Yes Men: Voľný trh a tretia cesta zlyhávajú

Vystupujú pod menami Andy Bichlbaum a Mike Bonanno v spoločnom združení The Yes Men. Vydávajú sa za hovorcov nadnárodných spoločností a v ich mene usporadúvajú falošné tlačové konferencie a do médií posielajú bizarné vyhlásenia, aby mohli poukázať na chyby, ktoré tieto nadnárodné koncerny robia.

18.10.2018 06:00
Mike Bonanno, Andy Bichlbaum Foto:
Mike Bonanno a Andy Bichlbaum.
debata (6)

Uchyľujú sa aj k akčnejším performanciám – prezlečenie sa za ľadového medveďa, indiánsky mierový tanec na medzinárodnej konferencii, to všetko priťahuje pozornosť aj hrozby žalôb. Na naše otázky odpovedal Igor Vamos alias Michael „Mike“ Bonanno, ktorý sa rozhovoril aj o potrebe väčšej zodpovednosti amerických médií.

Čo sa vám premietlo hlavou po víťazstve Donalda Trumpa v posledných amerických voľbách?

To sa ani nedá komentovať. Viete čo? Vypočujte si pesničku amerického rapera Still Brazyho – Fuck Donald. Tá hovorí za všetko.

Vo vašom poslednom dokumente Yes Men Are Revolting ste sa o.i. veľmi kriticky vyjadrovali aj ku Hillary Clintonovej a k jej postoju ohľadne problematiky životného prostredia. Môže byť Donald Trump v tomto smere iný?

Trump bude pre našu planétu tou najhoršou nočnou morou – veď jej ochranu vložil do rúk ľuďom, ktorí ju celý svoj profesionálny život systematicky ničili.

Takže asi nie je súčasná americká politika naklonená tomu, aby prišla s globálnym a efektívnym riešením? Dokázal prechádzajúci prezident Barack Obama otvoriť túto diskusiu?

Cieľom súčasnej administratívy je položiť súčasný demokratický systém a na jeho miesto dosadiť kresťansko-fašistickú bielu nadradenosť. Takže, ak mám odpovedať na vašu otázku, tak nie, nebudú prinášať globálnu súčinnosť a spoločné riešenia. Obama bol disponovaný k tomu, aby mohol byť dobrým štátnikom. Ale aj okolo neho sa diali veci, ktoré demokrati ignorovali a ignorujú už tridsať rokov. Vôbec napríklad nespomínajú potreby americkej robotníckej triedy. To sa deje aj na iných miestach po celom svete, dobrým príkladom je brexit vo Veľkej Británii, kde sa stretávajú s rovnakými problémami. Takže, voľný obchod, voľný trh a tzv. tretia cesta zlyhávajú.

Spomínaná snímka zachytáva aj vaše osobné víťazstva a pády. Nie ste unavený z niečoho takého veľkého, ako je záchrana našej planéty? Možno už je na to aj neskoro.

Sme vyčerpaní! Ale teraz nám nezostáva nič iné, len sa z toho otriasť a pokračovať. Nikdy v dejinách civilizácie to nebolo dôležitejšie a podstatnejšie. Aj v tomto bahne okolo nás sú skvelí ľudia, ktorí robia výnimočné a užitočné skutky. Spomeniem za všetkých ľudí z indiánskej rezervácie Standing Rock (potomkovia Siouxov a niekoľko ľudskoprávnych aktivistov bojovali proti vybudovaniu ropovodu vedúcemu cez ich územie, na ktorý vydal povolenie práve Donald Trump – pozn. red.) a niektorí sa ocitli aj v našom poslednom filme.

Dokument ukazuje, ako sa pre prospešnú aktivitu neváhate vášnivo nadchnúť a vycestovať kvôli nej aj do ďalekej Afriky, konkrétne do Ugandy. Dnes už robievate školenia cez online komunikačné kanály, cez platformu YesLab. Plánujete ešte niekedy vyraziť do terénu, ako to bolo v prípade Ugandy?

V tejto chvíli sme pripravení ísť robiť školenia kamkoľvek, ale zároveň musíme prejsť procesom optimalizácie a zistiť, čo je potrebné urobiť u nás doma v Amerike!

Na globálne problémy upozorňujete mystifikáciou, ale aj britkým humorom. Prečo ľudia viac reagujú na vtipné posolstvá, než na dlhodobé seriózne výskumy?

Súboj pravda verzus fikcia sa zdá byť pre bežných ľudí rozmazaný a nie vždy uchopiteľný. A existuje toľko možností, ktoré súťažia o ľudskú pozornosť! Máme radi humor, pretože je to zábavný spôsob poznania, ktorí ľudia radi zdieľajú a ďalej šíria. Nie je to vôbec jednoduché. V každom „storytellingu“ je ťažké dosiahnuť objektívnu pravdu!

Tým, že ste sa vydávali za hovorcov veľkých korporácií, ktoré neboli z vašich akcií práve nadšené, ste sa dostávali do nepríjemných situácií, v ktorých vám hrozili žalobou. Dávate si dnes väčší pozor?

