Profesor Thompson: Priatelia nie sú zo skutočnej Ameriky. Pochopí ich každý

„Je to jeden z najlepšie urobených sitkomov v histórii,“ povedal o seriáli Priatelia Robert Thompson, profesor televíznej tvorby a populárnej kultúry na Syracuse University, ktorý patrí k najznámejším americkým akademickým expertom, ktorí komentujú dejiny médií. Agentúra AP ho nazvala ambasádorom popkultúry.

29.06.2021 06:00
Robert Thompson Foto:
"Priatelia mali srdce. Vyvrcholilo to plačlivým finále, keď šestica opúšťa byt, v ktorom strávila tak veľa času," vraví Robert Thompson.
debata (6)

Thompson pre Pravdu vysvetlil, prečo je šou stále populárna, aký mala spoločenský vplyv, ale aj v čom zaspala dobu. A prezradil, s ktorým z Priateľov by chcel byť priateľom.

Po 17 rokoch sme sa opäť mohli na obrazovke stretnúť s Monicou (Courteney Coxová), Rachel (Jennifer Anistonová), Phoebe (Lisa Kudrowová), Chandlerom (Matthew Perry), Rossom (David Schwimmer) a Joeyom (Matt LeBlanc) v špeciálnom programe Priatelia: Stretávka. Čo ste sa dozvedeli? Zistili ste niečo nové o seriáli Priatelia?

Nemám pocit, že by sme sa dozvedeli niečo nové. Možno až na jednu výnimku. Bolo to veľké odhalenie, že Ross a Rachel, teda Schwimmer a Anistonová, nám povedali, že do seba boli zamilovaní aj mimo seriálu. Bolo zábavné ich počúvať. Vyjadrovali sa ako ľudia, ktorí majú dvadsať rokov, hoci to už dávno neplatí. Ich odhalenie však bolo pre mňa novinkou. Moderátor programu James Corden tiež vyzeral, že ho to prekvapilo.

Čo vás teda zaujalo?

Cieľom programu nebolo prísť s nejakými veľkými odhaleniami. Išlo o to, aby sme videli šesticu z Priateľov v jednej miestnosti. Myslím, že za posledných 17 rokov sa to stalo len raz. Mal som o formáte pochybnosti. S tými všetkými celebritami, ktoré sa tam mali objaviť, to vyzeralo na veľký chaos. Musím však priznať, že televízny špeciál Priateľov urobili dobre. Bol dlhý, trval hodinu a 40 minút, takže tvorcovia doň vložili veľa vecí. Pomiešali čítanie zo scenárov s návratom k epizódam seriálu a s klasickým formátom talkšou, keď herci sedeli na gauči pred fontánou z titulkov Priateľov. Niektoré celebrity sa tam len mihli, napríklad juhokórejská chlapčenská skupina BTS. No keď Lady Gaga začala spievať otravnú, ale ikonickú pesničku…

priatelia. Čítajte aj Bol to televízny sviatok a to doslova! Špeciálni Priatelia valcovali v sledovanosti

Smradľavá mačka! (Smelly Cat).

Áno. Lady Gaga dokázala, že tá príšerná pieseň môže znieť dobre! Samozrejme, špeciálna epizóda bola aj sentimentálna, ale to od nej diváci očakávali. Takže sa dá povedať, že vo väčšine momentov program fungoval dobre. A okrem toho, keďže o Priateľoch zrazu všetci rozprávajú, asi ich objavilo mnoho ľudí, ktorí ich predtým nesledovali. K tomu by som ešte dodal jednu vec. Keď som bol dieťaťom, sledoval som to, čo bolo v televízii, a výber nebol práve veľký. Takže som pozeral seriály, na ktorých vyrástli moji rodičia a opakovali ich. Napríklad sitkom I Love Lucy. Ale videl som aj veci, ktoré poznali moji prarodičia. The Three Stooges, Marx Brothers a podobne. Odkedy však existujú streamovacie služby, nikto nemusí pozerať produkciu z minulosti. Obrovské množstvo programov veľmi rýchlo starne. Zmenilo sa to v pomerne krátkom čase, v podstate za jednu generáciu. Priatelia sú však jedným z mála seriálov, ktorý vznikol pred štvrťstoročím, ale pozerajú ho moji študenti, ktorí majú 20 rokov.

