Islamský štát bol na porážku pripravený. Má peniaze a plány

"Teroristické útoky v Európe? Mám pre vás dobré aj zlé správy,“ povedal pre Pravdu Hans-Jakob Schindler, odborník na terorizmus, ktorý je riaditeľom newyorskej organizácie Projekt boja s extrémizmom. V rokoch 2015 až 2018 viedol tím Bezpečnostnej rady OSN na monitorovanie sankcií proti Islamskému štátu, Al-Kajdá a Talibanu. Rozhovor so Schindlerom vznikol na konferencii GLOBSEC 2019.

30.07.2019 06:00
Hans-Jakob Schindler, terorizmus, Foto:
Hans-Jakob Schindler.
debata (13)

Na Veľkú noc na Srí Lanke zabili radikáli pravdepodobne spojení s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS) 259 ľudí. Nedávno džihádisti oznámili, že sú v Mozambiku. Ako globálne dokáže IS pôsobiť po tom, čo stratil územie v Iraku a Sýrii?

Musíme sa v tejto súvislosti pozrieť na niekoľko faktorov. IS sa na začiatku výrazným spôsobom sústredil na dobytie a kontrolu územia. Chcel skutočne vybudovať teroristický štát a na istý čas sa mu to aj podarilo. IS nakoniec v tomto utrpel veľkú porážku. Z ideologického hľadiska však akoby organizácia toto predpokladala. Keď sa pozriete na originálne dokumenty IS, tak hovoria, že vybuduje kalifát, svet s ním bude bojovať a vyhrá, ale potom skutoční veriaci všetkých porazia a vznikne naozajstný kalifát. Lídri organizácie to od začiatku vnímali tak, že ich štát v Iraku a Sýrii má malú šancu dlhodobejšie prežiť. Podľa správy môjho bývalého tímu v OSN v rokoch 2014 až 2016 do zahraničia dostal IS 50– až 300-miliónov dolárov. Tieto peniaze nešli priamo ku skupinám spojeným s teroristami, ale organizácia ich odložila na horšie časy.

Kde sú tie peniaze teraz?

Je to problém, nikto si nie je istý. V našej organizácii máme projekt, ktorý sa zameriava na to, aby sme lepšie pochopili, ako sa kryptomeny dajú používať na financovanie terorizmu. Nie je totiž veľa spôsobov, ako ukryť 50– až 300-miliónov dolárov. Ako ich preprať a investovať. Už niekoľko rokov sa finančníci IS zaujímajú o kryptomeny. V súčasnosti v nich môžete mať pomerne veľkú sumu bez toho, aby o tom niekto vedel. Regulácia kryptomien je v mnohých krajinách len na začiatku. Musíme tento problém riešiť. Netvrdím, že kryptomeny by mali byť nelegálne, ale ich využívanie musí mať pravidlá. Aby sme vedeli, čo robia ľudia, ktorí ich menia na skutočné peniaze, a tí by si zase mali byť istí, že ich zákazníci nie sú teroristi. Toto by mala byť minimálna regulácia. Vieme, že IS mal peniaze a nepoužil ich v Iraku ani nimi nefinancoval iné skupiny a vysielanie bojovníkov napríklad do Líbye, Afganistanu či na Sinajský polostrov.

Prečo?

Ako som spomenul, zdá sa, že IS od začiatku jasne vedel, že sa musí pripraviť na porážku. Z kalifátu postupne presunul aj dôležitých ľudí a zmenil štruktúru vedenia. Teraz pôsobí v bunkách, ktorých velitelia sú zodpovední za rozhodovanie. Veľmi sa to podobá na Al-Kajdá. Tieto bunky tvoria členovia IS alebo radikalizovaní ľudia, sympatizanti. Ich hlavným cieľom nie je dobýjať územia, ale organizovať teroristické útoky.

Ako bol ten na Srí Lanke.

