Bude Bangkok druhým Amsterdamom? Na slávnej Khao San Road sa legálne predáva marihuana aj pečené krokodíly

Ak máte radi pivo za zvukov dubasiacej hudby trhajúcej ušné bubienky, najhustejší výskyt zvláštnych indivíduí na štvorcový kilometer, chcete ochutnať pečeného krokodíla, fritovaného škorpióna či tarantulu, dať si vyrobiť falošné doklady alebo vyskúšať "joint", zájdite v Bangkoku na slávnu Khao San Road. Môžete mať zeleno-fialové vlasy aj tucet pírsingov na tvári, obrovské tunely v ušných lalôčikoch, roztrhané tričko, spod ktorého vám trčia kompletne potetované ruky, na hlave slamenák, cylinder či sombrero, môžete spievať, tancovať a vykrikovať ako Aron Chupa, že ste albatros - a nebudete čudný. V tomto raji "batôžkarov" sa toleruje všetko!

14.12.2022 06:00
marihuana, konope, predavač, Khao San Road,... Foto: ,
Čo si dáš? Koláčik alebo ,,Máriu a Hanu"?
debata

Ulice ako Khao San Road či vedľajšia Rambutri v thajskom Bangkoku sú v týchto dňoch večer plné. Po covidovej pandémii to tam opäť žije! Cez deň pôsobia nudne, unavene a nevyspato, ale v noci to tam huláka, šumí, vrní, bzučí, elektrizuje, predierate sa plece pri pleci davmi turistov z celého sveta, zo všetkých strán vás lanária na miestne pôžitky a ak ste málo odolný, tá ulica vás „vcucne“, zomelie, rozžuje a nadránom vypľuje ako použitú žuvačku. Ale chuť bola pôvodne sladká…

Večer je Khao San Road plná. A človek možno... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Khao San Road, Bangkok, turizmus, ulica, turisti Večer je Khao San Road plná. A človek možno vidí trochu rozmazane...

Mahanakom Amomrattanakosin Mahinthara Ajuthája Mahadilokphob Noparat Radžathání Burirom Udomradžanivet Mahastan Amornpiman Awatansathit Sakaraja Višnukarm Prasit. Nie, to nie je stav marihuanového opojenia ani priveľa vypitého piva – Guinessu, Lea, Singha, Changu či Heinekenu… To všetko sa čapuje alebo predáva vo fľaškách na Khao San Road. Sú to slová zapísané v Guinnessovej knihe rekordov a konkrétne znamenajú: Veľké mesto anjelov, kde sú uložené božské klenoty, veľká nepokorená zem, slovutná a vynikajúca ríša, kráľovské a rozkoše plné hlavné mesto deviatich skvostných drahokamov, najvyššie kráľovské sídlo a palác, božské útočisko a žijúce mesto reinkarnovaných du­ší.

Skúste sa to naučiť naspamäť, najmä ráno v rámci reinkarnácie po celonočnom záťahu. Alebo stručne – je to názov mesta Bangkok.

Krokodílí gril. Krokodílie mäso, mimochodom,... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
krokodíl, gril, krokodílie mäso, Bangkok, Khao San Road Krokodílí gril. Krokodílie mäso, mimochodom, možno ochutnať na viacerých miestach v Ázii a takisto v Austrálii.

Khao San je vraj – nebo, peklo, raj

Pred polstoročím bola Khao San Road miestnym známa ako dobré miesto na nákup ryže. Dnes je to azda najznámejšie geto „batôžkarov“ na svete, aj keď treba dodať, že už dosť stratilo zo svojho povestného lesku a dva roky covidu tiež do veľkej miery pochovali dušu tohto miesta. „Na Khao San som kedysi pred rokmi zažil takú bizarnú atmosféru, že som si v duchu povedal, že raz toto ukážem svojim tínedžerom, samozrejme, pod krídlami bezpečnej otcovskej ochrany,“ hovorí cestovateľ Dávid. „Jasné, odvtedy prešli nejaké roky a pre päťdesiatnika to už nie je taký ťahák ako pre mladých, ale popri krásnych plážach, budhistických chrámoch, národných parkoch či travesty šou treba v Thajsku asi vidieť aj toto, aspoň sa prejsť tých 400 metrov z jednej strany ulice na druhú. A podľa možnosti si dávať pozor na peňaženku a pri dnešnej ponuke ,mariánky’ od 9. júna tohto roka, keď bola marihuana dekriminalizovaná, asi aj na svoju dušu. Alebo dóšu?“

