sochu Odvahy na Moravském náměstí v Brne. Táto dominanta je vytvorená z bronzu a v čase svojho vzniku vzbudila množstvo kontroverzných reakcií. Na jednu z výhrad voči tejto inštalácii práve hľadíte, ale práve tento pohľad láka množstvo zvedavcov - ktorí sa odvážne postavia medzi štyri dlhánske nohy koňa so sediacim jazdcom Joštom Lucemburským. Áno, práve sa zdola pozeráte na hruď a časť hlavy koňa!

09.12.2021 06:00
Brno, socha, prekvapenie, falus, kôň, hlava koňa Foto:
A čo je toto? Časť sochy s názvom socha Odvahy. Pohľad odspodu na hruď a hlavu koňa. Aj vďaka tomuto pohľadu je socha na Moravském náměstí taká populárna.
debata (19)

Známa jazdecká socha v Brne je alegóriou na odvahu a táto osem metrov vysoká dominanta zobrazuje rytiera v brnení, ktorý sedí na koni s nezvyčajne dlhými nohami. Autor Jaroslav Róna na tejto plastike pracoval dva a pol roka. Socha nepotrebuje sokel, pretože sa týči do neobyčajnej výšky. Hneď vedľa sa nachádzajú stánky, v ktorých sa môžete zohriať vareným vínom. Toto riešenie zároveň umožňuje bezprostredný kontakt diváka so sochou, v tomto prípade najmä s konskými nohami, ale možno aj s tunajšími obyvateľmi. Brno je z tohto vyobrazenia fakt „na koni“. Aj nám sa po chvíli prihovoril zhovorčivý Brňan, ktorý nás informoval o novej móde „brnianskych falusov“. Ten druhý sa nachádza len pár minút chôdze od sochy Odvahy a je to časostroj na náměstí Svobody.

Socha na počesť Jošta Lucemburského na... Foto: Dávid Popovič
Brno, socha, jazdec, kôň, Jošt Lucemburský Socha na počesť Jošta Lucemburského na Moravském náměstí v Brne bola inštalovaná v roku 2015. Má výšku osem metrov a je z bronzu.

Ako sa v orloji chytajú guľôčky

Brniansky orloj je čierna kamenná plastika, dobre, povedzme, že má tvar projektilu. Časostroj je riadený presným signálom z Frankfurtu, ale úprimne, len máloktorý laik na základe pohľadu naň zistí, koľko je vlastne hodín. Údajne to v historickom centre mesta, kde sa majú ľudia zastaviť, ani nie je potrebné. Ale môžete si prečítať návod… Tieto kuriózne hodiny sú vyrobené zo žuly, ktorá je päťkrát tvrdšia ako cestársky betón a špeciálne o jedenástej sa okolo orloja tlačí množstvo ľudí. Vtedy je totiž možné v jednom zo štyroch otvorov na jeho obvode zachytiť sklenenú guľôčku. Ak máte ostré lakte, získate nevšedný suvenír. Na youtube existujú aj videá na túto tému pod názvom „Jak chytit kuličku z orloje“.

Kontroverzný objekt na náměstí Svobody v Brne... Foto: Dávid Popovič
Brno, orloj, časomiera, náboj, Brniansky orloj Kontroverzný objekt na náměstí Svobody v Brne je vysoký takmer 6 metrov a tvarom má pripomínať gigantický náboj. Každý deň o 11. hodine vypadne do jedného zo štyroch otvorov gulôčka, ktorú je možné odniesť si ako suvenír.

Rôznych zaujímavých sôch je v študentskom meste Brno, kde pätinu obyvateľov tvoria vysokoškoláci, požehnane. Stretnete ich v miestnych kaviarňach, uliciach či baroch, pretože sem prišli študovať na jednu z 11 vysokých škôl. Brno s necelými 400-tisíckami obyvateľov je druhým najväčším mestom ČR a vraj štvrtým najobľúbenejším mestom študentov na svete.

Mesto Brno

Čo vás v Brne možno prekvapí

Fotogaléria
Priestory kostnice boli objavené pri prieskume...
Priestory kostnice pod Jakubským námestím sú...
+11Detaily kostí a lebiek v Kostnici u sv. Jakuba...