K tejto zaujímavej skutočnosti sa ešte chcem dostať. Ale najprv sa vráťme do roku 1994, keď seriál začal. Prečo si prakticky okamžite získal obrovskú popularitu?

Bol to dobrý, solídny a kvalitne napísaný sitkom. V USA patril tento druh televízneho programu k dominantným. Aj preto, že sitkomom nemusíte venovať príliš veľkú pozornosť. Môžete pozerať televíziu a zároveň utešovať plačúce dieťa, odpovedať na telefonát alebo sa pri dverách venovať susedom. Ak od obrazovky na päť minút odídete, pravdepodobne o nič zásadné neprídete. Môžete zaspať či upadnúť do kómy, ale pochopíte, čo sa deje. Platilo to aj Priateľoch. Ale predsa bol tento sitkom unikátne populárny.

priatelia, Čítajte viac Špeciálna časť Priateľov v Číne sa cenzúre nevyhla! Gaga aj Bieber museli von

Takže ako sa to Priateľom podarilo?

Prispôsobili sitkom ako televízny formát novej ére. Už pred Priateľmi to dokázal sitkom Seinfeld (začali ho vysielať v roku 1989, pozn. red.). Bol to seriál o štvorici z New Yorku, ktorej členovia sú dospelí, ale správajú sa ako deti. Priatelia sa na to veľmi podobajú. Je to príbeh o mladých, nezadaných, dobre vyzerajúcich ľuďoch, ktorí žijú v atraktívnom meste a robia zábavné veci. Je to populárny scenár. Predsa sa však v jednej veci Priatelia od seriálu Seinfeld líšili. Ako som povedal, bol to sitkom o štyroch dospelých ľuďoch, ktorí sa správajú ako deti. A bolo jasné, že sa to nikdy nezmení. Akosi sa dalo už na začiatku seriálu Seinfeld vytušiť, že na jeho konci budú hlavné postavy rovnaké. Priatelia stavili viac na emócie. Už po prvej sérii sa diváci zaujímali, ako sa budú vyvíjať vzťahy hlavných hrdinov. A bolo jasné, že ten príbeh sa raz skončí. Že sledujeme výsek z ich životov. Obdobie, keď opustili svoje biologické rodiny, ale ešte si nezaložili vlastné. Preto sú ich priatelia ich rodinou. Ale v istom momente sa to uzavrie, pohnú sa ďalej, budú mať deti. V tomto zmysle bol seriál Priatelia zábavný, romantický, ale aj takmer melancholický. Priatelia mali srdce. Vyvrcholilo to plačlivým finále, keď šestica navždy opúšťa byt, v ktorom strávila tak veľa času.

Seriál poznajú po celom svete, nielen v USA. Čo na ňom priťahuje rôznych ľudí?

Do istej miery asi vysvetlenie spočíva v tom, že šou pochopia aj diváci z veľmi odlišného kultúrneho prostredia s inými tradíciami. Hoci Priatelia vznikli v Spojených štátoch, neodohrávajú sa v skutočnej Amerike, ale takpovediac na inej planéte, ktorá sa volá USA. Hrdinovia žijú v New Yorku, ktorý je zaujímavý, vzrušujúci a atraktívny. Ale nebol to skutočný New York. Byty, v ktorých žili, boli oveľa väčšie, ako by si mohli postavy seriálu naozaj dovoliť, keby boli servírkami či profesormi paleontológie. Keď sa Priatelia vrátili na televízne obrazovky na jeseň 2001 po teroristických útokoch z 11. septembra, nikto to nespomenul. Áno, seriál sa odohráva v New Yorku. Ale v New Yorku Priateľov, kde je možné mať veľký byt za malé peniaze a nikto v ňom nenaráža lietadlami do budov. Šou bolo jednoduché exportovať, lebo bola takmer bez kultúrnych špecifík. Všetci si vieme predstaviť, ako vyzerajú mladí atraktívni ľudia a ich ľúbostné vzťahy. Pieseň Smradľavá mačka nedávala zmysel ani v krajine, v ktorej vznikla, okrem toho, že to bola óda na mačku, ktorá smrdela. Ale rovnako by ju mohli spievať na planéte Neptún.

