Tanečnica z Lúčnice vykúzlila Messiho finty

Folklór mala v krvi. Stala sa z nej tanečnica z Lúčnice. Ale už v osemnástich, s tínedžerskou odvahou, vyrazila do veľkého sveta. A pretancovala sa k skvelej kariére. Zažila kúsok slávy na Broadway - vo Fidlikantovi na streche i v Anjeloch v Amerike. Otvorili sa jej dvere do Metropolitnej opery v New Yorku. Účinkovala vo veľkolepom programe Celine Dion či v šou inej speváckej divy Glorie Estefan. Vystupovala na udeľovaní Oscarov v Los Angeles. Zažiarila v chýrnom Cirque du Soleil. Tanečná svetobežníčka Silvia Vršková (43) zavítala po dlhom čase na Slovensko.

06.10.2020 06:00
vikend-tanecnica-cervene saty Foto:
Silvia Vršková zahviezdila v USA. Obecenstvo jej tlieskalo aj v slávnej Metropolitnej opere v New Yorku.
debata (7)

Vraj ste už ako malá túžili stať sa tanečnicou…

Snívala som o tom od desiatich rokov. Moji rodičia tancovali v SĽUK-u, chodila som sa na nich pozerať, vyrastala som v tomto prostredí. Keď som mala pätnásť, začala som tancovať v Lúčnici.

U konkurencie?

SĽUK bol profesionálny súbor. Prijali ma na Hudobné a tanečné konzervatórium, kde som sa venovala aj baletu. Nepodceňujem ho, považujem ho za základ v tanečnej príprave, ale mne sa zdal príťažlivejší folklór. Dôležité bolo, že v Lúčnici som mohla pôsobiť aj popri škole.

Bolo náročné spojiť štúdium s tancovaním?

Folklór mi vždy sedel. Až som mala pocit, že v ňom nemusim príliš makať. To boli gény. Mala som ho v tele. Pán profesor Štefan Nosáľ mi dal šancu v programe, v ktorom som stvárňovala mak, tak sa to číslo aj volalo. V jednom predstavení v bratislavskom Istropolise sedela v hľadisku zástupkyňa špičkového tanečného súboru Het International Dance z Holandska. Po ňom som dostala od nej ponuku.

Potešila vás?

Mala som len pätnásť… Najskôr musím zmaturovať, potom sa uvidí, zareagovala som. Keď som dovŕšila osemnásť, chcela som pokračovať v SĽUK-u. Ale v tom čase z neho odchádzal Juraj Kubánka, výnimočný choreograf, ktorého som obdivovala a vždy som s ním túžila spolupracovať. Patril do absolútnej špičky, mám pocit, že také choreografie sa dnes už nerobia. Rozhodla som sa, že idem do Amsterdamu. Domov som sa už nevrátila.

Nechodili ste na Slovensko ani na dovolenku?

Len veľmi málo a nakrátko. Zavše som navštevovala mamu, ale často cestovala aj ona za mnou. Aj na zopár týždňov. Videla ma vo všetkých mojich programoch.

Váš tanečný záber bol široký. Čomu ste sa venovali v Holandsku?

Výlučne folklóru. Zo všetkých kútov sveta. Práca ma bavila, okolo mňa boli špičkoví tanečníci, vydržala som tam dva roky.

Veľkú kariéru ste potom zažili najmä v Amerike. Čo vás motivovalo vybrať sa za oceán?

Cítim sa dobre všade tam, kde mám priateľov. A mám ich dosť na celom svete.

Z Holandska sa mi odchádzať nechcelo. Presvedčil ma otec. Žil v USA, emigroval tesne pred revolúciou v roku 1989. Vedel, že ak prídem za ním pred 21. narodeninami, dostanem zelenú kartu. New York si ma okamžite získal. Svojou energiou, atmosférou, frmolom, ktorý tam vládol. To je mesto, kam patrím, vravela som si. Lákal ma moderný tanec. Videla som vystúpenie tanečníkov v štýle alvin ailey. Toto chcem skúsiť, povedala som hneď otcovi. Išla som na konkurz a získala som štipendium na prestížnej Alvin Ailey School.

To bolo hneď na začiatku splnenia sna?

Samozrejme, bola som nadšená. Ale keď sa teraz obzriem, mám pocit, že to som nebola ja. Som rada, že som si vyskúšala rôzne tanečné štýly. Napríklad na Brodway sa mi choreografie zdali zavše príliš preafektované, ale musím uznať, že niektoré boli skoro dokonalé. Keby som si vedela už na začiatku vybrať, určite by som sa venovala izraelskému modernému tancu, ktorý reprezentuje Batsheva Dance Company. V tomto štýle som sa našla. Bol to však vývoj, k tomu som sa dopracovala postupne.

