Ivermektín zachraňuje životy, ubezpečuje skúsený primár

Zdravotný stav pacienta s ochorením COVID-19, ktorý bol už osem týždňov napojený na umelú pľúcnu ventiláciu, sa výrazne zlepšil už o dva dni po podaní ivermektínu. Zdôraznil to v rozhovore pre Pravdu Peter Szeghy, primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci. Podčiarkol, že s týmto liekom, ktorý nie je na Slovensku oficiálne registrovaný, sa dajú dosiahnuť veľmi dobré výsledky liečby.

02.03.2021 06:00
ivermectin, ivermektín Foto:
Ivermektín sa zdá byť celkom spoľahlivý a navyše nemá toľko nežiaducich účinkov ako niektoré iné lieky.
debata (139)

Kedy a ako ste sa dostali k poznatkom o užitočnosti ivermektínu?

Už od vypuknutia pandémie dôsledne sledujeme zahraničné informácie o ochorení COVID-19. Prvé správy o ivermektíne sa objavili v USA na konci minulého roku. FLCCC aliancia, čo je skupina expertov v boji proti koronavírusu, vtedy vydala prvé odporúčania o využití tejto látky, ktorá sa dá celkom lacno kúpiť.

Ako ste ju začali používať v medicínskej praxi?

Prostredníctvom internetu sme ivermektín nakúpili v Indii najprv pre našich lekárov, zdravotné sestry a najbližších členov rodiny. Užívali ho tí, u ktorých sa prejavili prvé ľahšie príznaky nákazy koronavírusom. Potom sme si v nemocnici na základe odporúčaní FLCCC vypracovali medicínske postupy pri liečbe tunajších pacientov. Z vlastných zásob sme ponúkli ivermektín ťažko chorým s tým, že sme, samozrejme, upozornili na skutočnosť, že ide o výrobok, ktorý nie je na Slovensku oficiálne registrovaný pre ľudí. Aplikovali sme ho až po písomnom súhlase.

Kedy ste prvému chorému na lôžku nasadili ivermektín?

Bol ním pacient na konci decembra. Ležal na posteli už osem týždňov napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Nachádzal sa v stave, keď má lekár vážne obavy, či sa mu podarí zachrániť vôbec život. Po ivermektíne bol výsledok vynikajúci. Už o dva dni sme pacienta mohli začať odpájať od umelej pľúcnej ventilácie. V posledný deň roku 2020 sa dokonca už dostal z nemocnice domov.

Viete, v akom zdravotnom stave je teraz?

Keď sme tohto pacienta prepúšťali domov, potreboval ešte kyslíkovú fľašu v prípade, že by musel vyvinúť trochu väčšiu námahu. Chvalabohu, v súčasnosti už vôbec nie je odkázaný na kyslík. O pár týždňov príde na kontrolu na pľúcne oddelenie.

Dá sa jednoznačne povedať, že bez ivermektínu by neprežil?

Vždy sa držím faktov. Po nasadení ivermektínu sme u neho nijako inak nezmenili liečebnú stratégiu. Dovtedy mal vysoké tlaky na dýchacie centrá a nedarilo sa nám to znižovať. Pridali sme k liečbe iba ivermektín a už o dva dni tieto tlaky začali klesať, čo viedlo k spomínanému kroku odpájať ho od umelej pľúcnej ventilácie. Nebol to jediný prípad – nasledovali ďalší pacienti s podobne výborným výsledkom po podaní ivermektínu. Išlo o ľudí väčšinou vo veku od 50 do 60 rokov.

Objavili sa správy, že prvé objednávky ivermektínu zo zahraničia boli zadržané na colnici na Slovensku z dôvodu, že nešlo o preparát registrovaný Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv. Mali ste tiež problémy?

Medializovaný prípad zadržanej objednávky bol ivermektín, ktorý si kúpili naši lekári a zdravotné sestry. Napokon sme sa k nemu vôbec nedostali. Údajne bola zásielka vrátená do zahraničia odosielateľovi.

Zvíťazíme vtedy, keď ivermektín budú dostávať už aj ľudia, ktorí majú ľahšie príznaky ochorenia.

Takže ivermektín dávate pacientov ešte zo súkromných zásob?