Najslávnejšia sitkomová šestica sa vrátila v... Foto: Profimedia
Priatelia, seriál, Courteney Coxová, Jennifer Anistonová, Lisa Kudrowová, Matthew Perry, David Schwimmer, Matt LeBlanc Najslávnejšia sitkomová šestica sa vrátila v televíznom špeciáli Priatelia: Stretávka.

Povedali ste, že vaši študenti tiež pozerajú Priateľov. Prečo je seriál populárny medzi nastupujúcimi generáciami?

Je to trocha prekvapujúce. Žijem vo svete, v ktorom ľudia môžu pozerať, čo sa im zachce. Platí to najmä o mladšej generácii, ktorá vie, ako to urobiť aj bez toho, aby mala prístup k streamovacím službám. Napriek tomu mnohých mladých ľudí priťahuje seriál, na ktorom vyrástli ich rodičia. Priatelia sa začali v roku 1994. Ale možno je v dnešnej dobe táto šou svojím spôsobom ešte príťažlivejšia.

Prečo?

Buďme k sebe úprimní. Keď pozeráme Priateľov, určite si niekde v kútiku duše hovoríme, že by bolo zábavné mať taký život. Bolo by to do istej miery oslobodzujúce. Bolo by fajn tráviť čas s priateľmi a byť súčasťou kolotoča romantických príbehov. Okrem toho však moji študenti vidia niečo, čo moja generácia nevidela. A ako som povedal, je to pre nich azda ešte príťažlivejšie. Priatelia sa odohrávajú v čase tesne predtým, ako šiel celý svet do pekla vinou smartfónom.

Áno, to je pravda. Nikto v seriáli nepozerá na obrazovku mobilu.

Priatelia nemajú smartfóny. Komunikujú priamo, osobne, stretávajú sa v reálnom priestore. Myslím, že pre mnohých ľudí, ktorí majú teraz povedzme 20 rokov, je to pozitívna nostalgia. V inom populárnom sitkome Teória veľkého tresku, ktorý začali vysielať v roku 2007, sú už celé scény, v ktorých ľudia sedia na gauči a pozerajú do mobilov, hoci sú spolu.

Priatelia sú však určite stále populárni aj preto, že niektorí ich predstavitelia sú dodnes veľkými hviezdami. Napríklad Jennifer Anistonová, ktorá aj vyzerá v podstate rovnako ako v seriáli. Ale, samozrejme, najjasnejším dôvodom, prečo mladí ľudia stále túto šou pozerajú, je, že keď ju už raz objavia, väčšinou zistia, že ich okamžite priťahuje.

V seriáli sú momenty, nad ktorými sa dá krútiť hlavou. Sú tam vtipy o tučných ľuďoch a sem-tam aj trocha homofóbie. Pri niektorých epizódach si poviete, že tak toto asi nie. Celkovo však seriál starne celkom dobre. Hlavní predstavitelia Priateľov sú naozaj dobrí komediálni herci a dej má spád. Celá šou je „user friendly“. Príjemne vami prejde a je zábavná. Je to jeden z najlepšie urobených sitkomov v histórii. Preto ho stále ľudia sledujú.

priatelia, Čítajte aj Takto vyzerajú Priatelia po 17 rokoch od poslednej klapky! Pozrite si trailer k špeciálnej epizóde

Majú Priatelia skutočný kultúrny a sociálny vplyv?