Notoricky známy pás barov na Khao San Road sa pôvodne preslávil vďaka hippies, ktorí hľadali lacné ubytovanie a „nezriadenú“ zábavu. Napriek istej zmene uchováva exotickú príťažlivosť Khao San v spomienkach aj kultový film The Beach s Leonardom Di Capriom. Určite nie je dobrý nápad ubytovať sa na tejto ulici – ak sa teda chcete v noci alebo aspoň nadránom vyspať. Vedľajšia ulica Rambutri však ponúka množstvo lacných príležitostí, kam skloniť hlavu, ak ste nenáročný cestovateľ, tak spokojne za 20 či 30 eur za „dvojku“ izbu a raňajky si bez problémov kúpite priamo na ulici v rámci street foodovej ponuky.

Vraj znižuje úzkosť, zvyšuje kreativitu... 200... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
marihuana, konope, Bangkok, Thajsko, Khao San Road Vraj znižuje úzkosť, zvyšuje kreativitu... 200 bahtov (jedno euro = 34 bahtov) za jednu marihuanovú cigaretu.

Pattin (nie Putin!) napríklad každé ráno pristaví svoj vozík na začiatok Rambutri Road, len kúsok od Khao Sanu. Tieto dve ulice ešte spia, aspoň turisti áno. Na vozíku má všetko potrebné na prípravu rôznych druhov „pad thai“. V igelitových vreckách po bokoch visí nakrájaná zelenina, ale aj vedro, kam vylieva zvyšky z panvice. V plastovej chladničke má nachystané predvarené rezance. Rôzne druhy omáčok vo fľaškách. Nad hlavou slnečník, ktorý v čase prehánok slúži ako dáždnik. Pattin ponúka „pad thai“ s mäsom, krevetami, ale aj vegánske, môžete si na jedenie zobrať paličky alebo thajský príbor v podobe plastovej lyžice a vidličky. Objednajte si, sadnite si za malý stolík za jeho chrbtom a „nečumte“ do mobilu, nie, nasávajte atmosféru a pozorujte ulicu, pozorujte Pattina! Ako stojí v gumených šľapkách a ponožkách, pracuje ostošesť na príprave jedál, jedna, druhá, ôsma porcia, stíha variť pre hladošov z ulice, ale aj objednávky „take away“, ktoré rozváža jeho manželka na skútri. Pattin občas ledva stíha, len občas si pretrie spotenú tvár vreckovkou. Neponáhľajte sa ako traja mládenci, zjavne turisti, ktorí to po piatich minútach vzdávajú – aj toto je dovolenka, toto je Ázia! No a čo keď na jedlo čakáte 25 či 30 minút? Dostanete ho čerstvé a k tomu thajské pouličné kuchynské divadlo bez vstupného.

Sladké sny priamo na ulici pri Khao San Road.... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
muž, spánok, ulica, tetovanie, Bangkok, Thajsko Sladké sny priamo na ulici pri Khao San Road. Chlapíka bezpečne stráži jeho šelma...

A čo je pointa? Že kúp si „jointa“!

„Khao San Road je dnes už skoro karikatúra cestovateľského geta, kde je jeden malý hotel vedľa druhého, pochybné cestovné kancelárie či jedálničky ponúkajúce jogurtové koktaily, chodníky obložené stánkami s lacným tovarom, nájdete tu aj tetovacie či vrkôčikové salóny,“ píše sa v staršom vydaní bedekra zo série Rough Guides. Časy sa menia a veľa zmenili aj časy covidové, ktoré do tejto časti mesta s názvom Banghlamphu priniesli neprirodzený pokoj, prázdno a cestovateľský útlm.

„Bol som tu pred rokom a pol počas covidu, ale teraz je to neporovnateľné. Khao San je späť!“ teší sa cestovateľ a majiteľ cestovateľských portálov Andrej Maťko, ktorý ešte minulý rok musel stráviť karanténu zatvorený v hotelovej izbe, aby neskôr mohol po Thajsku cestovať a prísť aj sem. Khao San Road je asi 400 metrov dlhá a nachádza sa približne kilometer od komplexu budov Kráľovského paláca, kde ešte stále požadujú od návštevníkov mať na tvári rúško. Takisto je v blízkom dosahu rieka Chao Phraya, po ktorej sa môžete presúvať. Večer a v noci je to pešia zóna.