Útok ukázal, aký veľký vplyv môže mať niekoľko ľudí. Na Srí Lanke roky existoval obrovský teroristický problém s Tigrami oslobodenia tamilského Ílamu. Na druhej strane tu bola malá islamistická skupina s niekoľkými desiatkami členov, ktorú nikdy nepokladali za bezpečnostnú hrozbu. Z toho, čo vieme, zatiaľ vyplýva, že niekoľko ľudí bojujúcich v Iraku a Sýrii sa vrátilo na Srí Lanku, opätovne radikalizovalo túto organizáciu a naučili ju, ako pripraviť útok. Je až neuveriteľné, ako to dokázali. Všetci urobili to, čo mali, odpálili bomby, nikto v poslednej chvíli necúvol, nič sa neprezradilo. Rovnako je neobyčajné, že všetky nálože fungovali. Je to určite zásluhou schopností ľudí, ktorí prišli zvonku. Pripraviť fungujúce bomby takpovediac v kuchyni nie je také jednoduché, pokiaľ ste to mnoho ráz neskúšali.

Takže sú tu ľudia, ktorí takéto svoje schopnosti môžu ponúknuť?

Nedávno zverejnili videonahrávku Abú Bakr al-Bagdádího, aby IS ukázal, že je živý. Teraz mu to stačí. Al-Bagdádí ani nemusel vedieť o príprave nejakého útoku na Srí Lanku. IS je momentálne riadený autopilotom. Má skúsených bojovníkov, ktorí pripravia útoky a sú na ne peniaze. Podobá sa to na situáciu po páde Al-Kajdá v Afganistane v roku 2002. Jej radikalizovaní bojovníci potom posilnili viaceré teroristické skupiny alebo prispeli k vzniku nových v rôznych regiónoch sveta.

Žiaľ Londýnčaniek po treťom teroristickom útoku... Foto: SHUTTERSTOCK
teroristický útok, londýn 2017, is, Žiaľ Londýnčaniek po treťom teroristickom útoku v júni 2017, pri ktorom bolo teroristami tzv. Islamského štátu zabitých 8 ľudí a desiatky zranených.

Aký je vzťah Al-Kajdá a IS?

Nemali by sme urobiť strategickú chybu a myslieť si, že Al-Kajdá a IS sa navzájom zlikvidujú. V skutočnosti proti sebe bojovali či bojujú len v Sýrii a Somálsku. Otázkou je, či Al-Kajdá a IS budú fungovať ako dve paralelné siete, alebo či sa zmenia na jednu väčšiu. Syn Usamu bin Ládina Hamza je mladý, ale mohol by to byť on, čo zjednotí obe organizácie. Ako som však už hovoril, tieto dve skupiny fungujú aj na princípe teroristických buniek. Keď ste na začiatku rozhovoru povedali, že IS oznámil, že je v Mozambiku, automaticky to neznamená, že tam niečo pripravuje a že sa snaží založiť si bunky všade. IS využíva príležitosti, ktoré sa mu núkajú, nejakí radikáli sa nájdu takmer na každom mieste. Príkladom toho bola Srí Lanka. Pre IS to však zapadlo do jeho strategických plánov, pretože po porážke na Filipínach dokázal, že v Juhovýchodnej Ázii stále dokáže pôsobiť.

Podarilo sa niečo medzinárodnému spoločenstvu, čo sa týka potreby zastaviť financovanie teroristických skupín, o čom sa hovorí roky? Vy ste však povedali, že IS má k dispozícii milióny dolárov.

