Prekážky nám v živote netreba. Ak sú, postavme sa im, vraví Maye Musk. Hviezdnu mentorku priniesol do Prahy Vogue

Vzdelávanie a mentoring - témy, ktoré rezonujú v spoločnosti výrazným spôsobom. Zaoberala sa nimi aj konferencia magazínu Vogue CS, ktorá sa konala v Prahe a privítala medzi spíkrami niekoľko výnimočných mien.

01.04.2022 18:00
Maye Musk Foto:
Modelka, podnikateľka, mentorka, výživová poradkyňa a spisovateľka Maye Musk - hlavná hviezda druhého ročníka konferencie Vogue LIVE, ktorá sa konala v Prahe.
debata

Azda tým najlákavejším bola modelka, podnikateľka, spisovateľka a dietologička Maye Musk, ktorá priletela do Prahy len na túto príležitosť. Nie každému našincovi jej meno niečo napovie, stačí však povedať Elon Musk a už sa mnohým rozsvieti. Mama jedného z najslávnejších (a najbohatších) mužov planéty, inovátora a podnikateľa, je pre verejnosť veľkým lákadlom. Vôbec však nemusí byť len pre pokrvný vzťah so slávnym synom. Maye Musk, ktorá poskytla Pravde exkluzívny rozhovor (prinesieme ho o pár dní v printovom vydaní denníka Pravda) je totiž osobnosť s bohatou profesionálnou históriu, skúsenosťami a právom ju možno nazývať aj mentorkou.

Česká topmodelka a filantropka Tereza Maxová...
Maye Muskovú (vpravo) spovedala pred divákmi...
+7Zakladateľka a CEO magazínu Vogue CS Michaela...

Keď vo svojej knihe, bestselleri Keď má žena plán písala o svojom živote, bojovala s tým, či pridať aj kapitolu nadovšetko osobnú – o manželstve, v ktorom trpela partnerovo násilie, ponižovanie, šikanu a z ktorého aj s troma deťmi ušla. Našťastie ju presvedčili práve jej deti a v knihe má neodmysliteľné miesto. „Dnes už by som to neurobila inak. Práve táto kapitola rezonuje asi najviac,“ prezradila Musk.

Na pódiu pred divákmi (ale aj v zákulisí) pôsobila celý čas veľmi energicky, spokojne, nestrácala úsmev z tváre. „Áno, zažila som veľa strastiplných momentov. Nemyslím si, že ich k životu nutne potrebujeme. Ale ak tam sú, netreba sa vzdávať. Na všetkom treba tvrdo zapracovať,“ komentovala 73-ročná hviezda z titulných stránok Vogue, Harper's Bazaar – žena, pre ktorú bolo vždy dôležité vzdelanie viac ako pózovanie pred objektívom. Aj k tomu ju viedli rodičia. Rovnako ako ku vzdelávaniu viedla svoje deti sama Maye.

zväčšiť Maye Muskovú (vpravo) spovedala pred divákmi... Foto: Vogue LIVE
Maye Musk a Pavlína Wolfová Maye Muskovú (vpravo) spovedala pred divákmi česká moderátorka a novinárka Pavlína Wolfová.

Na druhom ročníku hybridnej konferencie česko-slovenského magazínu Vogue, pod ktorý sa podpísal celý tvorívý tím v čele s vydavateľkou Michaelou Seewald (rozhovor s ňou prinesieme v pondelok), sa okrem „hviezdnej“ Muskovej objavilo aj množstvo ďalších inšpiratívnych osobností. Žien aj mužov. NIelen spíkrov, ale aj hostí – k nim sa pridala napríklad britská herečka Rosamund Pike či modelka a filantropka Tereza Maxová.

V uvoľnenej rodinnej atmosfére sa niesol rozhovor moderátorky Pavlíny Wolfovej s influencerkou Emou Müllerovou a jej otcom, známym slovenským spevákom Richardom Müllerom. Emina prítomnosť nebola náhodou, od úplného počiatku príchodu magazínu Vogue CS na domáci trh prispieva do neho svojim „denníkom“ a postrehmi. Tie sa neskôr preniesli do online priestoru a dcére slávnych rodičov priniesli vlastný diel popularity. Aj zodpovednosti, podotkla. Kým ona trávi na sociálnych sieťach viac času, jej otec prezradil, že sa im vyhýba. Dokonca nemá ani dotykový displej na telefóne, ale ešte starší prístroj s tlačidlami. O hejteroch vraj nič nevie. „Ani nechcem,“ komentoval pred publikom Müller.

zväčšiť Zakladateľka a CEO magazínu Vogue CS Michaela... Foto: Vogue LIVE
0012 Michaela 2022 03 31 VOGUE-CS LIVE Deloitte Michal Fantacom MFF0220 Zakladateľka a CEO magazínu Vogue CS Michaela Seewald (vľavo) s Maye Muskovou a manželkou ukrajinského veľvyslanca Olgou Perebyjnisovou.

