Trenčiansky hotel Elizabeth: Skvost s romantickou dušou

Historický hotel Elizabeth v Trenčíne zbiera jedno ocenenie za druhým. V tomto roku získal napríklad cenu Top 10 najobľúbenejší hotel na Slovensku. V roku 2016 to boli národné a európske ocenenia - Hotelier roka 2016, Najlepší mestský historický hotel Európy 2016 a svetové ocenenie World luxury hotel award 2016 v kategórii Romantic Hotel regional winer. Významné ocenenia začal žať krásny hotel stojaci v centre Trenčína priamo pod majestátnym Trenčianskym hradom po roku 2012, keď ho znovuotvorili po náročnej a nákladnej rekonštrukcii. Riaditeľ hotela Tiago Loctelli Vigano vidí za dosiahnutými úspechmi najmä obetavú prácu jeho zamestnancov.

13.10.2018 10:30
trenčín, hotel Foto: ,
Historický hotel Elizabeth stojí priamo pod hradnou skalou.
debata (4)
Riaditeľ hotela Elizabeth Tiago Loctelli Vigano. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
hotel trenčín Riaditeľ hotela Elizabeth Tiago Loctelli Vigano.

V čom je tajomstvo úspechu hotela Elizabeth?

Hotel, budova, zariadenie, všetko je nádherné. Ale všetka tá kvalita, ktorú tu máme, by nebola ničím bez ľudí, personálu. Takže úspech hotela tkvie v jeho zamestnancoch. Tých máme vyše šesťdesiatpäť, a pri každom jednom ide o špičkový personál. Sú Trenčania, poznajú hostí, dokonale poznajú hotel, vedia hosťom poskytnúť informácie aj o tom čo pekné nájdu v meste a okolí. Navyše fluktuácia zamestnancov nie je taká veľká ako v iných hoteloch. Získali sme už množstvo ocenení v rôznych kategóriách, ale ja by som povedal, že jedno z najcennejších, aké máme, je Hostiteľ roka. V rámci niekoľko stoviek hotelov z celej Európy sme toto ocenenie získali my – malý, skromný hotel z Trenčína, čo je niečo neuveriteľné. A podarilo sa nám to len vďaka personálu. Hotel môže byť najkrajší, najluxusnejší, ale bez personálu, ako sú čašníci či chyžné, by manažment mohol robiť, čo chce, ale hotel by bol len jedným z mnohých ďalších na Slovensku.

Usmievavý a ústretový personál, to je podľa... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
cof Usmievavý a ústretový personál, to je podľa vedenia hotela to, vďaka čomu žne Elizabeth úspech za úspechom.

Máte aj zamestnancov, ktorí pracovali v hoteli ešte predtým ako prešiel rekonštrukciou?

Áno, 24 rokov tu napríklad pracuje prevádzkar Milan Žáčik, a vtipné je, že ak niečo potrebujem vedieť o histórii hotela, ešte keď sa volal Tatra, pýtam sa jeho. Pamätá si všetko. Ešte sú tu ďalší dvaja zamestnanci, ktorí tu robia okolo 25 rokov. Títo ľudia poznajú hotel z každej strany, aj so zatvorenými očami.

Za čo všetko hotel zozbieral ocenenia?

Stali sme sa Najromantickejším hotelom Európy, momentálne sme na štvrtom alebo piatom mieste na Slovensku v rámci najlepších hotelov, čo je skvelé, pretože sme v skupine so všetkými veľkými, najšpičkovejšími hotelmi, aké sa v krajine nachádzajú.

Nádherný secesný hotel Elizabeth sa nachádza... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
hotel Elizabeth, trenčín Nádherný secesný hotel Elizabeth sa nachádza priamo pod majestátnym Trenčianskym hradom.

Akí hostia vás najviac vyhľadávajú?

Ide hlavne o hostí, ktorí sem prichádzajú kvôli biznisu, druhou skupinou sú ľudia, ktorí sem privedú partnerku na víkend, pretože hotel má šarm a neobyčajné kúzlo. Budova je krásna, dýcha históriou a nachádza sa priamo pod majestátnym Trenčianskym hradom, takže tá romantická stránka je nepopierateľná. Veď aj samotný hrad je spojený s láskou Omara, ktorý kopal studňu pre Fatimu. Navyše iba z hotela je vidno rímsky nápis na hradnej skale.

Z ktorých kútov sveta ste už mali ubytovaných hostí alebo možno bude jednoduchšie sa spýtať, odkiaľ ste ešte hostí nemali?

Veľa hostí je zo Slovenska a z Čiech. Chodia prevažne na víkendy, z čoho sa veľmi teším, že domáci spoznávajú vlastnú krajinu, pretože Slovensko je skutočne krásne. Cez týždeň je však najväčší podiel klientov z Nemecka, Rakúska a zo Švajčiarska. Teraz k nám veľa chodia aj Američania, pretože letisko v Trenčíne spolupracuje s americkou firmou. Zvyšok je mix, prídu k nám Taliani, Španieli, raz za čas sa tu ukáže aj nejaký Brazílčan, to sa vždy veľmi poteším, že budem môcť hovoriť v materinskom jazyku. Keď som tu začínal v roku 2015, priemerná obsadenosť hotela počas víkendu bola tridsať percent, dnes dosahujeme takmer 60 percent. Ročne máme v hoteli ubytovaných okolo 30-tisíc hostí.