Čo sa týka televízie, seriál preniesol žáner situačnej komédie do novej doby. Zaujímavé však je, že keď sa Priatelia skončili, popularita sitkomov zaznamenala prepad. No keď hovoríme o nejakom širšom kultúrnom a spoločenskom vplyve, bol by som pri hodnotení opatrný. To, čo poviem, asi budú fanúšikovia seriálu vnímať ako rúhanie. Ale keby sme mávli čarovným prútikom a spôsobili by sme, že Priatelia by nikdy neexistovali, asi by sme nežili v inom svete. Sedeli by sme na rovnakom mieste a rozprávali by sme sa o niečom inom. Niektoré seriály spôsobili zmeny politických nálad. Určite sa sem dá zaradiť šou All in the Family. Aj sitkom Will a Grace mal značný dosah. Priatelia nemali takýto vplyv. Ale seriál ukázal, hoci nie ako prvý, že pohľad spoločnosti na rodinu sa mení.

V akom zmysle?

V 50. rokoch v sitkomoch vystupovali tradičné rodiny, podľa toho, ako sa na to väčšinová spoločnosť vtedy dívala. Muž, žena a ich deti, zvyčajne ich vlastní potomkovia. Všetci žili v jednom dome. Všetky sitkomy v 50. rokoch si boli v tomto podobné. Dá sa povedať, že ustanovili, ako má vyzerať takpovediac normálna rodina. Meniť sa to začalo v 70. rokoch. A Priateľov pokladám za jeden z najkrajších rodinných sitkomov, hoci nebol o biologickej rodine. Ale tých šesť ľudí podľa všetkých racionálnych definícii tvorilo rodinu. Mali medzi sebou lepšie fungujúce vzťahy ako s členmi vlastných rodín, ktorí sa v seriáli z času na čas objavili. Bolo jasné, že šestica sa má na všetkých rôznych úrovniach rada. V 90. rokoch sme už v televízii videli rôzne typy rodín. Ale Priatelia potvrdili, že ľudia, ktorí za rodinu pokladajú len spolužitie dvoch heterosexuálnych ľudí s vlastnými deťmi, zaspali v minulosti. Je to dôležité kultúrne dedičstvo.

shutterstock 296600291 Čítajte aj Herec Tyler, známy čašník z Priateľov, má rakovinu: Už neviem ani chodiť, vraví

Na druhej strane sa Priateľom vyčíta, že v seriáli boli všetky postavy rovnaké. Súhlasíte s touto kritikou? Desať rokov sme sledovali osudy šiestich bielych amerických heterosexuálov.

Je to pravda. Keby ste chceli príklad seriálu, v ktorom nevystupovali rozmanité postavy, Priatelia to spĺňajú dokonale. Ešte aj vtedy, keď Ross dostal černošskú priateľku, vyzeralo to tak, že vydržala v seriáli ešte kratšie ako jeho iné známosti. Ak niekto Priateľov kritizuje za to, že boli málo rôznorodí, nedá sa proti tomu nič namietať. Dá sa povedať, že šou bola o Američanoch, ktorí sa stretávajú s rovnakými ľuďmi. Nie o takých, ktorí by chceli spoznať niekoho iného. Už len fakt, že Rachel, ktorá vyrástla vo veľmi bohatej rodine, bola ochotná tráviť čas s menej zámožnými ľuďmi, je v rámci Priateľov prelomový. Mimochodom, na to, že sa seriál odohráva už v druhej polovici 90. rokov, hlavne v prípade gejov sa v ňom vyskytuje veľa stereotypov. Chandlerov otec (stvárnila ho herečka Kathleen Turnerová, pozn. red.) mal byť asi transexuálnou postavou, ale ani neviem, čo v skutočnosti predstavoval.

Ktorá postava je vaša najobľúbenejšia?

Je zaujímavé, že sa ma to pýtate. Myslím, že by som nebol priateľom s nikým z Priateľov. Je to zábavný seriál a zaujímajú nás osudy jeho hrdinov. Ale nechcel by som s nimi tráviť čas. Ako profesor mám asi najviac spoločného s Rossom, ktorý bol paleontológom. No profesori vám povedia, že ten človek určite nie je profesorom. Nič, čo robí, či je to niečo pozitívne, alebo negatívne, o tom nesvedčí. A Ross svojím spôsobom dokáže byť najotravnejší zo šestice.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #priatelia #sitkom #sitcom