Je to česť i zodpovednosť, reaguje Sagan na anketu o Najväčšieho Slováka

Cyklista Peter Sagan (29) sa ako jediný žijúci ocitol vo finálovej desiatke ankety o Najväčšieho Slováka. Tento rok má za sebou úvodné preteky a chystá sa na prvý vrchol sezóny. Zo Sierry Nevady, kde je na vysokohorskom sústredení, sa pre Pravdu exkluzívne vyjadril k nominácii v ankete.

08.03.2019 07:00
debata (6)
Najväčší Slovák, logo

Hlasy ľudí vás vyniesli do prvej desiatky. Ako to vnímate?

Je to pre mňa veľké prekvapenie. Najmä preto, že v desiatke som jediný žijúci. Vnímam to ako obrovskú česť a chcem sa aj touto cestou za dôveru a všetky hlasy poďakovať.

Sledujete anketu a čo si o nej myslíte?

Rok som začal v Austrálii, potom som pokračoval v Argentíne, nasledovala príprava v Sierre Nevade. Pri mojom programe a všetkom, čo sa okolo mňa deje, nemám veľa času zaoberať sa denne anketou a podrobne ju sledovať. Ale určite ju vnímam, viem, v akej spoločnosti som sa ocitol. Som v hre, takže ma o to viac zaujíma (smiech).

Kto by si zaslúžil titul najväčšieho Slováka? Kto je váš favorit?

Na to si netrúfam odpovedať. Isté je, že v desiatke sú veľké osobnosti našich dejín, oveľa väčšie a významnejšie mená, ako som ja a ťažko by som robil medzi nimi poradie. Nech ich význam posudzujú historici. Nemám favorita, nechám to na ľudí, rozhodnú svojimi hlasmi. Nechám sa prekvapiť.

Svojimi úspechmi robíte dobrú reklamu Slovensku. Myslíte si, že aj v súčasnosti má Slovensko dosť výnimočných ľudí?

Nepochybujem o tom, máme veľa výnimočných a úspešných ľudí. Stačí, ak by som zostal len na pôde, ktorá mi je najbližšia – v športe. Viacerí dosahujú výborné výsledky a robia nám dobré meno vo svete. Doma máme veľa mozgov, ktoré rešpektujú aj za hranicami.

Slovenský cyklista Peter Sagan. Foto: TASR/AP, Christophe Ena
Peter Sagan Slovenský cyklista Peter Sagan.

Poznáte sa s niektorými?

Najmä so športovcami, na to mám najviac príležitostí. Ale stretol som sa už aj s výnimočnými ľuďmi z iných oblastí, hoci nemôžem povedať, že sa poznáme. Skôr sa stretneme, pozdravíme. Mnohí ľudia ma povzbudia, chodia za mnou aj na preteky, cítim ich podporu, to si veľmi vážim.

Ktorý váš výsledok, úspech mal podľa vás vo svete najväčší ohlas?

Tri tituly majstra sveta za sebou, čo sa inému cyklistovi doteraz nepošťastilo. S veľkým ohlasom sa stretli aj moje triumfy na monumentálnych klasikách Okolo Flámska a na Paríž – Roubaix.

Mám tri tituly majstra sveta, ale môžem získať aj štvrtý.
Peter Sagan

A, samozrejme, aj víťazstvá na Tour de France a zelené tričká, o ktoré bojujem. Našťastie, pekných výsledkov, ktoré sa dostali aj do sveta, je dosť.

Čo si najviac ceníte v doterajšom živote a športovej kariére? Na čo ste najviac hrdý?

Cením si moje úspechy, ale najväčšiu eufóriu a radosť som zažil, keď sa mi narodil syn Marlon. Na neho som najviac hrdý, to je môj najväčší úspech…

Výsledkami robíte radosť slovenským fanúšikom, vzbudzujete u nich národnú hrdosť. Vnímate to, uvedomujete si popularitu i zodpovednosť?

Samozrejme, s týmto všetkým, s úspechmi a popularitou ide ruka v ruka aj veľká zodpovednosť. Som public person, to znamená verejná osoba, na to nezabúdam. Ja síce nie som príliš typ, ktorý sa vyžíva v popularite, ale za všetko sa platí daň a ja sa usilujem vyrovnať sa aj s touto stránkou môjho života.

Vybojovali ste množstvo úspechov, z ktorých sa pred vami nik zo slovenských cyklistov netešil. Čo vás v cyklistike ešte motivuje?

V športe sa pohybujem odmalička a cítim sa v ňom prirodzene, poznám dobre toto prostredie. Rád by som to ešte využil. Cyklistike som obetoval celý život, venujem sa jej naplno a chcem byť stále úspešný, čo je normálne. Našťastie, motiváciu ešte stále mám, a preto môžem ešte pokračovať.

Čo by ste chceli ešte dosiahnuť?

V športe nie je až také zložité dávať si nové ciele. Túžim dosiahnuť čo najviac. Čo sa bude dať. Mám tri tituly majstra sveta, ale môžem získať aj štvrtý. A toto platí pre celú sezónu a každé preteky. Čoskoro sa začnú monumentálne klasiky, po nich Tour de France. Stále mám o čo bojovať.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Najväčší Slovák