Pakistanci žijú s hrozbou útoku, deti však do škôl posielajú ďalej

Najkrvavejší teroristický útok v pakistanských dejinách, pri ktorom prišlo o život 141 ľudí a 124 ich bolo zranených, otriasol celým svetom. Na otázky portálu Pravda.sk, ako tieto udalosti prežívajú Pakistanci a či ohrozí strach detí z ďalších masakrov ich túžbu po vzdelávaní, odpovedá komunikačný koordinátor UNICEF-u v Pakistane Abdul Sami Malik.

19.12.2014 14:00
Pakistan, Péšávar, útok, škola, teroristi,... Foto: ,
Pakistanský študent Mohammad Baqair, ktorý útok na školu v Péšávare prežil, ukazuje fotografiu svojej mŕtvej matky. Bola učiteľkou a toľko šťastia ako syn nemala...
debata (1)

Čo je najdôležitejšou úlohou, ktorú má UNICEF teraz pred sebou?
Naša organizácia sa už od roku 1948 usiluje v Pakistane zabezpečiť, aby sa každé dieťa, ktoré dovŕši školský vek, mohlo vzdelávať. Útok na školu a hrozné zabíjanie nevinných detí sa nedá nijako ospravedlniť a my sa snažíme, aby ani takéto udalosti neobmedzili prístup žiakov k výučbe. V tieni tragédie spred troch dní je teraz našou najväčšou výzvou pokračovať v podpore detí a rodičov, aby ich zbabelé činy teroristov neodradili od snahy o vzdelanie a budovanie lepšej budúcnosti.

Nedávny útok na školu v Péšávari šokoval nielen Pakistancov a humanitárnych pracovníkov, ale aj celé svetové spoločenstvo a vyvolal vlnu zhrozenia. Pakistanská vláda poskytla obetiam a ich príbuzným okamžitú nevyhnutnú pomoc, zranení sú podľa posledných správ stále v nemocniciach a dostávajú najlepšiu možnú starostlivosť. Neľahkú situáciu postihnutých ľudí sa snaží zmierniť aj UNICEF.

Cítiť v krajine stále strach alebo paniku?
Pakistan vyhlásil oficiálny trojdňový smútok a medzi ľuďmi vládne žiaľ a hnev. Vôbec však nepodliehajú panike, naopak, Pakistanci ukázali už aj v minulosti pozoruhodné odhodlanie čeliť prírodným katastrofám i teroristickým útokom. Neochvejne posielajú svoje deti do školy aj naďalej.

Krátko po tom, čo Talibanci vtrhli do školy,...
Vojak odvádza deti do bezpečia.
+14Deti, ktoré vyviazli z prestrelky bez zranení,...

Ako vyzerá každodenný život s vedomím možného útoku?
Je pravdou, že v Péšávari a ďalších mestách provincie Khyber Pakhtunkhwa sa už udialo mnoho podobných tragédií. Ľudia, ktorí na tomto nepokojnom území žijú, vynikajú statočnosťou a rozhodnosťou. Islamský Taliban často útočí na školy, predovšetkým na tie, do ktorých chodia aj dievčatá. Chce ich totiž odradiť od vzdelávania sa. Teroristi však doteraz nemierili na žiakov, bombami ničili budovy v čase po vyučovaní. Utorkový masaker v Péšávari bol iný – útočníci obrátili zbrane proti malým deťom…

V akých podmienkach pracuje UNICEF v Pakistane?
V krajine je teraz 305 pracovníkov UNICEF, z nich 35 je zo zahraničia a 270 sú Pakistanci. Ústredie máme v Islamabade a v ďalších štyroch mestách sú lokálne pobočky. Vzhľadom na to, že islamisti útočia na verejných miestach a často i úplne náhodne, sú aj naši pracovníci v neustálom ohrození. Avšak organizácia UNICEF pod vedením Výboru OSN pre bezpečnosť a ochranu prijíma všetky opatrenia, aby jej zamestnanci a priestory boli ochránené.

Môže mať tento útok súvis s blížiacimi sa „západnými“ vianočnými sviatkami?
Nevidím medzi nimi spojitosť. Masaker v péšávarskej škole sa považuje za odvetu armádnej ofenzíve v Severnom Vazíristáne, teda operácii namierenej proti Talibanu, ktorá sa začala v júni.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Pakistan #teroristický útok #škola #Unicef