Pellegrini: Trumpa som presviedčal, aby neuvalil clá na autá

„Medzi štyrmi očami sme sa prezidentom USA Donaldom Trumpom rozprávali okolo 25 minút namiesto naplánovaných 15 minút. Oboch nás totiž zaujali témy, ktoré sme otvorili," povedal slovenský expremiér Peter Pellegrini o stretnutí v Bielom dome v máji 2019.

04.11.2020 06:00
Peter Pellegrini, Donald Trump Foto: ,
Peter Pellegrini si podáva ruku s Donaldom Trumpom. Snímka je zo stretnutia v Bielom dome v máji 2019.
debata (21)

Čo bolo rozhodujúce, že ste dostali pozvanie do Trumpovho sídla vo Washingtone?

Bolo to v čase, keď americký prezident začal prejavovať záujem o stredoeurópsky región, zvlášť o štáty visegrádskej štvorky. V krátkom slede totiž prijal českého premiéra Andreja Babiša a predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána. Trump vyslal signál, že mu záleží na dobrých vzťahoch s krajinami V4.

Mali ste trému pred rokovaním s Trumpom?

Mal som rešpekt, na debatu som sa zodpovedne pripravoval, aby som dôstojne reprezentoval Slovensko.

Ako ste sa chystali?

Príprava zabrala veľa hodín. Samozrejme, že detaily sa doladili ešte počas letu do Washingtonu. Trump ma prijal krátko po obede, takže ešte celé dopoludnie sme rozoberali veci. Vrátane toho, ako si získať pozornosť prezidenta pre témy, ktoré sú dôležité z pohľadu Slovenska.

Vaše stretnutie s Trumpom medzi štyrmi očami sa naplánovalo na 15 minút. Napokon trvalo dlhšie. Dôvod?

O Trumpovi sme sa dozvedeli, že ak ho hosť nezaujme, porozpráva sa s ním formálne a rozhovor rýchlo ukončí. My dvaja sme diskutovali okolo 25 minút. Oboch nás zaujali témy, ktoré sme otvorili. Bol to vecný rozhovor, pričom časť sa odľahčila. Zaslúžil sa o to dar pre Trumpa, ktorý ho veľmi potešil. Začal mi hovoriť o svojej mladosti.

Pripomeňme, aký to bol dar a povedzte, ako ste naň prišli.

Najprv k prvému bodu. Bola to bejzbalová pálka so slovenskou trikolórou. Trump mal prvého učiteľa bejzbalu slovenského rodáka Teodora Dobiáša. V USA si upravil meno na Theodore Dobias. Bol inštruktor Trumpa na vojenskej akadémii. Prezident si ho veľmi dobre pamätal. Ocenil na ňom, že ho priučil disciplíne, že pomohol z neho vykresať zodpovedného mladého muža. Trump sa pritom zdôveril, že spočiatku nemal chuť úplne rešpektovať Dobiasa.

Prečo?

Úprimne povedal, keďže do školy prišiel z bohatej rodiny, necítil potrebu všetko dodržiavať. Zdôraznil však, že celkom rýchlo si uvedomil, že musí poslúchať na slovo. Vraví mi: Peter, o pár týždňov to tak bolo; keď skríkol, salutoval som rýchlosťou blesku. Trump uznal, že dril, ktorý podstúpil pri Dobiasovi, mu priniesol úžitok do života v dospelosti. Rozprával o ňom s iskrou v očiach.

Kto prišiel s nápadom darovať bezjbalovú pálku s trikolórou?

Tip prišiel na Úrad vlády SR od občana z okolia Topoľčian, z oblasti, kde sa Dobiáš, respektíve Dobias, narodil. Vysvitlo, že počas druhej svetovej vojny bojoval v americkej armáde a neskôr sa stal inštruktor. Potvrdilo sa, že z akadémie sa poznal s Trumpom. Prezident dostal bejzbalovú pálku s venovaním, aby si zakaždým spomenul na svojho prvého trénera bejzbalu, keď ju chytí do ruky.

