Rossi: Klimatické zmeny v Mozambiku sa nedajú poprieť

Dva cyklóny vlani na jar zasiahli Mozambik, krajinu v juhovýchodnej Afrike na pobreží Indického oceána. Nakoľko takáto prírodná katastrofa súvisí so zmenami klímy? Odpovedá Riccardo Rossi zo zastúpenia Európskej únie v Mozambiku, ktorý sa zaoberá klimatickými zmenami a budovaním odolnosti proti ich následkom.

13.03.2020 06:00
Riccardo Rossi Foto:
Riccardo Rossi zo zastúpenia Európskej únie v Mozambiku.
debata

Existujú názory, že spôsob, akým cyklóny Idai a Kenneth minulý rok zasiahli Mozambik, sa dá pripísať účinkom klimatických zmien. Hodnotíte to rovnako?

V tomto prípade môžeme hovoriť o viacerých prvkoch, ktoré sa na tom podieľali. Môžem vám povedať, čo počujem od miestnych ľudí. Farmári mi hovoria, že vzorec príchodu dažďov sa dramaticky mení. Pre ich úrodu je to veľmi vážny problém. Minulý rok sme boli svedkami niečoho bezprecedentného v dejinách Mozambiku. Vidíme teda viaceré fenomény. Ak ich spojíme, tak aj pre najskeptickejších popieračov klimatických zmien bude komplikované úplne ich odmietnuť. Z logického hľadiska je veľmi náročné nájsť iné príčiny toho, prečo sa tieto veci dejú.

Mali by sme investovať viac do toho, aby sme vedeli lepšie predvídať tieto fenomény a čeliť im?

Áno, a aj to robíme. Viete, že Európska komisia predstavila zelenú dohodu ako svoju prvú prioritu. Je zameraná v prvom rade na Európsku úniu. Ale rovnako chceme, aby bola súčasťou našej spolupráce s rozvojovým svetom. Nie je ešte jasné, ako na to rozdelíme peniaze. Práve sa rokuje o viacročnom finančnom rámci na obdobie 2021 až 2027. Na základe návrhu eurokomisie však hovoríme, že minimálne 25 percent prostriedkov využitých na rozvojovú pomoc pôjde na boj s klimatickými zmenami. V súvislosti s nimi Mozambik patrí medzi najohrozenejšie krajiny.

Samozrejme, vedecké metódy predpovedania klimatických udalostí sú veľmi zložité. Nie je to len o tom, koľko máme k dispozícii peňazí. Určite podporíme mozambické inštitúcie, aby posilnili možnosti varovných mechanizmov. EÚ chce aj globálne investovať do vedeckých metód týkajúcich sa klimatických zmien. Je však aj pravdou, že to, čo sa stalo minulý rok, nebolo úplne neočakávané.

Prečo potom nastala taká veľká katastrofa?

Ľudia dostali vopred varovanie, že sa niečo blíži. Asi však vládla neistota, aká veľká hrozba sa blíži. Chýbalo pochopenie pre to, čo všetko sa môže stať.

Je to teraz lepšie?

Zásadne sa to zmenilo. Samozrejme, je to výsledok vlaňajšej dramatickej katastrofy. Zdá sa mi, že krajina sa v tomto aj viac zjednotila, je solidárnejšia. Centrum moci v Mapute má teraz akoby bližšie k dianiu v provinciách. Prispieva to k tomu, že sa všeobecne debata viac sústreďuje na rôzne následky klimatických zmien. Z toho potom vyplýva, že je o nich aj politická diskusia a vláda sa nimi zaoberá. Predstavitelia Mozambiku teraz veľa hovoria o klimatických zmenách. Zmenilo sa zloženie vlády. Krajina má už ministerstvo pôdohospodárstva a životného prostredia. Príprava na dosahy klimatických zmien a snaha čeliť im sa, samozrejme, netýkajú len Mozambiku. Svedkami toho sme po celom svete. Je to aj preto, že v skutočnosti to dáva ekonomický zmysel. Nie je to niečo, čo riešime len preto, že čelíme kríze.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mozambik #cyklón Idai