Nie. Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva na intenzívnu medicínu Jozef Firment v spolupráci s ďalšími odborníkmi uspel v rezorte zdravotníctva so žiadosťou o dovoz ivermektínu pre ľudí s koronavírusom. Prvá zásielka do našej nemocnice bola malá. Len toľko tabliet, čo vyšlo pre štyroch pacientov ležiacich na ARO. Našťastie, posledné dodávky sú už vo väčšom množstve. Je to lepšie, na ARO máme pre chorých dostatok ivermektínu. Na oddelení COVID-19, kde sú ľudia so stredným priebehom ochorenia, lekári ešte musia zvažovať, komu ho nasadia a komu nie. Chcem však upozorniť na jednu závažnú vec. Nad COVID-19 nevyhráme v nemocniciach.

Prečo?

Zvíťazíme vtedy, keď ivermektín budú dostávať už aj ľudia, ktorí majú ľahšie príznaky ochorenia. Chorí, čo sú doma. Lenže liek je viazaný na recept a nie som si istý, či všeobecní lekári vedia, ako postupovať. Keby chorí s miernymi symptómami brali ivermektín, vyhli by sa všetky nemocnice na Slovensku náporu pacientov, ktorým začína ísť o holý život.

Máte podporené dôkazmi, že tento liek výrazne zaberá aj u tejto skupiny osôb?

Je to síce malá vzorka, ale s veľmi povzbudzujúcim zistením. Keď približne 80 percent kolegýň, kolegov a ich príbuzných, o ktorých som sa zmienil, po nákaze koronavírusom užili ivermektín, uzdravili sa zhruba už po dvoch dávkach. Boli to ľahšie prípady po infikovaní.

Máte informáciu, či sa odborne začne skúmať účinnosť ivermektínu na celoštátnej úrovni?

Zhodou okolností mám na stole čerstvú správu od pána docenta Firmenta, kde píše o štúdii, ktorú by sme na Slovensku mali začať robiť. Hneď ako dotelefonujeme spolu, pustím sa do jej čítania (rozhovor sa nahrával vo štvrtok skoro ráno, poz. red.). Údaje v randomizovanej štúdii o ivermektíne budú veľmi dôležité. Po nej budeme na Slovensku oveľa múdrejší. Nateraz môžem povedať, že v tunajšej nemocnice je na ARO úmrtnosť pacientov s ochorením COVID-19 niečo viac ako 30 percent, čo je pokles v porovnaní s obdobím, keď ešte ivermektín nedostávali.

Na nedostatok rozsiahleho počtu informácií sa odvolávajú tí, čo tento liek spochybňujú.

Žijeme v katastrofálnych časoch, keď na Slovensku často zomrie za deň až sto ľudí na COVID-19, a preto som presvedčený, že je povinnosťou lekára dať šancu na prežitie každému, koho ochorenie ohrozuje na živote. Ivermektín sa zdá byť celkom spoľahlivý a navyše nemá toľko nežiaducich účinkov ako niektoré iné lieky.

So zlými účinkami nemáte skúsenosť u pacientov?

Nestretol som sa s nijakým závažným nežiaducim účinkom na ARO. Jediné, čo sa u nich vyskytlo, boli nejaké vyrážky alebo hnačky, pričom to rýchlo odznelo. Pokiaľ ide o ambulantných pacientov, v ich prípade sa neobjavili takmer žiadne nežiaduce účinky.

Hovorili ste o spokojnosti u ťažko chorých vo vekovej skupine 50 – 60 rokov, čo však starší ľudia?

Pri ambulantnej liečbe sa u osôb vo vyššom penzijnom veku ukázali veľmi dobré výsledky. Odporúčal by som preto, aby seniorky a seniori, čo žijú v domovoch sociálnych služieb, dostávali ivermektín nielen v prípade potreby, ale i preventívne.

Lekári, ktorí používajú ivermektín, zdôrazňujú, že ho podávajú pacientom s ďalšími látkami. Zvlášť prízvukujú význam vitamínu D. Tiež takto postupujete?

Samozrejme, že ivermektín kombinujeme. Je na to vypracovaný protokol. Podľa závažnosti stavu pacienta sú to nielen vysoké dávky vitamínu D, ale aj vitamínu C. Odporúčaná denná dávka „déčka“ je okolo 4-tisíc jednotiek, my sme nútení dávať 30-tisíc či dokonca až 50-tisíc jednotiek. Týmto postupom sa darí dosiahnuť, aby sa hladina vitamínu D dostala zhruba o týždeň aspoň na spodnú hranicu normy. Dôležitý je aj zinok a kvercetín.

© Autorské práva vyhradené

139 debata chyba
Viac na túto tému: #primár #ivermektín