Prvé dámy nesmú prichytiť, ako radia manželom

Ktoré prvé dámy mali najväčší vplyv na amerických prezidentov? Pre Pravdu odpovedala Myra Gutinová, odborníčka na politickú komunikáciu z Riderovej univerzity v New Jersey a autorka knihy Partnerka prezidenta: Prvá dáma v 20. storočí.

28.05.2020 12:00
Michelle Obama Foto:
Michelle Obamová, bývalá prvá dáma USA.
debata
Myra Gutinová, odborníčka na politickú... Foto: Archív Myry Gutinovej
Myra Gutinová Myra Gutinová, odborníčka na politickú komunikáciu. Vyučuje na Ryderovej univerzite v New Jersey.

Je náročné porovnávať postavenie žien v spoločnosti v minulosti a teraz. Ktoré prvé dámy však boli skutočne politicky vplyvné?

Prvá, o ktorej sa môžeme rozprávať, bude určite Eleanor Rooseveltová. Jej manžel Franklin Delano Roosevelt bol prezident v rokoch 1933 až 1945. Rooseveltová vytvorila akýsi štandard, na základe ktorého sa porovnáva pôsobenie prvých dám. Ona samotná vždy hovorila, že nemá žiadny politický vplyv. Ale len zahmlievala realitu. Prezident Roosevelt jej načúval, pretože sa v politike vyznala, veľa cestovala po krajine a rozprávala sa s ľuďmi. Preto, keď počas veľkej hospodárskej krízy prišla k manželovi a povedala – Franklin, musíme niečo urobiť s mladými ľuďmi – tak vedela, o čom hovorí. Mala vplyv na riešenie problémov obrovskej chudoby maloletých v Západnej Virgínii. Vieme, že Rooseveltovú zaujímali občianske práva. Až do konca života však tvrdila, že nemala politický vplyv. Ako som však už povedala, iba sa k nemu nepriznávala. Mala mimoriadny politický vplyv. Od Rooseveltovej musíme urobiť menší skok.

Ku komu?

K Lady Bird Johnsonovej a jej manželovi Lyndonovi Johnsonovi, ktorý v Bielom dome pôsobil v rokoch 1963 až 1969. Riešila najmä environmentálne iniciatívy. Mnohé ekologické zákony počas vlády Johnsona prešli aj preto, že sa o to pričinila jeho manželka. Zo súčasnejších prvých dám je potrebné spomenúť Hillary Clintonovú. Dokonca mala kanceláriu v západnom krídle Bieleho domu. Tradične je to tak, že prvá dáma je vo východnom krídle. V západnom krídle však mala blízko do Oválnej pracovne, kde jej manžel Bill Clinton pôsobil v rokoch 1993 až 1999. Ešte nezverejnili všetky dokumenty z tohto obdobia. Ale je jasné, že Clintonová sa so svojim manželom rozprávala a on počúval. Neviem však o tom, že by prezident Clinton niekedy vyhlásil, že Hillary mu niečo poradila. Roosevelt vravel ľuďom, že jeho pani príde a hovorí mu niektoré veci. Vieme, že George Bush starší tiež počúval svoju manželku. Mnohí ľudia v USA by vám povedali, že to tak bolo dobre. Barbara Bushová mala dobré politické inštinkty.

Hovoríte, že Clinton nikdy nehovoril o svojej manželke, že by mu niečo povedala, Roosevelt niekedy áno. Len ťažko nájsť konkrétne príklady, že by akýkoľvek americký prezident tvrdil, že sa radil s manželkou. Prečo je to tak? Vnímala by to Amerika ako prejav slabosti?

Existuje len 13 či 14 fotografií Roosevelta na vozíčku. Prezident trpel čiastočnou paralýzou. Eleanor za neho organizovala niektoré politické stretnutia už keď bol guvernérom New Yorku a pokračovalo to v Bielom dome. Preto spomínať manželku pre neho nebol až taký problém, nevnímal to ako slabosť. Ale tiež nehovoril, že mu radí, skôr že ho informuje. Čo sa týka novšej doby, povedzme po roku 1960, tak prezidenti musia viac brať do úvahy otázku, komu sa prvá dáma v skutočnosti zodpovedá. Vždy sa vyroja tieto úvahy, keď máme aktívnejšiu manželku prezidenta.

Barbara Bushová mala dobré politické inštinkty.

Bolo to pri Michelle Obamovej, jednoznačne pri Clintonovej, v menšej miere pri Barbare Bushovej. Ich kritici sa pýtali, kto ich zvolil. Na prvú dámu nikto nedozerá. Manželky prezidentov sú zvyčajne populárnejšie ako samotní šéfovia Bieleho domu. Ale pôsobenie prvej dámy sa často vníma tak, že má byť apolitické. Dokonca aj vtedy, keď je súčasťou kampane. Myslím, že prezidenti sa snažia, aby ich nemohli obviniť z nepotizmu. Z toho, že počúvajú viac manželku ako vlastných ministrov.

Momentálne je prvou dámou Melania Trumpová. Republikánsky prezident Donald Trump sa stretne v súboji o Biely dom s demokratom Joeom Bidenom. Prvou dámou sa možno stane Jill Bidenová. Aký vplyv na prezidentskú kampaň môžu mať Trumpová a Bidenová?

Melaniu Trumpovú sledujeme viac ako tri roky. Zameriava sa na niektoré veci, ale z hľadiska aktivít patrí k veľmi málo výrazným prvým dámam. Vieme, že chodí do nemocníc, číta deťom. Má iniciatívu Be Best, ktorá sa tiež zameriava na deti. Je súčasťou je aj boj s kyberšikanovaním. Trumpovej to vzhľadom na správanie jej manžela niekedy vyčítajú. Myslím však, že republikáni by ju v kampani mohli využiť. Je populárnejšia ako Trump a mnohým ľuďom sa páči.

Čo sa týka Jill Bidenovej, tak tá v Bielom dome spolupracovala už s Obamovou. Je veľmi priateľská a je dobrou rečníčkou. Dokáže Bidena zastúpiť politicky. Trumpová to nevie, ale je to aj preto, že angličtina nie je jej rodným jazykom, takže jednoducho nemá také vyjadrovacie schopnosti. Predpokladám, že keď sa Bidenová stane prvú dámou, bude viditeľnejšia ako súčasná prezidentova manželka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prvá dáma #prezident USA