Uplatniť sa v Amerike znamená pre mnohých veľmi veľa. Čomu vy vďačíte za úspech?

Veľa sa odvíja od povahy. Chcela som sa učiť, skúšať nové veci. Chodila som na otvorené konkurzy, na ktorých sa často zišlo aj tisíc ľudí. Nikdy som nedostala prácu len na základe mena. Deje sa to aj v Amerike. Vedia o niekom, že je výborný tanečník a zoberú ho bez konkurzu. Také šťastie som nikdy nemala, nebola to moja cesta. Mňa v Amerike nik nepoznal. Až posledné dva roky som mala svojho agenta.

Napriek tomu sa vám otvorilo veľa výnimočných príležitostí. Ktorú si najviac ceníte?

Pre mňa bola dôležitá kreativita. Cením si, že som sa vždy dokázala prispôsobiť a zvládnuť rôzne žánre. Teší ma, že som účinkovala v rôznych programoch, vedela sa adaptovať, spoznala množstvo ľudí a aj prostredí. Keď som bola niekde dlhšie, po roku som už bola nepokojná. Bála som sa stereotypu. To všetko má svoje plusy i mínusy.

V čom je to dobré a v čom zlé?

Tí, čo účinkujú v programe Cirque Soleil mnohé roky, vypracujú sa vo svojej špecializácii na absolútnu špičku. Mňa hnevalo, že k dokonalosti zväčša nič nedotiahnem. Viem z každého čosi. Moja všestrannosť ma teší, ale v istom zmysle aj trápi. Musím dodať, že v Amerike je práve toto trend. Majitelia by mali najradšej ľudí, ktorí zatancujú všetky štýly, k tomu zaspievajú a ešte aj zvládnu premety a akrobaciu. Zaplatia len jedného človeka. Namiesto troch. Mne sa zdá, že tento prístup vyznieva zavše príliš remeselne a hrozí, že skĺzne do povrchnosti.

Najdlhšie ste vydržali v lukratívnom programe Celine Dion. Táto práca vás nikdy neomrzela?

Neraz sme si so smiechom vraveli, že keď si chudobný umelec, to je to pravé, skutočné, poctivé umenie… Mala som 25 rokov a na veľa vecí som sa pozerala inak ako teraz. Šou Celine Dion bola výpravná, ale nebolo to všetko podľa môjho gusta. New York som vymenila za Las Vegas. To bol prvý šok, New York bol umelecky živý, pestrý, bohatý i otvorený, plný tanečnej rôznorodosti… Tým ma očaril. Vo Vegas, postavenom na púšti, mi všetko pripadalo gýčové a komerčné, samé herne a kasína a dve cirkusové scény, nič viac.

Silvia Vršková so svetoznámou speváčkou Celine... Foto: Archív Silvie Vrškovej
Silvia Vršková, Celine Dion Silvia Vršková so svetoznámou speváčkou Celine Dion.

Strávili ste však v programe The Brand New Day dlhých päť rokov…

V tom čase sme bežne chodili na rôzne konkurzy, skúšali sme šťastie. Brala som ich vždy trochu z nadhľadu, ako zábavu. Tento trval aspoň desať hodín, chceli odo mňa, aby som niečo zatancovala i zaspievala. Nepoznala som nijakú pesničku po anglicky, spomenula som si len na jedinú – z Titanicu. Ten film som krátko predtým videla.

Zabralo, že ste si vybrali pieseň Celine Dion?

Neviem, ale vôbec som netušila, že sa uchádzam o miesto v jej šou a úplne ma zaskočilo, že tá práca bude v Las Vegas. Až neskôr som sa dozvedela, že takýchto konkurzov bolo na celom svete veľa, bežali celý rok a z nich vybrali šesťdesiat tanečníkov.

Spoznali ste sa so slávnou speváčkou aj bližšie?

Na kávu sme spolu nechodili. Bola však milá i pozorná, najmä spočiatku robila pre nás párty, na ktorých sa sama zúčastnila, dávala nám pravidelne nejaké darčeky. Neskôr jej zomrel otec a ťažko sa s tým vyrovnávala, bývala smutná, chodila medzi nás menej. Bola prvá, ktorá mala takýto typ programu v Las Vegas, veľkú šou spojenú s tancom, príťažlivou choreografiou, na úžasnej scéne. Bol to zlom, po nej s tým prišli ďalšie hviezdy – Cher, Shena Twain, Britney Spears, Elton John… Celinin program bol napokon asi najlepšia práca, ktorú som kedy mala.

V čom bola výnimočná?

