John Allen: Je Amerika skutočnou demokraciou?

Želá Donaldovi Trumpovi všetko dobré. Ale s bývalým americkým prezidentom by sa neporozprával. "Nemyslím si, že by sme mohli viesť debatu, ktorá by mala nejakú hodnotu,“ povedal na nedávnej konferencii GLOBSEC v rozhovore pre Pravdu John Allen. Generál vo výslužbe teraz šéfuje Brookingsovmu inštitútu, čo je jeden z najznámejších svetových think-tankov.

12.07.2021 07:00
Kapitol, USA, demonštrácia, Donald Trump Foto:
Na snímke fanatickí stúpenci Donalda Trumpa útočia na Kapitol.
debata (41)

Aké poučenie si môžu spojenci Ameriky vziať z udalostí 6. januára? Sú USA spoľahlivým partnerom, keď sme boli svedkami útoku na Kongres?

Je to logická otázka. No mali by ste sa pozerať aj na to, ako Spojené štáty reagovali. Každá krajina má svoje traumy. Všetky štáty čelia najrôznejším výzvam. Ale niekedy, keď dôjde k niečomu takému, čoho sme boli svedkami 6. januára, je dobré sústreďovať sa na to, čo krajina urobila potom.

Ste spokojný s reakciou Ameriky?

Je toho veľmi veľa, čo je potrebné spraviť. Okrem toho si musíme povedať, že útok na Kapitol nebol spontánny. Viedli k nemu isté udalosti. Aj také, ktoré sa stali dávno predtým, ako Donald Trump nastúpil do Bieleho domu. Ale na druhej strane republikánsky prezident fungoval ako katalyzátor. Dá sa povedať, že prilial olej do ohňa. V prvom rade teraz americké úrady, ministerstvo spravodlivosti a FBI pracujú, aby sa za svoje konanie 6. januára zodpovedali všetci, ktorých budú schopní identifikovať. Viac ako 400 ľudí už čelí federálnym žalobám. A celý proces sa v podstate stále len rozbieha. Úrady určite dokážu vypátrať ešte oveľa viac tých, ktorí boli v Kapitole. Čiže na takej tej základnej úrovni budú za znesvätenie Kongresu pykať všetci tí, čo sa na tom zúčastnili. Ale potom sa ako Američania musíme na to pozrieť takpovediac z nadhľadu.

Čo to znamená?

Mali by sme sa snažiť, aby sme si uvedomili, čo v našej krajine spôsobilo takú veľkú radikalizáciu, že populista ako Trump dostal v demokratickom procese dôveru voličov. Dôvodov je, samozrejme, viac. Svoju rolu zohral ekonomický vývoj. Kríza, ktorá sa začala v roku 2008, zasiahla mnohých Američanov tak, že sa z nej doteraz úplne nespamätali. Globalizácia má vplyv na viaceré priemyselné odvetvia v USA, ktoré presunuli závody mimo Spojených štátov. Podnikateľov zasiahli neférové obchodné praktiky Číny, ktorá napríklad zahltila trh oceľou s dumpingovou cenou. Zmeny nastali aj v energetike. USA boli veľkým producentom uhlia, ale už ho používame menej. Vedie to však k značnej nespokojnosti medzi časťou obyvateľstva. Okrem toho sa Amerika mení z demografického hľadiska.

Kapitol USA Čítajte viac Republikáni v Senáte zablokovali komisiu pre vyšetrovanie útoku na Kapitol

Ako to súvisí s tým, o čom hovoríme?

Niekedy medzi rokmi 2045 až 2050 bude bielych Američanov menej ako ostatných obyvateľov USA. Ľudia ako Trump sa ich snažia na smrť vystrašiť, keď naznačujú, že tým súčasná väčšina príde o svoje práva. Samozrejme, že to nie je pravda. Ale je to spôsob, ako k sebe prilákať ľudí, ktorí majú už teraz pocit, že im niekto niečo zobral. Pretože ich zasiahli nepriaznivé dosahy globalizácie a ekonomická kríza v roku 2008. Preto dokážu byť tieto populistické odkazy pomerne populárne, a okrem toho polarizujú spoločnosť.