Mnohé štáty prijali potrebnú legislatívu. Bezpečnostná rada sa zhodla na viac ako 20 rezolúciách, ktoré sa týkali financií, predaja ropy, umeleckých diel, prevodu peňazí, kuriérov, cestovných obmedzení. V tomto skutočne medzinárodné spoločenstvo veľmi dobre spolupracuje. Problémom bolo, že občianska vojna v Sýrii vytvorila podmienky, že časť územia krajiny nikto nekontroloval a v susednom Iraku bola extrémne nestabilná situácia. IS to dokázal využiť. V dovtedy nevídanom rozsahu bol schopný získavať peniaze v rámci vnútorných zdrojov, pretože kontroloval územie. S tým sa dalo ťažko niečo robiť zvonku. Okrem toho bol však IS schopný vytvoriť špeciálny a efektívny globálny systém kuriérov. Zapojilo sa doň mnoho ľudí, ktorí vždy používali jednu trasu. Máme zdokumentovanú ženu, ktorá stále cestovala len medzi Líbyou a Dubajom s malou sumou. Aj medzinárodné pravidlá pripúšťajú, aby ste mali pri sebe sumu do 10-tisíc dolárov, ktorú nemusíte oznámiť. IS jednoducho získaval peniaze z vlastných zdrojov, nepotreboval dary sponzorov ako Al-Kajdá.

Pracovali ste v OSN. Ako v rámci celosvetovej organizácie vyzerá boj proti terorizmu? Najmä v Sýrii sa napríklad Rusko nezhodlo so Západom. Moskva pomáha Bašárovi Asadovi, ten vraj do istého času nič nerobil proti IS. Rusko zase tvrdilo, že USA neriešia problém skupiny al-Núsra napojenej v Sýrii na Al-Kajdá.

Nie je žiadnym tajomstvom, že Rusko a USA sa v otázke Sýrie nezhodli. Išli si po krku, čo sa týka budúcnosti Asadovho režimu. Ale v rovnakom čase prešlo v Bezpečnostnej rade OSN už spomenutých 20 rezolúcií o boji s terorizmom. Tie hovorili o špecifických a detailných veciach spôsobom, akým to nikdy predtým Rada nerobila. BR OSN sa takto vôbec nevenovala ekonomickým záležitostiam prepojeným na bezpečnostné otázky. Išlo o reguláciu obchodu s ropou, so starožitnosťami. Pre BR OSN to bolo niečo absolútne nové. Všetky tieto rezolúcie prešli aj s podporou Ruska a USA. O päť minút nato, keď sa rokovalo o budúcnosti Sýrie, už po sebe hádzali poháre. Hovorím to obrazne. Čo sa však týka IS, tak sa našla zhoda, že z jeho existencie nikto nič nemá. To sa týkalo v Sýrii aj al-Núsra. Obe organizácie zaradili na zoznam teroristických skupín s podporou Washingtonu a Moskvy. Debata, samozrejme, bola o mnohých iných organizáciách, o tom, kde sa končí opozícia a kde sa začína terorizmus. Aj toto bolo problematickým bodom. Ale čo sa týka IS a Al-Kajdá, tak o nich sa nikdy takto príliš nediskutovalo. Islamský štát nemá priateľov. Buď ste s ním, alebo zomriete.

Keď sa vrátim k otázke, kde sú peniaze IS teraz, dá sa aspoň špekulovať, kto by povedzme časť z nich mohol kontrolovať? Pretože, ak chcú napríklad financovať nejaký útok, musia mať na to systém.

V tomto sme stále len na začiatku. Nezabúdajte, že ešte donedávna sa svet v súvislosti s bojom s IS sústredil najmä na to, aby teroristov porazil v Iraku a Sýrii. Samozrejme, bolo to nevyhnutné. Keby IS stále kontroloval územie kalifátu, dokázal by na ňom aj ďalej zarábať. Teraz sa musíme viac sústrediť na takzvané slepé miesta, cez ktoré IS peniaze používa.

Nakoľko hrozia útoky v Európe?

Pripraviť fungujúce bomby takpovediac v kuchyni nie je také jednoduché, pokiaľ ste to mnoho ráz neskúšali.