To, že som tam vydržala päť rokov, bola zásluha skvelej partie tanečníkov. Aj po mnohých rokoch sme zostali výbornými priateľmi. Asi aj preto, že vo Vegas nebolo veľmi čo robiť. Celine mávala vystúpenia každý deň, s výnimkou pondelka a utorka, vtedy sme mali voľno. Chodili sme spolu na rôzne výlety a aby sme sa nenudili, sami sme si vymýšľali rôzne programy a aj sme s nimi vystupovali pri rôznych príležitostiach.

Vy ste v tom čase upútali aj inú známu speváčku…

Jeden mesiac v roku mala Celine dovolenku. Majitelia však chceli naplno využívať scénu a v tom období pozvali Gloriu Estefan. Tá si z nášho početného tanečného súboru vybrala do svojho programu štyroch chalanov a tri dievčatá, medzi nimi aj mňa. Bola som nadšená, milujem latinské tance a najmä salsu. Programy s Gloriou ma veľmi bavili. Poskytla nám obrovský priestor, boli sme na scéne vždy hodinu a pol.

Výnimočná šanca sa vám naskytla na Brodway vo Fidlikantovi na streche. Aj k nemu ste sa dostali po konkurze?

V Montreale sme sa začali chystať na pôsobenie v Monacu. Bola to objednávka priamo od monackého kniežaťa. Ešte predtým som stihla konkurz na Brodwayi. Po zopár kolách ma vybrali na mesačný finálový workshop. Ten som už musela odmietnuť, lebo som sa venovala príprave nového programu. Ešte raz mi zavolali a chceli, aby som poslala nahrávku. Na acapellu som zanôtila Kdes holubičko letala a kúsok z Aidy. Neverila som, že mám šancu. Zo sedemsto kandidátok vybrali dve. Keď mi volali, že ma berú, nezmohla som sa na slovo. Rozplakala som sa do telefónu…

Od radosti?

Boli to veľké emócie, miešalo sa vo mne zopár pocitov naraz. Mala som radosť, ale zároveň aj strach, lebo som vedela, že taká ponuka sa neodmieta a musím sa vzdať inej práce, ktorá ma tiež bavila a na ktorú som mala zmluvu. Na Brodwayi som zažila krásne obdobie, ale keby som mala začínať ešte raz, už by som sa na to asi nedala. Ocitla som sa totiž v pozícii náhradníčky, čo je síce najlepšie platená práca, ale aj mimoriadne náročná. Musela som byť pripravená okamžite zaskočiť za rôzne postavy v predstavení. Naučiť sa všetky texty, aj pesničky.

Vašu všestrannosť dokresľuje fakt, že ste účinkovali aj v úspešných predstaveniach Cirque du Soleil a okrem tanca ste zvládli aj akrobatické prvky…

Mala som už tridsať. Táto práca ma zaviedla do Macau. V šou sme pôsobili siedmi tanečníci, venovali sme sa rôznym žánrom, od tanga po step. Tam som prvý raz začala s akrobaciou, hoci ma mnohí odhovárali. Skúšala som sa šplhať po lane. Trénovala som niekoľko mesiacov, kým som sa naučila niektoré prvky. Mala som pred vystúpeniami vždy strach. Ale potom som sa odrazu ocitla krok pred ostatnými. Nebolo bežné, aby tanečnice zvládali aj akrobaciu. Teraz ich je už viac, lebo sa kladie dôraz na väčšiu univerzálnosť, o ktorej som už vravela.

Akrobacia Vrškovej v Cirque du Soleil (Cirkus... Foto: Archív Silvie Vrškovej
Silvia Vršková, akrobacia, Cirque du Soleil Akrobacia Vrškovej v Cirque du Soleil (Cirkus slnka).

Naposledy ste účinkovali v programe Slnečného cirkusu v Los Angeles. Koronavírus všetko zmenil. Chystáte sa do šou vrátiť, keď to situácia dovolí?

To ešte neviem. V cirkuse som vystupovala dovedna v deviatich programoch, z toho v siedmich od ich úplného zrodu. Vlani sme naštudovali šou Messi 10, na nej som sa podieľala ako asistentka choreografa. Páčila by sa mi takáto práca aj v budúcnosti. Messiho šou bola veľká výzva. O futbale a jeho živote som veľa nevedela, musela som dosť študovať a potom sa pohybom usilovať vyjadriť jeho futbalový príbeh, ale aj špecifické futbalové situácie, finty, góly… Nad tým sme si dosť lámali hlavu. Myslím si, že výsledok nebol zlý, som rada, že som bola súčasťou tohto projektu.

Bol sa pozrieť na šou aj Lionel Messi?

