Exvyslanec na Ukrajine: Z politického konfliktu v USA ťaží Putin

"Je tragédiou, že americká domáca politika týkajúca sa impeachmentu prezidenta Donalda Trumpa zatienila podporu pre Kyjev,“ povedal pre Pravdu Kurt Volker, ktorý od júla 2017 do septembra 2019 pôsobil ako špeciálny vyslanec USA pre Ukrajinu. Americký diplomat skončil v pozícii v súvislosti so škandálom šéfa Bieleho domu. Podľa kritikov Trump tlačil na Kyjev, aby vyšetroval syna Joea Bidena, bývalého viceprezidenta a možného vyzývateľa súčasného šéfa Oválnej pracovne v budúcoročných voľbách. Volker dva razy vypovedal v Snemovni reprezentantov, svoje vyhlásenia upravoval. "Ťažko sa uvažuje nad tým, čo sa dalo urobiť inak. Bol by som rád, keby sa Ukrajina nestala objektom politického tlaku,“ tvrdí Volker teraz. Rozhovor s ním vznikol na Stredoeurópskom strategickom fóre v Chateau Belá, ktoré organizoval GLOBSEC.

12.12.2019 13:00
Bývalý vyslanec USA na Ukrajine Kurt Volker Foto: ,
Bývalý vyslanec USA na Ukrajine Kurt Volker.
debata (11)

Ako hodnotíte prácu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského?

Hlava štátu dobre načrtla, čo je potrebné pre Ukrajinu, a prevzala iniciatívu. Prezident sa obrátil na ľudí žijúcich v oblasti Donbasu a snaží sa ich presvedčiť, že mu na nich záleží a podporuje ich. Viac ráz vyzval na dosiahnutie mieru. Urobil rozhodnutie o ústupe vojsk z mesta Stanica Luhanska, kde sa podarilo opraviť most, čo je veľmi dôležité. Zelenskyj tiež povedal, že je pripravený urobiť to aj na iných miestach. Prezident posiela loptičku na stranu Ruska. Ukáže sa, či je Moskva ochotná urobiť podobné kroky, alebo nie. Rusko stále popiera zodpovednosť za vojnu. Predstiera, že nemá na východe Ukrajiny vojakov, že separatisti sú úplne nezávislí od Moskvy. Rusi sa tvária ako čestní mediátori, pritom sú priamymi aktérmi vojny. Moskva chce Kyjev oslabiť, aby mohla ovplyvňovať jeho rozhodnutia. Čím viac sa Zelenskému podarí ukázať, že Rusko to nezvládne, tým lepšie pre Ukrajinu.

Nesťažuje mu to v tejto chvíli Amerika?

Sťažuje. Súhlasím s tým. Je tragédiou, že americká domáca politika týkajúca sa impeachmentu prezidenta Donalda Trumpa zatienila podporu pre Ukrajinu. Pre Kyjev je to veľmi nešťastný vývoj. Nemyslím si však, že samotný prístup USA k Ukrajine sa zmenil. Stále platia sankcie proti Rusku, pokračuje bezpečnostná pomoc, Spojené štáty neuznávajú anexiu Krymu a podporujú reformy vlády v Kyjeve. Stalo sa však aj to, že mnohí ľudia, ktorí stáli za týmito politikami, už nie sú vo svojich pozíciách.

Vrátane vás?

Vrátane mňa.

Čo sa teda stalo? Urobili by ste niečo inak? Napríklad pri komunikácii s ľuďmi, ako sú osobný právnik Trumpa Rudy Giuliani či veľvyslanec USA pri Európskej únii Gordon Sondland.

Snažil som sa pomáhať Ukrajine, aby robila reformy, aby bola bezpečnejšia, aby dokázala čeliť Rusku. Na to som však potreboval plnú podporu prezidenta. Lenže ukázalo sa, a hovorím o prezidentovi aj o Kongrese, že domáca politika je dôležitejšia. Politici vidia príležitosť, aby presadzovali svoju agendu bez ohľadu na to, čo to znamená pre Ukrajinu. Výsledkom je konflikt, z ktorého ťaží jedine Putin a jeho obeťou je Kyjev. Ťažko sa uvažuje nad tým, čo sa dalo urobiť inak. Bol by som rád, keby sa Ukrajina nestala objektom politického tlaku.

Nemohli ste Giulianimu dohovoriť?

Giuliani je individuálny občan, robí to, čo robí. Musíte fungovať vo svete, ktorý je reálny, nie v nejakom vysnívanom.

Ale niekedy je potrebné svet zmeniť.

Áno. Je potrebné veci zmeniť a napraviť ich. Myslím, že noví ukrajinskí lídri sú najlepšou príležitosťou pre seriózne reformy a boj s korupciou.

Predpokladáte, že budete vypovedať aj v Senáte?

Neviem. Tak ďaleko ešte v tomto procese nie sme. Je takmer isté, že Snemovňa reprezentantov podporí impeachment. Demokrati, ktorí v nej majú väčšinu, budú za a republikáni proti. Hlasovanie v Senáte, ktorí ovládajú republikáni, však bude v prospech prezidenta Trumpa. Impeachment teda neprejde. Republikáni v Senáte budú proti nemu a demokrati budú hlasovať za.

Ako by ste sa zachovali, keby ste mali hlasovať o impeachmente?

Nemám právo hlasovať. V USA je impeachment politický proces. Nie som tu na to, aby som ho posudzoval. Je to úloha snemovne a senátu. Tieto inštitúcie rozhodnú, či prezident spáchal niečo, za čo by ho mali odvolať. Demokrati si myslia, že áno, republikáni, že nie. Verejnosť to vidí ako washingtonskú politiku.

Keď však porovnáme prieskumy, oveľa viac Američanov je za Trumpov impeachment, ako to bolo v prípade prezidentov Richarda Nixona či Billa Clintona.

Je to pravda. Na druhej strane sa však dá povedať, že verejná podpora pre impeachment je nižšia, ako keď sa celý proces začal. Nemyslím si, že existuje niečo, čo by túto dynamiku výrazne zmenilo.

Ak sa vrátim k Ukrajine a Rusku, čo by mali robiť európski partneri Kyjeva?

Videl som vyjadrenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o mozgovej smrti NATO. Je férové tvrdiť, že aliancia neponúka dostatočné líderstvo. Ak však liekom na to má byť oslabenie zväzkov Európy s USA a obnovenie vzťahov s Ruskom, nie je to správny postup. Mal by sa stať priamy opak. Rád by som videl, aby sa Macron viac postavil za Ukrajinu a hovoril o agresii a okupácii. Kyjev sa snaží, ako je to možné, aby naplnil minské dohody. Ale z Berlína či Paríža ho kritizujú častejšie ako Moskvu.

Stále existuje aká-taká jednota v Európe, čo sa týka vzťahov s Ruskom. Môže sa to zmeniť?

Trocha sa toho obávam. Nemecká kancelárka Angela Merkelová postupne odchádza zo scény a Macron hovorí o možnom obnovení vzťahov s Ruskom. Môže to viesť k tomu, že v rámci EÚ bude viac počuť hlasy volajúce po zrušení sankcií proti Moskve. USA vždy tlačili, aby sa to nestalo a išli príkladom. Myslím si, že v Spojených štátoch sa na tom do prezidentských volieb na budúci rok v novembri nič nezmení. Príbeh Ukrajiny týkajúci sa impeachmentu znamená, že nikto si nemôže dovoliť zrušiť sankcie proti Rusku. Môže sa však stať, že USA už nebudú mať taký záujem riešiť tieto opatrenia s Európou.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ukrajina #Donald Trump #Kurt Volker