Až po štyroch rokoch stiahla Americká obchodná komora žalobu, ktorú voči nám podala, a to v čase, keď s ňou už mohla ísť na ústavný súd. Asi sa báli, že im budeme na súde klásť nepríjemné, tvrdé otázky, na ktoré by museli odpovedať. My sa však nebojíme a nemienime meniť naše metódy. Byť zažalovaný je naším hlavným cieľom, akokoľvek to môže znieť absurdne. Iba tak totiž dostaneme možnosť konfrontovať veľké spoločnosti a pred zrakom verejnosti im klásť nepríjemné otázky. Dosahujeme tým väčšiu publicitu.

Tvrdíte, že samotní ľudia nie sú až takí zlí, a keď im prezentujete dobrú myšlienku, väčšinou s vami súhlasia, ale to, čo z nich robí sebcov, je korporátna identita. Potrebujú mať istotu v podobe zamestnania a zamestnávatelia sú zase tlačení akcionármi a takto sa točí tento začarovaný kruh donekonečna. Ako ho prerušiť?

Musíme zmeniť fungovanie všetkých systémov, ktoré posilňujú naše zlé správanie. To je aj dôvod, prečo sme si vyvinuli regulačné štruktúry v rámci kapitalizmu. Tieto pravidlá majú zabezpečiť, aby sme dodržiavali funkčnosť demokracie, tak ako to bolo aj pôvodne zamýšľané. Je smutné, že to v realite teraz nefunguje a môže sa to skončiť dokonca revolúciou.

Prioritou je dostať vaše akcie a happeningy, a tým aj dôležité posolstvá, do médií, takže musíte zároveň vedieť šikovne komunikovať s novinármi. Berú vás ako záškodníkov, humoristov, politikov či hrdinov?

Zvyčajne nás nazývajú aktivistami alebo komediantmi. Obe pomenovania opisujú spôsob našej práce.

Sú americkí novinári viac naklonení službe občanom, alebo podliehajú politickému lobingu a tlaku veľkých spoločností? Dokážu si zachovať svoju objektivitu?

Dnes máme v Amerike dva typy médií. Trumpove médiá, ktoré šíria propagandu, prichádzajúcu z prostredia Bieleho domu, ako je napríklad Rupertovo Murdochovo Fox News, absolútne propagandistickú webovú stránku Breitbart.com a celý rad ďalších médií nerešpektujúcich pravdu. Všetky ostatné, jednoducho povedané, sa snažia robiť skutočnú a poctivú žurnalistiku, chcú si ctiť záväzok k relevantným zdrojom, občianskej spoločnosti, neprekrucujú fakty atď. Bohužiaľ, jedným z dôvodov Trumpovho úspechu vo voľbách bolo, že relevantné médiá boli príliš zahĺbené do nepodstatných vecí, než aby publikovali závažné témy ako napríklad ruské ovplyvňovanie volieb prostredníctvom sociálnych sietí a podobne. Mnohí o tom vedeli, vedeli aj, kto za tým stojí, veď táto informácia sa objavila už v apríli roku 2016, ale nikto ju nepublikoval, pretože sa všetci báli, že je len malá šanca, ako by to mohol niekto dokázať.

Po celom svete hľadáte nových spolupracovníkov. Čo môže jednotlivec spraviť, keď chce pomôcť prispieť k záchrane sveta?

Začať lokálne je zvyčajne tá najľahšia a najlepšia cesta. Skúste si nájsť skupinky, ktoré by s vami chceli spolupracovať, a začnite s tým, čo sa vám páči, alebo v čom vynikáte a ste skutočne v tom dobrý.

Neuvažovali ste nad vstupom do politiky? Pýtam sa aj pre vašu angažovanosť v hnutí Occupy, ktoré sa snažilo transformovať do politického subjektu.

Radi by sme, ale k tomu potrebujeme mať dostatok ľudí, ktorí budú ochotní za nás hlasovať.

The Yes Men

Platforma využívajúca formu tzv. culture jamming (narušovanie hegemónie nátlaku konzumného spôsobu života), pod ktorou vystupujú americkí aktivisti Jacques Servin a Igor Vamos so sídlom v New Yorku. Na nedostatočnú ochranu životného prostredia a na politickú korupciu poukazujú akčnými happeningami. Ich prvoradým cieľom je dostať svoje názory do najväčších amerických médií a zvýšiť povedomie o klimatických zmenách. Nakrútili tri filmy The Yes Men, The Yes Men Fix the World, The Yes Men Are Revolting. V poslednom z nich vyjadrili svoju frustráciu z nepochopenia a nemohúcnosti, počas nakrúcania sa ich skupina takmer rozpadla. Po nástupe Donalda Trumpa do prezidentského úradu sa zmobilizovali a pokračujú v boji za záchranu našej planéty.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kapitalizmus #nadnárodné korporácie #korporácie #yes men