Izby sú zariadené vkusne a štýlovo. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
cof Izby sú zariadené vkusne a štýlovo.
Hotel Elizabeth má najmodernejšie vybavenie... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Hotel Elizabeth , trenčín Hotel Elizabeth má najmodernejšie vybavenie nielen v interiéri, ale aj na útulnej terase.

Čo všetko hotel hosťom ponúka?

Všetko. Máme konferenčné priestory, priestory na školenie, wellness so štyrmi saunami, oddychový bazén, masážne priestory, ktoré sú otvorené denne a sú k dispozícii nielen pre ubytovaných hostí, ale pre všetkých ľudí. Každý hosť pre nás je hosť a žiadnemu nepovieme, že nie ste ubytovaný, tak nie ste vítaný. Sme radi, že aj Trenčania využívajú naše wellness stredisko. Máme kaviareň, kde sa servírujú raňajky či denné menu, aj vychýrenú reštauráciu, okrem toho máme denne otvorený nočný bar. Je samozrejmosťou, že izby sú vybavené a zariadené veľmi kvalitne, zaujímavosťou sú napríklad originálne olejomaľby, ktoré možno obdivovať na chodbách aj v izbách.

A čo známe osobnosti, vyhľadávajú hotel Elizabeth?

Bol tu pán prezident Andrej Kiska, bývalý premiér Robert Fico, Robert Kaliňák aj Peter Pellegrini ešte v čase, keď nebol premiérom. Dlhodobo však spolupracujeme aj s festivalom Pohoda a umelci tak bývajú práve v našom hoteli. Bola tu ubytovaná časť z kapely Prodigy, speváčka Björk a mnohí ďalší umelci.

Ako ste sa sem dostali vy, rodák z Brazílie?

Moja partnerka je Slovenka. Ja som v domovine študoval hotelierstvo na vysokej škole a šiel som pracovať do Nevady v Spojených štátoch, kde som sa spoznal so svojou partnerkou. To bolo pred trinástimi rokmi, a odvtedy sme spolu. Po troch rokoch v Nevade sme sa dohodli, že pôjdeme na Slovensko. Či ľutujem? Nie. Ja mám Slovensko veľmi rád. Väčšina Slovákov po tom, ako sa dozvie, že som z Brazílie, hovorí, čo si blázon? Čo tu robíš? Pre mňa je to vždy zábava, ja som tu spokojný. Mal som možnosť cestovať, žiť nielen tu, a viem preto porovnávať. Slovensko je stále bezpečná krajina, a keď počujem, že tu nefunguje zdravotníctvo, že tu nefunguje to a hento, vravím, že funguje, stačí si to porovnať napríklad s Brazíliou.

Nádherný secesný hotel Elizabeth sa nachádza...
Izby sú zariadené vkusne a štýlovo.
+17Hotel Elizabeth na archívnej fotografii.

Hotel Elizabeth v dejinných míľnikoch

  • Secesný hotel Elizabeth má štyri hviezdičky a jeho pôvodný názov bol Erszébet Szalo. Postaviť ho dal priamo pod stredovekým hradom v centre Trenčína barón Armin Popper. Inšpiráciou mu bola cisárovná Alžbeta Bavorská, prezývaná Sissi.
  • Prví hostia prekročili prah najhonosnejšieho hotela v Trenčianskej župe 1. januára 1902. Prakticky cez noc sa stal súčasťou miestneho spoločenského a kultúrneho života.
  • V roku 1907 v hoteli otvorili kasíno, ktoré sa stalo jeho majiteľovi, barónovi, osudným. Secesný skvost prehral v kartách. V tom istom roku hotel vydražili za vtedajších 423 501 korún.
Hotel Elizabeth na archívnej fotografii.
08elizabeth24-archiv Hotel Elizabeth na archívnej fotografii.
  • V roku 1921 dostal hotel nové meno – Tatra a prešiel do rúk banky. Pre rozsiahlu rekonštrukciu bol medzi rokmi 1987 až 1994 zatvorený. Náročná kompletná obnova ešte viac zvýraznila pôvodnú krásu secesného štýlu.
  • Ďalšou skrášľovacou procedúrou prešiel hotel v roku 2010, keď jeho chodby zostali prázdne dva roky. Oprava si vyžiadala viac ako 18 miliónov eur, a kým zvonka zostala budova taká, ako bola, vnútri získala najmodernejšie vybavenie. Po znovuotvorení hotelu prinavrátili aj staré meno.
  • Iba z vyhliadkovej terasy hotela alebo z jeho reštaurácie je možné pozorovať na hradnej skale unikátny rímsky nápis z roku 179. Nápis hlása víťazstvo 2. rímskej légie nad Germánmi počas markomanských vojen. Je to najvýznamnejšia rímska epigrafická pamiatka v strednej Európe na sever od Dunaja. Rímska légia vytesala nápis po tom, čo pod skalou prenocovala ešte v čase, keď bola na mieste terajšieho Trenčína osada Laugarício.

Prevádzkovateľom hotela Elizabeth je skupina SYNOT, ktorého zakladateľom je Ivo Valenta, ktorý je aj spolumajiteľom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #hotel elizabeth