Prvá dáma USA Melania Trumpová dostala dar, ktorý sa jej ako bývalej modelke nepochybne musel zapáčiť.

Dúfam, že áno. Bol to nádherný kroj z Podpoľania. Pani, ktorá kroj šila, ho urobila na mieru Trumpovej manželky.

Prejdime k obsahu rokovania. Po odchode z Bieleho domu ste povedali doslova, že od momentu prijatia ste nemali ani jeden moment pocit, že tam sedíte ako predstaviteľ maličkej krajiny, ktorá sa prišla pokloniť alebo vyspovedať veľkej mocnosti. Dodali ste, že Trump bol veľmi otvorený a priateľský. Môžete povedať viac?

Samozrejme, že všetko sa nedá vyniesť z dôverného rokovania. Rád však zdôrazním, že termín návštevy prišiel vhod z pohľadu hospodárskych záujmov Slovenska. Trump totiž vtedy zvažoval, že USA zavedú clá na automobily dovážané z Európskej únie. Bol som k nemu otvorený. Povedal som, aby si nemyslel, že ak uvalí clá, tak citeľne potrestá Nemecko alebo Francúzsko. Významne by sa to dotklo Slovenska, podobne Česka a Maďarska, lebo v týchto krajinách sa nachádza dôležitý automobilový priemysel. Trump pozorne počúval, poprosil ostatných z delegácie USA, aby si to zapamätali. Po stretnutí medzi štyrmi očami nasledovalo rokovanie v širšom formáte. Z Američanov tam boli tí najdôležitejší, napríklad šéf diplomacie Mike Pompeo a vtedajší kľúčový Trumpov poradca John Bolton. Som presvedčený, že moje argumenty prispeli k tomu, že Trump odložil rozhodnutie o šesť mesiacov a že nakoniec clá na autá z EÚ doteraz neuvalil. Jednoznačná zhoda nastala, keď sme hovorili o nelegálnej migrácii.

Povedzte o tom.

Zhodli sme sa, že je zvrchované právo oboch krajín rozhodovať o tom, koho USA a Slovensko vpustia na svoje územie a koho nie. Istotne viete, že Trump dôrazne postupuje proti nelegálnej migrácii na americko-mexických hraniciach.

Dovoľte ešte raz odľahčiť rozhovor. Na fotkách, keď ste si podali ruku s Trumpom, to vyzerá tak, a predviedol to veľakrát s inými lídrami, že vás takmer chytil za zápästie.

Má svojské podanie ruky. Vysoký a robustný Trump má veľkú dlaň. Podobou stisku ruky dáva najavo dominantné postavenie. Nevidím však na tom nič zlé. Prezradím ešte, ako vyzeral úvod, keď ma Trump privítal v Bielom dome. Potešilo ma, že po prvých vetách pochválil moju angličtinu a následne sa on potešil.

Čomu?

Môjmu zápisu do knihy hostí. Ako premiér som chcel efektívne využiť každú minútu zo stretnutia so štátnikmi. Text do knihy som dal pripraviť vopred členom protokolu. Iba som sa podpísal. Trumpovi sa rozžiarili oči. Jeho čas je mimoriadne vzácny. Povedal mi, že je veľmi rád, že som to zvládol za pár sekúnd. Poznamenal totiž, že viackrát zažil, ako hosť až na mieste vymýšľal, čo napíše, a so snahou o krasopis to trvalo dokonca niekoľko minút. Zdôraznil, že som ušetril cenné minúty pre naše rokovanie.

Keby ste boli americký volič, komu by ste dali svoj hlas? Trumpovi alebo Joeovi Bidenovi?

Najradšej by som si z každého vybral niečo. Nie som však občan USA, budem rešpektovať to, koho si Američania zvolia za prezidenta.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Donald Trump #prezidentské voľby v USA