Včelár Dušan Kollár: Prečo včely netrafia do úľa?

Kupujete med v supermarkete? Môže vám viac uškodiť, ako pomôcť. "Najlepší med je priamo od včelára," hovorí Dušan Kollár, predseda Mestskej organizácie Slovenského zväzu včelárov v Leviciach.

29.07.2018 10:00
Dušan Kollár Foto:
Dušan Kollár odovzdáva svoje skúsenosti mladým včelárom
debata (1)

Jar a začiatok leta boli tento rok zvláštne – všetko kvitlo skôr a naraz. Ako to ovplyvnilo znášku a život včiel?

Tento rok bol skutočne výnimočný. Vlani nám všetko vymrzlo a od jari kvitlo všetko nie postupne, ale takmer naraz. Snažím sa robiť druhové medy – med stáčam hneď po odkvitnutí jedného druhu kvetov. Tento rok boli pele, a teda aj med pomiešané. Úroda však bola vynikajúca.

Rozoznáte med podľa chuti?

Aj vizuálne, aj podľa chuti. Najviac mi chutí kvetový med, pochutím si aj na gaštanovom, či medovicovom. Kvetový mám rád preto, lebo je v ňom viac komponentov.

Je slovenský med niečím špecifický?

Je – už len tým, že je čistý. Na ošetrovanie včiel nepoužívame chémiu. Najlepší je med kúpený priamo od včelára, ktorého poznáte.

Prečo by sme mali, tak ako ovocie a zeleninu, konzumovať med od včiel na Slovensku?

Každý med obsahuje isté percento peľu. Medy z Číny obsahujú iné pele, na ktoré nie sme zvyknutí, a ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu. Navyše, med z krajín bez prísnej veterinárnej kontroly môže obsahovať mnoho cudzorodých látok a chémie – kukuričnú fruktózu, želatínu, rôzne esencie, farbivá, stabilizátory či zvyšky antibiotík používané na liečbu včelstva.

Kedysi bolo jasné, kto čo dopestoval aj predal. Dnes sa adresnosť tovaru stráca. Má spotrebiteľ istotu, že kupuje slovenský med?

Nemá. Niekedy tieto produkty nemajú s medom nič spoločné. Kvalitný med má svoju hustotu, ak je riedky a pri prelievaní žblnká, niečo nie je v poriadku. Pravosť medu sa dá zistiť tak, že pohár obrátite hore dnom. Vzduchová bublina ide pomaly hore, čo je naopak v prípade spomínaného čínskeho medu. Taký by som ani nedal do úst. Pozor treba dať aj na "horský” med, ktorý sa predáva popri cestách. Ten možno ani včelu nevidel.

Peľové zrnká sú plné minerálov a vitamínov Foto: Pravda, Jana Kollárová
Peľové zrnká Peľové zrnká sú plné minerálov a vitamínov

Skutočne ľudstvo vyhynie do štyroch rokov potom, čo umrie posledná včela, podľa výroku, ktorý sa nesprávne pripisuje Einsteinovi? Veď už sú vyšľachtené rastliny, ktoré nie sú odkázané na včely, a opeľuje aj iný hmyz…

Keď si nedáme pozor na ošetrovanie plodín pesticídmi, mohol by nastať aj tento katastrofický scenár. Neonikotinoidmi, ktoré majú ničiť hmyz, sa morí semeno a chémia prúdi od koreňa do celej plodiny, čiže aj nášho organizmu. Preto sme takí „zdraví“. Je pravda, že existujú aj iné opeľovače, ale opeľujú v oveľa menšej miere. Bez včiel by nebolo ovocie. Ak máme pri ovocnom sade včely, úroda sa zvýši až o tridsať percent a plody, napríklad jablká, sú zdravšie – bez červíkov.

Aké škody na včelstvách spôsobuje chémia v poľnohospodár­stve?

Postreky naše včely ničia. Poľnohospodári sú nedisciplinovaní a plodiny nestriekajú v noci, ale počas denného kvitnutia. Včely zasiahnuté postrekom stratia orientáciu a netrafia do úľa. A ak cestu nájdu, strážkyne pri letáči ich do úľa nevpustia.

Chémii sa pravdepodobne vyhýbate aj pri liečení včiel…

Snažím sa. Aj pri likvidácii klieštikov – včelích parazitov, dávam prednosť kyseline mravčej a šťaveľovej. Vyrezávam trudčinu – trúdie plody, pretože tam sa klieštikovi darí najviac.

Čo sa stane, keď včelár podcení klieštika?

Klieštik vie narobiť veľa šarapaty – liahnu sa chybné včely s poškodenými krídelkami a kratšími nožičkami, ktoré nevedia dobre lietať. Včelári, ktorí sa nevenujú jeho likvidácii, sa čudujú, že sa im na jeseň včely vyrojili… Nevyrojili sa! Opustili úľ, lebo už ďalej nevydržali sanie hemolymfy klieštikmi. A skutočné rojenie? Treba mu predchádzať. Včelstvo sa rojí včelárovi, ktorý ho nezamestná. Je to ako s manželkou – keď ju nezamestnáš, hneď vymýšľa. Tá moja sa tiež venuje včeláreniu. Začínala s dvoma rodinami a dnes má päť, napriek tomu, že niekoľko rokov trpela alergiou na včelie bodnutie. Už sa z toho dostala, ale najviac píska, keď sa jej včela dostane do vlasov. Vtedy viem, že je zle.

Čerstvo vyliahnutá včela na pláste Foto: Pravda, Jana Kollárová
Včela na pláste Čerstvo vyliahnutá včela na pláste

Včely má aj váš syn. Majú mladí ľudia záujem o včelárenie?

Určite. Tento rok sme prijali sedemnásť nových členov. Traja starší sú pred dôchodkom, ostatní boli všetko vzdelaní mladí ľudia, ktorí majú záujem o včelárenie.

Kedy sa stanú skutočnými včelármi?

Potom, čo začínajúcemu včelárovi „padnú“ dva či trikrát všetky včelstvá, už si dá pozor na chyby, ktoré urobil. Radím včelárom telefonicky, keď sú bezradní, povzbudzujem ich, aby sa pýtali, aby študovali literatúru, sledovali internet. Múdry ujo google im určite poradí.

Aj vy surfujete na internete?

Každý večer. Tiež sa potrebujem učiť nové veci. Veď aj pán farár povedali: Celý život sa učím a sprostý som.

Čo by sme sa mali naučiť od včiel?

Pracovitosti a súdržnosti a poriadku. V úli je taký poriadok, aký my ľudia v živote nedokážeme urobiť.

Kedy začína o končí včelársky rok?

Končíme 31. júla a včelársky rok začína 1. augusta. Dovtedy vytočíme med z plástov, potom ošetríme a prikŕmime včely. Včelár si založí nový kalendár alebo zošit, usporiada včelstvá, prekontroluje matky a začíname ďalšiu sezónu.

Čo robí včelár v zime?

To by vám vedela najlepšie povedať manželka. Dúfala, že budem celú zimu sedieť doma pri kozube, ale nie je to tak. Mám dielňu a v nej si cez zimu vyrábam úle a rámiky do úľov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #med #včely #včelárenie #včelár #Dušan Kollár