Samozrejme, predstavenie malo úspech v rôznych kútoch sveta a Messi bol na premiére v Barcelone, navštívil nás aj v Montreale. Vyjadril sa o programe veľmi pozitívne, tvrdil, že sa mu veľmi páčil. Dúfam, že to nebola z jeho strany len lichôtka zo slušnosti.

Mali ste aj možnosť s ním hovoriť?

Osobne nie, ale prihovoril sa nám a poďakoval. Messi pôsobí ako dosť uzavretý človek, introvert a na verejných akciách sa príliš nezúčastňoval.

Žili ste v rôznych kútoch sveta. Kde ste doma?

To je vec, na ktorú neviem jednoznačne odpovedať. Som typ, ktorý si zoberie na plecia batoh a vyrazí. Nemám s tým problém. Mám pocit, že by som sa nikde nestratila. Teraz spoznávam Bratislavu a je to veľmi príjemné. Musím povedať, že väzby sa trochu pretrhali, nepoznám tu veľa ľudí. V New Yorku sa orientujem ľahšie (smiech).

Máte niekde "trvalé bydlisko“?

V tom našom ponímaní nie. Možno je to v Borovej u mamy, kde som však viac ako dve desaťročia nežila. Mám dom v New Yorku i v Las Vegas. Ale netvrdím, že tam som doma. Cítim sa dobre všade tam, kde mám priateľov. A mám ich dosť na celom svete.

Hovorí sa, že skutočných priateľov človek veľa nemá…

Trúfam si povedať, že v Las Vegas, kde som dlho pôsobila, ich mám asi štyridsať. Z nich polovicu takých, na ktorých by som sa vedela v každej situácii spoľahnúť. To bol najkrajší dar, ktorý som v živote dostala. Mať ozajstných priateľov je ešte viac ako práca, ktorú som mala šťastie robiť. Pre mňa je dôležité byť medzi ľuďmi, ktorí sú podobní ako ja, s ktorými si rozumiem. Nie všetci sú Američania či Európania. Je to nádherná skupina ľudí z celého sveta.

Futbalista Lionel Messi ďakuje umelcom, ktorí... Foto: Archív Silvie Vrškovej
Messi, Silvia Vršková Futbalista Lionel Messi ďakuje umelcom, ktorí vystúpili v šou Messi 10. Bola medzi nimi aj Vršková.

Aj do vášho života zasiahla pandémia. Aké sú vaše plány?

Spočiatku som sa cítila ako na dovolenke. Toľko voľného času som nikdy nemala. Teraz čakám, čo nám nová situácia umožní. Kým sa rozbehnú šou, bude to asi dlhší proces. Ale už nemusím za každú cenu tancovať, účinkovať v programoch, hoci sa toho ešte nevzdávam. Možno sa zapojím do nejakých projektov v Prahe alebo v Berlíne. Bavilo by ma, keby som sa sama podieľala na tvorbe programov. Ako som si to napríklad vyskúšala v Messiho šou.

Viete si predstaviť, že by ste sa usadili na Slovensku?

V Bratislave sa nenudím. Oslovil ma Ján Ševčík zo SĽUK-u, mala som nejaké workshopy s tanečníkmi. Začala som pomáhať ako trénerka aerialsilku u Janky Drábikovej, venuje sa vzdušnej akrobacii. A nedávno som sa zoznámila s Katarínou Štrbákovou. Sme podobná krvná skupina. Rozbieha Gyrotonic štúdio. Gyrotonic je prístroj na cvičenie a rehabilitáciu, využíva sa aj po úrazoch či operáciách, umožňuje správne formovať telo, zlepšuje pohybový prejav športovcov, tanečníkov i bežných ľudí. V zahraničí je toto cvičenie obľúbené. Mám kvalifikáciu gyrotonic inštruktorky, viem si predstaviť, že sa budem venovať aj tejto práci.

Silvia Vršková

  • Dcéra profesionálnych tanečníkov v SĽUK-u chodila na tanečné konzervatórium v Bratislave. Tancovať začala v Lúčnici.
  • Do zahraničia odišla najprv do Holandska, kde pôsobila dva roky. Stadiaľ sa premiestnila za ďalšou kariérou do USA.
  • V Amerike sa rýchlo uplatnila. Dokonca sa dostala až do slávnej Metropolitnej opery v New Yorku. Keď sa presťahovala do Las Vegas, vystupovala na pódiu päť rokov so svetoznámou speváčkou Celine Dion.
  • Neskôr sa vrátila do New Yorku. Od novembra 2016 účinkovala na dlhej medzinárodnej šnúre vystúpení Cirque du Soleil (Cirkus slnka).

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Broadway #Céline Dion #akrobati #Lionel Messi #tanečnica