Bary. A zase bary. Rocco bar na začiatku ulice od roku 1976. Full Moon bar, Sugar bar… je ich veľa. Lekáreň. Stánky s oblečením. Šľapky. Nielen tie z plastu na nohy. Mimochodom, prostitúcia je v Thajsku nelegálna, vedeli ste to? Tetovacie a hena salóny. Krajčírstva. Niekoľko grilov s krokodílmi, fritované škorpióny a tarantuly. Laughing gas (plyn, ktorý vás rozosmeje), môžete ho inhalovať z balónika. A dosť veľa stánkov s marihuanou (weed shopy). Koláčiky s prídavkom konopí (brownies), rôzne druhy „trávy“, ušúľané jointy… čo si vyberiete. Legal cannabis smoking room.

Dňa 9. júna 2022 bola marihuana v krajine dekriminalizovaná. „Thajská vláda začala občanom rozdávať rastliny marihuany. Tento krok prišiel len deň po tom, čo rastlinu vyškrtli zo zoznamu omamných látok. V krajine zároveň prepustili vyše tritisíc väzňov, ktorí si odpykávali tresty práve za užívanie či pestovanie marihuany,“ písali médiá v júni tohto roka. Vláda vyradila marihuanu zo zoznamu zakázaných substancií s cieľom prilákať po covide čo najviac turistov. Vyzerá to tak, že tu, kde za drogové delikty hrozil trest smrti a kde za pristihnutie s jointom v ruke hrozil turistovi pobyt v neslávne známej väznici Bang Kwang prezývanej „bangkocký Hilton“, zmenili názor.

Sladké sny priamo na ulici pri Khao San Road....
Prechod z Rambutri Road na Khao San Road - cez...
+7Čo ti namiešam?

Radšej legálne než čierny trh

„Čo sa týka marihuany, nie som užívateľ, ale preferujem legálnu cestu pred čiernym trhom,“ hovorí Slovenka Jana Grznárová, ktorá žije v Thajsku už 12 rokov. „Mal by sa určite kontrolovať vek užívateľa. Legálny a populárny u Thajčanov je však aj kratom, turisti ho však obyčajne nepoznajú, preto sa tak často nespomína,“ dodáva. (Na tému kratom, ktorý bol ešte pred vyše rokom v SR legálny, sa u nás v auguste 2021 konala tlačová konferencia Centra pre liečbu drogových závislostí, kde odborníci upozorňovali na možný vznik závislosti, takisto na riziko otravy kratomom a nebezpečenstvo šoférovania pod jeho vplyvom), TU .

Fritovaný škorpión vraj chrumkne ako dobre... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
škorpión, fritovanie, jedlo, Bangkok, Khao San Road Fritovaný škorpión vraj chrumkne ako dobre upečený hranolček. Len treba pri jeho jedení zavrieť oči...

Green Head Clinic je legálne registrovaná medicínska klinika s mnohými pobočkami na použitie konopí a marihuany na medicínske účely. V jej pobočke na Khao San Road si bežne kúpite marihuanu s obsahom THC 19, 22 či 24 % (je rozdiel medzi THC a CBD, ktoré nie je psychoaktívne, prípravky s CBD sa predávajú aj u nás) a na sklenených dverách má napísané, že legálny zákazník musí byť starší ako 20 rokov. Nuž, neslávne známa bangkocká ulica pre „batôžkarov“ má takú povesť, až sa pre mnohých stala akousi automatickou súčasťou návštevy Bangkoku.

Niečo, čo máte šancu uvidieť – a potom milovať alebo nenávidieť!

Vysvetlivky:

Aron Chupa – švédsky spevák a dídžej, ktorý sa preslávil bláznivým songom „I am albatraoz“ (Som albatros).

joint – marihuanová cigareta, najčastejšia forma užívania marihuany

CBD – nepsychoaktívny kanabinoid, ktorý sa nachádza v rastline konope, na Slovensku je legálny

THC – hlavná psychoaktívna zložka marihuany

kratom – zelený prášok z listov tropického stromu, ktorý obsahuje látku mitragynín, zakázaný v SR od 9. 12. 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #konope #Thajsko #CBD #THC #Khao San Road