Someliér: Najlepšia voda je tá, ktorá vám chutí

In vino veritas, in aqua sanitas. Latinský citát, ktorý tvrdí, že vo víne je pravda a vo vode zdravie, by mohol byť mottom Arna Steguweita. Nemecký someliér sa nevenuje len ochutnávkam vína, ale aj vody! Expertom na tie minerálne sa stal v berlínskom hoteli Lorenz Adlon, kde mali v ponuke až 42 druhov vody a o každej musel vedieť hosťom čosi povedať. Dnes sa okrem ochutnávok vody a vína venuje aj marketingovým konzultáciám či prednáškam o vode.

22.03.2014 10:00
debata
Arno Steguweit
Arno Steguweit, voda, someliér Arno Steguweit

Sú ľudia prekvapení, keď im poviete, že ste someliér vody?
Keď mám niekde prednášku alebo ochutnávku, vždy so sebou nosím aj zopár vzoriek pre divákov. Sú to minerálky rôznych chutí, takže aj laik spozná rozdiel a pochopí zmysel mojej práce. Dodnes ma veľmi teší, ak človek, ktorý mi tvrdí, že voda je jednoducho voda, zrazu pocíti tie rozdiely a akoby sa pred ním otvorí nový svet. Ja som tomu v hoteli prepadol veľmi rýchlo a voda ma začala fascinovať. Dnes viem identifikovať veľké množstvo druhov vody, viem rozoznať najznámejšie svetové značky minerálok.

Vy pracujete najmä s minerálkami. U nás pred pár rokmi prebiehala kampaň na podporu pitia vody z vodovodu. Odporúčate aj takúto vodu?
Áno, kvalita vody z vodovodu je výborná. Na druhej strane, v porovnaní s minerálnymi vodami, je tiež chemicky ošetrovaná a technicky upravovaná. Jej kvalitu môže znižovať napríklad aj staré vodovodné potrubie. Prírodná minerálna voda nie je chemicky upravovaná, no aby sa zaručila jej čistota, treba ju tiež podrobovať prísnym mikrobiologickým testom. Tým chcem povedať, že sa o kvalitu vody treba aktívne zaujímať.

Ochutnávali ste už nejakú zo slovenských minerálok? Aké odporúčanie dávate, keď sa vás ľudia pýtajú, akú vodu piť?
Žiaľ, žiadnu slovenskú minerálku som ešte nepil. A dávať odporúčanie je ťažké, keďže voda je veľmi osobná záležitosť. Každému chutí niečo iné. Náš jazyk dokáže rozoznať sladkú, kyslú, slanú a horkú chuť. Z tých štyroch charakteristík sa len tri dajú aplikovať pri vode, prirodzene sladká byť nemôže. Niekto má rad plnú chuť vody, iný jemnú horkosť, ďalší osviežujúcu kyslosť. Z mojej skúsenosti platí, že keď ochutnáva jeden druh vody desať ľudí, výsledkom je desať rôznych názorov. Trom ľuďom tá voda veľmi chutí, ďalší štyria povedia, že je v poriadku, a ostatným nevyhovuje.

A čo balenie?
Tu je to už jednoduchšie. Sklo je ideálne. Negatívny vplyv plastových fliaš na zdravie sa síce stále len skúma, ale zatiaľ môžeme povedať aspoň to, že mäkšie, nekvalitnejšie plasty rozpoznateľne negatívne ovplyvňujú chuť vody. Menia aj chuť iných, povedzme sladených, nápojov, ale keďže ich chuť je oveľa výraznejšia, neuvedomujeme si to.

Sú nejaké odporúčané kombinácie vody a jedla?
Opäť by som mohol odpovedať, že koľko ľudí, toľko chutí, ale nejaké základné pravidlá viem predsa len načrtnúť. Najdôležitejšie zo všetkého je, aby vám daná voda chutila. Potom by som napríklad k ťažkému jedlu odporúčal vody s nižším obsahom minerálov a len jemne perlivé, keďže na jazyku pôsobia obzvlášť osviežujúco. Keď počas dlhšieho obeda pijete vodu, budete sa tiež cítiť lepšie, nie tak prejedení. Takisto si môžete dopriať viac vína, keďže alkohol sa zriedi ešte predtým, než začne pôsobiť na váš organizmus.

Ste aj someliér vína. Akú vodu odporučíte k vínu?
Ku kyslejším bielym vínam, samozrejme, skôr minerálky so zásaditým charakterom. Neodporúčam k bielemu vínu vody s príliš veľkým obsahom solí, keďže potláčajú arómu vína. Výrazné červené víno znesie aj slanú chuť vody, ale minerálka by nemala byť perlivá, naruší to chuť vína a snahu vinára.

Zdá sa, že ľudia sa o vodu, ktorú pijú, v posledných rokoch akosi viac zaujímajú. Vnímate to tak aj vy? Prečo to tak je podľa vás?
Na jednej strane je to preto, že voda už nie je vnímaná len ako tekutina potrebná pre život, ale aj ako lifestylový produkt. Ale tiež tým, že ľudia si viac uvedomujú, aký vplyv ma na náš organizmus, všímajú si preto viac jej zloženie, sú vyberavejší. Začína to byť však aj veľká politická a ekonomická téma.

V akom zmysle?
Voda je podľa mňa stále najprehliadanejšia potravina. Hoci bez nej nedokážeme existovať, stále sa o ňu málo zaujímame. V priebehu nasledujúcich 30 rokov pritom viac ako 50 štátov sveta nebude mať dostatok vody ani len na základnú dennú spotrebu. Vojny budúcnosti sa nebudú viesť o ropu, ale o vodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #someliér