Bývalý reprezentant Richard Lintner: Dnes to majú mladí hokejisti omnoho ťažšie

Niekdajší hokejista Richard Lintner alias Citrón sa na obrazovkách po prvý raz predstavuje ako moderátor vlastnej talkshow Citronáda. Má byť osviežujúca a pre bývalého reprezentanta je ďalšou výzvou v jeho profesionálnej kariére. Hovorí, že hokej si teraz konečne vychutnáva ako fanúšik, čo ako hráč a neskôr hokejový manažér nemohol.

21.05.2021 06:10
debata (2)
Video
Richard Lintner hovorí o Citronáde a spomína aj na "zlatých chlapcov".

Ako sa cítite, keď si dnes pustíte hokej? Je to adrenalín? Alebo to už beriete s odstupom?

Tým, že som sa ako hráč a potom ako riaditeľ ligy na zápasy pozeral zvnútra, bol som v tom hlboko zainteresovaný, zápasy som si úplne fanúšikovsky neužíval. Pozeral som na dôsledky, výhody a nevýhody všetkého, čo sa počas zápasu stalo. Teraz som konečne po dlhom čase v pozícii, že si to ako fanúšik môžem užiť, takže sa na zápasy o to viac teším. Neviem sa dočkať, kedy sa tie zápasy začnú, teraz to bude pre mňa absolútna zábava.

Máte tri dcéry. Sledujú s vami hokej?

Niekedy pozerám aj s babami, samozrejme. Cez víkendy som pravidelne doma, zvyknú si ku mne sadnúť a pozrieť si so mnou prenosy. Ich hokej baví. Jedna z dcér má dokonca priateľa hokejistu, takže o to je to, myslím, logickejšie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Richard Lintner (@lintner_richard41)

Citronáda je vaša televízna talkšou, ktorá je vysielaná počas hokejových majstrovstiev sveta. Je to pre vás výzva?

Áno, inak by som do tohto projektu ani nešiel. Mám rád výzvy a som rád, že prinesieme divákom RTVS osvieženie nie v podobe nápoja, ale šou. Som si istý, že hostí, ktorých budeme mať, a témy, ktoré budeme prinášať, budú také originálne a zábavné, v médiách predtým nevyčerpané, že sa diváci zabavia a niečo nové aj naučia.

Na podávanie špičkových športových výkonov treba aj dobré psychické zázemie. Využívate niečo z toho aj pri talkshow? Predsa len, je to naživo, nedá sa to v strižni dodatočne vylepšiť.

Áno. Celé moje nastavenie stojí na tom, že neriešim obavy, či to vyjde, alebo nie. Skôr sa pozerám na výzvy a nové veci ako na príležitosť niečo nové zažiť. Teším sa na každý ďalší diel talkshow, že zažijem niečo originálne, pretože ma to baví.

Majstrovstvá sa hrajú bez divákov, aká je to podľa vás skúsenosť pre hráčov?

Je to nezanedbateľná zmena. Hlavne Riga je známa tým, že atmosféra je tam mimoriadne hlučná. Pamätám si, keď som tam bol s televíznym štábom spolukomentovať, dostávali sme sa do situácií, keď rozhorčení diváci hádzali topánky na ľadovú plochu, často sme nepočuli ani vlastné slovo. To bude zmena, hráči budú v princípe v absolútnom tichu. Do istej miery to nahráva istým prekvapeniam. Tie tradičné hokejové krajiny, ktoré majú obrovskú fanúšikovskú podporu, teraz z tohto nebudú benefitovať. Outsideri, ktorí túto podporu na majstrovstvách sveta nemávajú, by mohli mať o to väčšiu výhodu a prekvapiť.

Richard Lintner. Čítajte viac Keď budú naši zle hrať, daj do záberu moje ponožky! Lintner chcel naštvaných divákov rozveseliť

Ako si spomínate na rok 2002, keď ste sa vracali zo Švédska ako zlatí chlapci?

Ten prvý, druhý deň si až tak úplne neuvedomujem. Človek bol ešte plný emócií z majstrovstiev sveta a z tých ťažkých zápasov. Až po tom, ako som sa zopárkrát vyspal, som si začal naplno uvedomovať, čo sa nám podarilo. Celé leto som si to užíval a s chalanmi sme to oslavovali a mali sme nekonečnú trpezlivosť rozprávať sa o tom s každým, koho sme stretli, pretože sme si to užívali.

zväčšiť Richard Lintner pózuje v štúdiu pred vysielaním... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Richard Lintner Richard Lintner pózuje v štúdiu pred vysielaním svojej prvej talkshow.

Dopriali by ste to nášmu tímu?

Áno, ja dúfam, že aj fakt, že to družstvo je mladučké, bude na týchto majstrovstvách sveta nie ospravedlnenka, ale benefit. A práve ten entuziazmus, energia aj rýchlosť budú zdobiť naše mužstvo a súperi veľmi rýchlo zistia, že sa na zápasy proti Slovensku nebudú tešiť.

Keď sa porovnáte s dnešnými mladými hokejistami, vidíte výrazné rozdiely?

Áno, vidím v tom veľký rozdiel. Dnes to majú mladí hokejisti oveľa ťažšie, než sme to mali my. Tá dnešná konkurencia v profesionálnom hokeji na úrovni draftu, NHL, ale aj reprezentácie, je nepomerne väčšia. Tí chalani musia byť oveľa lepší, než sme boli v ich veku my, musia sa tomu oveľa viac venovať.

Za našich čias bol rozhodujúci prirodzený talent. Keď sme boli šikovní, ani príliš nezáležalo na tom, v akej sme boli kondícii, pretože primeraná kondícia a príprava bola dostatočná, aby sme sa nejako presadili. Teraz tí chalani, ak nie sú stopercentne namakaní, nedodržiavajú životosprávu, tréning, stravu, nemajú najmenšiu šancu obstáť v tej obrovskej konkurencii.

Ďalšia vec je, že pred 20 rokmi bolo päť či šesť hokejových veľmocí, ktoré bojovali o miesta v drafte, NHL, na majstrovstvách sveta či na olympiáde. Dnes už je tých tradičných hokejových štátov oveľa viac a nikoho neprekvapí, keď sa do prvej osmičky dostanú Nemci, Švajčiari, Dáni, Lotyši, Nóri. To by za našich čias bolo nepredstaviteľné. S takýmito krajinami sme si robievali skóre a vôbec sme nepremýšľali, že by sme s nimi mohli prehrať.

Konkurencia je teraz obrovská, nielen pre slovenských chlapcov, ale aj pre švédskych, fínskych, českých či ruských. Takže z toho pohľadu to majú títo chalani všeobecne oveľa ťažšie, ako sme to mali my.

Rozšírený rozhovor nájdete v prílohe Magazín Pravdy vo štvrtok 27. mája 2021.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #Citronáda