Rusi chcú masívne rúbať ukrajinské lesy, aby mali z čoho platiť vojnu

Takúto informáciu zverejnili minulý týždeň ukrajinské noviny The Kyiv Independent. Podľa ukrajinskej tajnej služby Rusko plánuje masívne výruby na okupovaných územiach, aby mohli drevo predať a získať peniaze na vojnu. Noviny citujú z listu ruského ministra obrany Sergeja Šojgua Vladimirovi Putinovi. Rusko plánuje výruby stromov „akéhokoľvek veku, bez ohľadu na vlastníctvo“.

24.03.2022 06:00
poloniny, strom, les Foto: ,
Ilustračné foto.

Túto informáciu sa nepodarilo overiť z iného zdroja. Faktom však je, že už 3. marca sa spustila rozsiahla medzinárodná iniciatíva, ktorá vyzýva na zastavenie dodávok ruského dreva. Po rope a plyne ide o ďalšiu kľúčovú surovinu na financovanie ruského ťaženia na Ukrajine.

Iniciatívu pod názvom Podporte Ukrajinu! Zakážte ruské a bieloruské drevo! podpísalo asi 100 organizácií z celého sveta vrátane Slovenska.

„Rusko aj Bielorusko sa výrazne spoliehajú na export dreva a drevených produktov. V roku 2021 export z Ruskej federácie predstavoval 13,9 miliardy amerických dolárov,“ píšu signatári. Kľúčovým trhom pre toto drevo sú USA, EÚ, Spojené kráľovstvo, ale aj Japonsko a Čína. Toto drevo sa používa v stavebníctve, na výrobu papiera, oblečenia, nábytku a zároveň slúži ako palivo pre mnohé elektrárne na biomasu.

vik11-reportaz 1hlavna mocan Čítajte viac Zvíťazíte! A my Ukrajine pomôžeme!

„Finančné zdroje, ktoré ruská a bieloruská vláda získavajú z exportu dreva, slúžia pre potreby ruskej invázie, pre zabezpečenie paliva pre tanky a výrobu bômb. Používaním ruského a bieloruského dreva sa podporuje zabíjanie a deštrukcia na Ukrajine,“ zdôrazňujú autori.

Vyzývajú tiež inštitúcie, ktoré majú na starosti certifikáty a značky, ktorými sa označuje drevo zo šetrne a udržateľne obhospodarovaných lesov, ako napríklad FSC, SBP alebo PEFC, aby sa „zobudili a s okamžitou platnosťou ukončili všetky certifikáty“, ktoré sa týkajú ruského a bieloruského dreva. „Jediný kus dreva z týchto krajín nie je udržateľný, ak sa používa na financovanie ničenia pokojnej krajiny.“

Organizácia Fern však upozorňuje, že problém s drevom je oveľa širší a nebezpečnejší. „Znepokojuje nás temná oportunistická reakcia niektorých spoločností, ktoré teraz žiadajú odstrániť opatrenia na ochranu lesov, aby sa v nich mohlo viac ťažiť,“ píše Fern v stanovisku.

Napríklad Rakúske združenie pre biomasu (Österreichischer Biomasse-Verband) zverejnilo na svojom profile dve fotky. Na prvej sú tanky s dôvetkom, že toto podporuje využívanie plynu. Pod tankami je fotka zelených lesov s vetou – energia z dreva poskytuje trvalo udržateľné zásobovanie energiou bez závislosti.

Russia Ukraine War Čítajte viac Ruský útok trhá Ukrajinu na kusy: Horšie ako Černobyľ

Pridávajú sa spoločnosti, ktoré vyrábajú papier, na sociálnych profiloch recyklujú vyjadrenia o tom, že nastal čas zbaviť sa závislosti od dovozu energií a treba naplno využívať potenciál lesov.

Uvoľnenie ochrany lesov, ich masívnejšia ťažba by, naopak, viedli ku katastrofe. Európske lesy sú už dnes v zlom stave a vedci zdôrazňujú, že je potrebné povzbudiť ich prirodzený rozvoj a nie ťažbu, ak sa chceme ochrániť pred klimatickou krízou. „Nejde tu o žiaden udržateľný návrh, sektor sa snaží iba zarobiť na vojne,“ upozorňuje Fern.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #drevo #lesy #vojna na Ukrajine