Mám dobré aj zlé správy. Do Sýrie odišlo po boku IS bojovať veľa Európanov. Nevracali sa v nejakej veľkej vlne, takže bezpečnostné zložky do značnej miery dokázali na to reagovať. Ale máme tu inú, dlhodobejšiu hrozbu. Po roku 2014 sa s nárastom moci IS sprísňovali cestovné obmedzenia. Preto sú v Európe ľudia, ktorí vtedy chceli odísť, ale nepodarilo sa im to. Volám ich frustrovaní cestujúci. K nim z bezpečnostného hľadiska môžeme prirátať novoradikalizo­vaných ľudí. Tieto dve skupiny však nemajú vojenské skúsenosti. Sú nebezpečné, ale skôr sa dajú od nich očakávať menšie útoky nožmi a podobne. Skutočným problémom je to, čo budeme robiť ďalej so zahraničnými bojovníkmi, ktorí sa vracajú. Ale aj to, čo budeme robiť s tými, ktorých už máme momentálne vo väzení. Mnohí z nich sú skutoční veteráni vojny, nie takpovediac teoretici. Sú medzi nimi ľudia, ktorí sa učili skladať a vyrábať bomby. Potrebujeme sa viac sústrediť na programy deradikalizácie, ktoré sa musia začať už vo väzeniach a pokračovať aj neskôr. Ak ste sa za mreže dostali ako odsúdený terorista z Al-Kajdá či IS, asi budete mať problém uplatniť sa na trhu práce, keď sa dostanete z väzenia. Je veľmi pravdepodobné, že sa pridáte k svojim priateľom, ktorí vo vás vidia hrdinu, lebo ste bojovali v Sýrii a trpeli ste za to za mrežami.

Deradikalizácia je však mimoriadne náročná. Viete povedať príklad krajiny, ktorá má v tomto smere dobré výsledky?

Je niekoľko dobrých príkladov. Nikdy to ale nebude fungovať na 100 percent, lebo nedokážeme vidieť ľuďom do hlavy. Niektoré európske programy boli napriek tomu celkom úspešné. Vo Francúzsku, Británii, Nemecku aj vo východnej Európe. Je to však dlhodobá záležitosť. Ak niečo funguje dva roky, neznamená to, že to bude úspešné 30 rokov. Jednou z vecí, ktorá má veľký zmysel, hoci je nedocenená, je program Európskej komisie pod názvom Európska sieť zvyšovania povedomia o radikalizácii. No nie je to veľký plán, ako deradikalizovať nebezpečných jedincov: myšlienka siete je založená na tom, že spája ľudí z rôzneho prostredia a krajín, aby mohli diskutovať o problémoch, o riešeniach, výmene informácií. Nie všetko, čo napríklad funguje v Holandsku, sa dá použiť vo Francúzsku. Ale niektoré veci áno.

Mnohých zahraničných bojovníkov zadržali v Iraku, sú to však občania európskych krajín. Čo s nimi?

Je to mimoriadne zložitá záležitosť. Ide o ľudí, ktorí prešli radikalizáciou, opustili spoločnosť, v ktorej fungovali, a prešli do takej, kde sa zabíjanie pokladalo za normálne. Títo ľudia sú jednoznačne problémom. Rozumiem hlasom, ktoré tvrdia, že ich nechcú späť. Môj protiargument však je, že sú to občania štátov, ktoré za ne nesú istú zodpovednosť. Stále existuje aj riziko, že pre nestabilitu v Sýrii či Iraku sa títo ľudia dostanú na slobodu. Nebudeme vedieť, čo sa s nimi stalo. Zo strategického hľadiska uprednostňujem, aby si ich európske krajiny vzali späť. Samozrejme, musí to byť kontrolovaný proces. Musia existovať dôkazy, aby sme ich dokázali obžalovať. Vtedy ich je možné kontrolovať. Je to aj morálna otázka. Sú tam ženy a deti. Treba však povedať, že by sme nemali podceňovať zapojenie sa žien do aktivít IS a nemali by sme si myslieť, že nie sú nebezpečné.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Islamský štát #teroristické útoky #teroristická organizácia