Pre nadšencov módy mohol byť jedným z najzaujímavejších hostí aj profesor Josef Ťapťuch, ktorý má za sebou bohatú pedagogickú, ale aj tvorivú odevnú kariéru a istý čas pôsobil aj na bratislavskom VŠMU. Nevyhol sa napríklad ani otázkam na aktuálnu situáciu v Európe, ktorú poznačila vojenská invázia Ruska do Ukrajiny. Aký dopad bude mať podľa neho na módu, zhodnotil s veľmi konkrétnym odhadom. „Móda sa viaže k životu a už teraz sa svet módy pripravuje na to, že vojna sa skončí. Lebo raz sa skončí. Bude to znovu znamenať isté obrodenie a rozpuk,“ konštatoval. Praktický výsledok aktuálnej situácie vníma tiež v príchode kvalifikovanej pracovnej sily do módneho odvetvia. „Ukrajina má mnoho talentovaných, šikovných krajčírok a krajčírov, ktorí sa na našom pracovnom trhu nesmierne zídu,“ naznačil Ťapťuch, ktorý verí, že nová kvalifikovaná pracovná sila prinesie pozdvihnutie konfekčnej tvorby módy na českom trhu.

ivan kotuliak Čítajte viac Vysoké školy pomáhajú ukrajinským študentom. Ministerstvo však pomáhať odmieta

Program konferencie sa niesol aj v znamení profesionálne orientovaných tém ako je dôležitosť podpory start-upov, s ktorou vystúpila izraelská rodáčka a zakladajúca partnerka akceleračného fondu Lighthouse Ventures Ravit Anadorová. O podpore záujmu žien a ich vzdelávanie v oblasti IT technológií zase prehovorila Barbora Bühnová, spoluzakladateľka združenia Czechitas na podporu vzdelávania žien v IT. Hosťom konferencie sa prihovorili aj Diana Rádl Rogerová z hosťujúcej spoločnosti Deloitte, ktorá poskytla podujatiu svoje priestory, či Lilia Khousnoutdinova, zastupujúca nadačný fond Propolis. Hovorila o potrebe autenticity a spolupráce na ceste k úspechu.

V záverečnom slote programu druhý ročník akcie VOGUE Live poskytol platformu aj hlasom z Ukrajiny. Zastúpili ju napríklad Julia Kostetska, ktorá je spoluzakladateľkou módnej značky GUDU a bývalá obchodná riaditeľka ukrajinskej mutácie magazínu Vogue a tiež Philipp Vlasov, šéfredaktor magazínu Vogue Ukraine, ktorý sa s účastníkmi konferencie spojil online. Išlo o jeden z najemotívnejších momentov. Vlasov sa nachádza vo Švajčiarsku, kde zostal „zaseknutý“ počas služobnej cesty v čase, keď do Ukrajiny vpadli ruské vojská. Kostetska ušla s celou rodinou len pár hodín po vpáde Rusov a momentálne sa usadili v Prahe.

zväčšiť Česká topmodelka a filantropka Tereza Maxová... Foto: Vogue LIVE
Tereza Maxová (vľavo) a britská herečka Rosamund Pike Česká topmodelka a filantropka Tereza Maxová (vľavo) a britská herečka Rosamund Pike.

Spoločne so šéfredaktorkou Vogue CS Andreou Běhounkovou prehovorili aj o novom vydaní magazínu, májovom čísle, ktoré bude celkom výnimočné. Vzniklo totiž v spolupráci s novinármi z Vogue Ukraine. „V prvom rade by som sa chcela poďakovať za podporu, ktorú nám dávate. Tento druh spolupráce je veľmi dôležitý, lebo nám ukazuje, čo sa deje okrem vojny. Že v takýchto časoch sa ľudia spájajú,“ komentovala Kostetska. Běhounková doplnila, že jej vždy záležalo na tom, aby aj magazín Vogue bol médium, ktoré je relevantné v aktuálnom spoločenskom kontexte a ktoré na tento kontext dokáže reagovať. „Viac než kedykoľvek predtým sa potvrdilo, že v našom tíme sú predovšetkým skvelí novinári,“ dodala a prezradila, že májové spoločné vydanie ukrajinských a českých a slovenských autorov bude venované mieru a prinesie veľmi špeciálnu titulnú stranu.

Video

VIDEO: Pozrite si reláciu Ide o nás na tému rozvoja a zmien v kariére, ktorá zasahuje už aj staršie generácie žien aj mužov.

Ešte v úvode samotného podujatia dostala slovo aj manželka ukrajinského veľvyslanca v Česku Olga Perebyjnisová. Jej dojímavý príhovor a poďakovanie za pomoc, ktorá sa aj v Česku rozlieha od finančnej podpory až po materiálne zbierky, odmenili hostia potleskom postojačky. Stužky na podporu Ukrajiny nechýbali ani na chlopni sák väčšiny spíkrov a v rámci akcie sa tiež dražili kresby, výťažok z ktorých bol určený na pomoc ukrajinským utečencom.

Úplný záver si potom vzala pod palec žena nemenej slávna ako Maye Musk. Respektíve, ak budeme korektní, najmä pre ortodoxných fanúšikov módneho sveta ešte omnoho slávnejšia. Šefredaktorka amerického vydania magazínu Vogue Anna Wintour sa pripojila online, aby sa prihovorila na tému dôležitosti mentoringu a vzdelávania v spoločnosti. O tom, že aj lifestylové a módne tituly sú súčasťou formovania tejto oblasti, ba dokonca môžu byť v rámci spoločnosti jedným z jej lídrov (množstvo úspešných žien v hľadisku konferencie bol jeden z dôkazov), nepochyboval po jej slovách azda nikto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Vogue #Richard Müller #vzdelávanie #konferencia #Ukrajina #Maye Musk #mentoring #Ema Müllerová