Podzemie plné ľudských kostí

Do Brna môžete prísť autom a zaparkovať v parkovacom dome Domini na Panenskej 1, kde sa nachádza aj brnianske infocentrum (hodina parkovania 30 Kč, čo je cca 1,20 eura). Ďalej sa už môžete pohybovať „šalinou“. To je hovorový názov pre električku pochádzajúci z tunajšieho dialektu nazývaného hantec. Ten vznikol zmiešaním stredomoravských nárečí s nemčinou brnianskych Nemcov a historickým stredoeurópskym argotom. Vplyv mal aj jidiš, rómčina a taliančina. Určite ste už vo filmoch počuli slovo „škopek“, čo tu znamená pivo (inak stredoveká jednotka objemu).

Keď už nebolo kam pochovávať, po rokoch hrobári... Foto: Dávid Popovič
kosti, lebky, Kostnica u sv. Jakuba, Brno, podzemie Keď už nebolo kam pochovávať, po rokoch hrobári pozbierali kosti mŕtvych a nosili ich do podzemia. Odhaduje sa, že v Kostnici sv. Jakuba sú kosti 50-tisíc ľudí.

Historické centrum mesta bez problémov zvládnete pešo. Ak by ste chceli navštíviť slávnu funkcionalistickú vilu Tugendhat (pozor, najmä víkendové lístky sa kupujú s veľkým predstihom), stačí si počkať na „šalinu“ č. 9 a odviezť sa zopár zastávok. Ak si v infocentre alebo online ešte pred príchodom zakúpite tzv. Brnopas, máte nielenže cestovanie MHD v cene tohto pasu, čiže za presuny už neplatíte, ale aj viacero zliav či vstupy zadarmo do niekoľkých brnianskych top cieľov: na vežu Starej radnice s nádhernými výhľadmi (nič pre ľudí so strachom z výšky), do krásnej Katedrály sv. Petra a Pavla, do brnianskej zoo či Kostnice u sv. Jakuba. Pohľad na precízne poukladané ľudské lebky a kosti v tomto predvianočnom a „lockdownovo-covidovom čase“ možno aj trochu mrazí. Sú to však pochované obete stredovekých morových rán a vojen, pre ktoré nebol dostatok hrobových miest, takže po určitom čase ostatky hrobári uložili v brnianskom podzemí. Leží ich tu údajne 50-tisíc. Ak by sa vám v podzemí špeciálne zapáčilo, môžete navštíviť aj historické pivničné priestory Mincmistrovský sklep (v cene Brnopasu) či Labyrint pod Zelným trhem.

Vianočný pohľad na 63 metrov vysokú vežu Starej... Foto: Dávid Popovič
Brno, veža, Stará radnica, Vianoce Vianočný pohľad na 63 metrov vysokú vežu Starej radnice s renesančnou helmicou a vyhliadkovou ochodzou.

Vybehnite si nadýchať sa Vianoc

Je toho veľa, čo sa dá v Brne aj v tomto mrazivejšom čase vidieť, víkend na to nestačí a deň už vôbec nie. Pred chladom sa môžete aj s deťmi ukryť do viacerých múzeí, iste ich nadchne Moravské zemské múzeum, kde nájdu mamuta i jeho mláďa v životnej veľkosti, zábavné vedecké centrum Vida či Papilonia – motýlí dom, kde možno vidieť lietať aj liahnuť sa stovky exotických motýľov. Pamätníci socializmu si môžu ísť zaspomínať do Retromúzea či atómového krytu 10-Z.

Alebo si do Brna len jednoducho zájdite poflákať sa a nadýchať sa predvianočneáj atmosféry. Obchody sú otvorené bez obmedzení pre všetkých, v kaviarňach a reštauráciách sa sedí aj vo vnútri a obsluhujúci personál vás požiada preukázať sa covidpasom. Na hraniciach nikoho. Najkratšia 10-dňová diaľničná nálepka, ktorú si zakúpite online, vás vyjde 310 Kč (12,30 eura). Z centra Bratislavy ste v Brne pri parkovacom dome na Panenskej za hodinu a pol.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Brno #kôň #bronz #socha Odvahy #hlava koňa #falus