Expert: Kráľovná netoleruje obchádzanie pravidiel. Ani vnukovi

„Princ Harry by mal poznať svoje povinnosti a jeho manželka Meghan mohla mať dobrú predstavu do čoho ide, už keď s ním išla na prvé rande,“ povedal pre Pravdu sociológ Gëzim Alpion z Birminghamskej univerzity. Podľa neho sa dá povedať, že časť britských médií bola k Meghan odporná. Alpion si však nemyslí, že to je dostatočný dôvod, aby sa pár vzdal svojich povinností v kráľovskej rodine.

06.03.2021 12:00
sociológ, Gëzim Alpion Foto:
Sociológ Gëzim Alpion z Birminghamskej univerzity.
debata (2)

Bude mať rozhodnutie Harryho a Meghan, že chcú mať viac súkromia, nejaký vplyv na to, ako britská verejnosť vníma monarchiu?

Už keď Sussexovci minulý rok po prvý raz ohlásili, že odstupujú od verejných povinností, bolo to zemetrasenie. Chceli byť finančne nezávislí, ale zároveň tvrdili, že chcú podporovať kráľovské charitatívne organizácie, ktoré sú im blízke. Môj názor je, že Harry a Meghan sú nedospelý pár, ktorý nechápe, ako monarchia funguje. Do istej miery tomu rozumiem v prípade vojvodkyne zo Sussexu. Do kráľovskej rodiny prišla zvonku. No určite ma zaráža postoj, ktorý si zvolil princ Harry. Z môj pohľadu sa rozhodol zanedbávať svoje povinnosti.

Záber z októbra 2018, keď bolo vôbec prvýkrát...
7. FAKT: V čase, keď ešte len chodila s princom...
+9Záber na výrazne tehotnú Meghan v marci 2019,...

Prečo to takto hodnotíte?

Faktom je, že kráľovná Alžbeta II. mimoriadne vysoko nastavila latku, akým spôsobom má vystupovať hlava štátu. Robí to od roku 1953, keď nastúpila na trón. Zdá sa mi, že Harry to nepochopil. Absolútne nikto nie je nadradený monarchii. Kráľ Edward VIII. nemal v roku 1936 na výber a musel abdikovať. Trval na tom, že si za manželku vezme dvakrát rozvedenú Američanku Wallis Simpsonovú. Sestra kráľovnej Alžbety II. princezná Margaret si v 50. rokoch nemohla zobrať muža, ktorý bol ženatý. Bola v tom čase druhá, čo sa týka následníctva na trón. Samozrejme, odvtedy sa niektoré veci zmenili. Harry si zobral Meghan, pre ktorú je to už druhé manželstvo, a stále by mohol stať panovníkom. Ale príslušnosť ku kráľovskej rodine je spojená s tým, že jej členovia majú povinnosť reprezentovať.

Možno sa mýlim, ale celkovo pokladám súčasnú situáciu za najväčšiu vnútornú krízu monarchie asi aj od roku 1936 a problému s Edwardom VIII.

Čo to znamená?

Kráľovná Harrymu opakovane povedala, že monarchia nepracuje pre neho, ale on pracuje pre monarchiu. Alžbeta II. je panovníčkou, ale zároveň je symbolom toho, ako sa má slúžiť ľuďom. Vie, aký imidž si vybudovala. Nikomu nedovolí, aby obchádzal pravidlá. Ani vlastnému vnukovi a synovi princeznej Diany. Preto si myslím, že Harry sa správa nedospelo. Pritom ani on, ani Meghan nie sú nejaké deti. Obaja majú po tridsiatke. Očakával by som, že budú vedieť, ako monarchia funguje a Harry má skúsenosti. Dva razy slúžil v Afganistane, na čo sa nezabúda. Budem však teraz asi trochu špekulovať.

O čom?

Princ Harry je možno stále traumatizovaný smrťou mamy v roku 1997. Dá sa azda povedať, že médiá v Británii neboli k Meghan príliš ústretové. Na druhej strane, nič nesvedčí o tom, že by ju zle prijala kráľovská rodina. Pár mal svadbu za 30 miliónov libier, čo sú v prvom rade peniaze daňových poplatníkov. A mám pocit, že aj Británia privítala Meghan, ktorej mama je černoška a otec beloch, pomerne pozitívne. Kráľovná šla príkladom. Meghan povolila niektoré privilégiá, ktoré nedostala ani Kate, manželka princa Williama. Možno sa mýlim, ale celkovo pokladám súčasnú situáciu za najväčšiu vnútornú krízu monarchie asi aj od roku 1936 a problému s Edwardom VIII.

Spomenuli ste britské médiá. Viaceré sa najmä k Meghan nesprávali práve korektne. Hralo to úlohu pri rozhodovaní kráľovského páru?

Bola k nej časť britských médií odporná? Samozrejme, že sa to dá povedať. Ale v Británii máme pravidlá, na základe ktorých sa Meghan a Harry mohli brániť. A aj to urobili. Súd minulý týždeň rozhodol, že Mail on Sunday a spravodajská stránka denníka Daily Mail nemali právo uverejniť list, ktorý poslala otcovi. Nemyslím si, že za správaním médií bol rasizmus. Už som vravel, že predpokladám, že Harry je stále traumatizovaný tým, čo sa stalo jeho mame. A v prípade princeznej Diany padá vina aj na médiá. Dá sa však povedať, že Meghan mohla mať dobrú predstavu, do čoho ide, už keď išla na prvé rande s princom. Musela chápať, že jej život herečky sa zásadne zmení. A ako som povedal, keď mal Harry nejaké pochybnosti, ako sa k jeho manželke správajú médiá, a rozumiem, že tie problémy boli skutočné, máme v krajine systém, ako to riešiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #problémy #princ Harry #vojvodkyňa Meghan