Pavel Dvořák jr. zo Šanghaja: V Číne sa rúška nosili aj pred koronou

Pavel Dvořák junior v Číne žije už desať rokov. Venuje sa cestovnému ruchu, je publicista a filmár. V Číne sa aj oženil, jeho manželka Liya pracuje taktiež v cestovnom ruchu. Na Slovensko sa zatiaľ nechystajú, ale verí, že to dlho nepotrvá.

02.02.2021 06:00
Šanghaj, cyklisti, rúška Foto:
Rúška pre Číňanov nie sú žiadnou novinkou, ani obmedzením.
debata (15)

Svet sa stále zmieta v pandémii. Aká je momentálne situácia u vás? V ktorom meste bývate a ako to tam práve vyzerá?

Bývam v Šanghaji. Tu je situácia podobne ako v celej Číne stabilizovaná. Nie sú tu žiadne nákazy. Občas sa nájde kde-tu niekto, kto prichádza zo zahraničia, ale kontroly sú veľmi prísne, a tak týchto infikovaných vždy hneď izolujú. Nie je tu žiadne šírenie nákazy. To sa začalo objavovať v severnej Číne, kde zaznamenali najvyšší počet nových nakazených od jari 2020. Je to ale stále len okolo 300 ľudí, čo je v porovnaní so zvyškom sveta veľmi málo. Čína však rieši nové nákazy veľmi prísne, a tak izolovali celé miliónové mestá a všetkých testujú. Na juh Číny sa zatiaľ nové prípady nákazy nedostali, takže náš život v Šanghaji prebieha nedotknuto.

Pavel Dvořák jr. a jeho manželka Liya Foto: Pavel Dvořák jr.
ja a liya Pavel Dvořák jr. a jeho manželka Liya

Dostal sa už život celkom do normálnych koľají?

Áno, ale samozrejme, stále existujú preventívne opatrenia. Vo vnútorných priestoroch a hromadnej doprave sa nosia rúška a vo verejnej doprave a na úradoch merajú teplotu. Taktiež je stále v prevádzke systém zdravotných kódov a trasovania kontaktov. Aj vďaka tomu sa zatiaľ darí úspešne predchádzať novým nákazám a život funguje úplne slobodne.

Nosia sa stále rúška? Platia obmedzenia? Očkuje sa?

V Číne sa nosili rúška aj pred koronou, patrí to k základným hygienickým návykom väčšiny Ázie. Nosenie rúška nie je nič nezvyčajné a s nosením rúšok sa nikdy neprestane. Je to prejav osobnej hygieny na miestach s veľkým množstvom ľudí. Nie sú však povinné a teraz sa nosia viac než zvyčajne. Očkuje sa od leta v rámci krízového plánu, prednedávnom schválila čínska vláda vakcínu pre bežné použitie a do čínskeho nového roka (polovica februára) plánujú zaočkovať približne 50 miliónov ľudí.

Rúška pre Číňanov nie sú žiadnou novinkou, ani...
Dnes už Šanghaj žije naplno. Od mája 2020 nemá...
+2V čase najprísnejších lockdownov boli na ulici...

Ako zmenila pandémia život Číny?

Najviac to zasiahlo ľudí ekonomicky. Zatiaľ nie je citeľný prepad v kúpyschopnosti obyvateľstva, ale výrazne sa zvýšila rozvaha pri utrácaní a nových investíciách. Firmy majú problémy s cashflow a biznis je komplikovanejší, keďže sa nedá cestovať.

Akú zmenu priniesla pandémia konkrétne do vášho života? Museli ste niečo obetovať vo svojich zvykoch, v práci?

My sme podnikali v cestovnom ruchu, takže sme sa museli kompletne preorientovať. Rok 2020 bol prechodný, skôr sme hľadali ďalšie smerovanie. Taktiež sme vôbec necestovali. V predchádzajúcich rokoch sme boli na cestách väčšinu roka, takže to je veľká zmena.

Priniesla pandémia aj nejaké nové príležitosti, vynálezy?

Určite áno, veľké množstvo. Najmä priniesla nový vietor do spôsobu práce. Veľa firiem sa musí rýchlo prispôsobovať novým podmienkam a to prinieslo veľa flexibility do podnikateľského prostredia, čo bude mať za následok prirodzené prečistenie trhu a v konečnom dôsledku aj zlepšenie ponuky na trhu. Vo väčšine odvetví.

Prekonal niekto z vašich blízkych covid? Robí sa stále nejaká osveta o tejto chorobe? Boja sa jej ľudia, alebo si už zvykli?

Moji blízki na Slovensku a v Čechách prekonali covid a hneď niekoľkí. Mnohí mali aj veľmi ťažký priebeh a niektorí majú stále následky aj mesiace po prekonaní. Najmä neustála únava, strata čuchu a bolesti kĺbov. V Číne nepoznáme nikoho, kto ho prekonal, nakazených tu bolo veľmi málo.

Ako je to s cestovaním po Číne a mimo Číny? Cestujete na Slovensko bez problémov?

Čína uzavrela svoje hranice už na jar. Ak by som z Číny odišiel, už by som sa nemohol vrátiť. Na platné víza sa nedá vkročiť do krajiny. Treba mať špeciálne povolenie na vstup a je ťažké ho získať. Aj keď sa obtiažnosť v priebehu minulého roka menila podľa stavu nákazy vo svete, stále je veľmi ťažké sa do Číny dostať. Preto ju nikto ani neopúšťa. Po Číne sa dá cestovať relatívne bez problémov. Teraz s výnimkou oblastí, kde zaznamenali výskyt vírusu, tam sa nedá.

Čína sa s pandémiou pomerne rýchlo vyrovnala, čo najviac pomohlo?

Prísne opatrenia, snaha o absolútne eliminovanie šírenia a nie kontrolované šírenie, o ktoré sa dosť neúspešne snaží zvyšok sveta. Zavretie hraníc, väčšia disciplína ľudí, väčšia dôvera ľudí vo vládne inštitúcie. Jasná komunikácia opatrení a eliminovanie chaosu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Šanghaj #koróna