Deje sa to aj preto, že USA sa stále musia vyrovnávať so systémovým rasizmom?

Áno, určite. Je to ďalší uhol pohľadu, ktorý musíme brať do úvahy. Mnoho bielych Američanov to odmieta. No musíme sa na veci pozerať z objektívneho pohľadu. Moji predkovia bojovali v občianskej vojne za úniu. Od prvých otrokov v 17. storočí po súčasných černošských Američanov títo ľudia nikdy nemali možnosť naplno využívať výdobytky americkej demokracie. Ak sa teda úprimne pozrieme do našich sŕdc a duší, musíme si položiť otázku, či sú Spojené štáty skutočnou demokraciou.

Máte odpoveď na túto otázku?

Odpoveď je, že nie sú. V tom zmysle, že sme nenaplnili víziu zakladateľov Spojených štátov. Aj oni boli v tom čase otrokári, ale to, čo napísali do ústavy, stále rezonuje. Je to rovnako relevantné pre súčasnú spoločnosť, ako to bolo pre zakladateľov USA. Vypočujte si, čo povedal exprezident Barack Obama na pohrebe Johna Lewisa (černošský aktivista a dlhoročný kongresman, ktorý zomrel v roku 2020, pozn. red.).

Hovoril o systémovom rasizme a tom, že Amerika si to musí uvedomiť, aby urobila kroky, ktoré povedú k zmene. Nielen preto, aby sme dokázali zlepšiť životy mnohých Američanov černošského, hispánskeho či ázijského pôvodu. Ale by sme zlepšili životy všetkých Američanov tak, a to je citácia ústavy, že sa pokúsime vytvoriť dokonalejšiu úniu.

Sú to slová, ktoré vás dokážu zasiahnuť. Keď som bol mladý, v 60. rokoch sme sledovali, ako hnutie za občianske práva pohlo svedomím Ameriky. No už takmer celú jednu generáciu sme sa nezaoberali rasovými problémami. Prišlo to práve vtedy, keď zároveň vidíme, ako sa naša politika polarizuje. Predstavte si, že by som ako objektívny Európan pozoroval Spojené štáty.

Čo by ste zistili?

Povedal by som, že USA sa naozaj pokúšajú vytvoriť dokonalejšiu úniu, dokonalejšiu demokraciu. A ako Američan som optimistický. To, čo sa stalo 6. januára, ma privádza do zúrivosti. Som naozaj nahnevaný na Trumpa a na tých, čo z politických dôvodov zneužívajú strach, obavy a neistotu najmä bielych Američanov, aby z nich urobili zbraň proti vláde a proti inej časti spoločnosti. Ale na druhej strane verím, že to dokážeme vyriešiť. Musíme sa však o to pokúsiť všetci.

V Brookingsovom inštitúte sme začali s projektom, prostredníctvom ktorého chceme prispieť k zmierneniu polarizácie spoločnosti. Samozrejme, v súčasnej situácii nás limituje pandémia. Ale snažíme sa na problém dívať z politickej, sociálnej či náboženskej perspektívy. Riešenie nepríde z Washingtonu. Môže sa rodiť v jednotlivých štátoch, v mestách. Nepríde ani naraz, ani nebude všade rovnaké. V prvom rade sa však všetci musíme pokúsiť o vzájomné zmierenie.

Najpravdepodob­nejšie je, že sa to začne dariť na najbežnejšej spoločenskej úrovni. Nezáleží na tom, či ste demokrat, alebo republikán, keď tam, kde žijete, je napríklad zničený most. Vtedy všetci trpia rovnako, preto môžu spolupracovať. Nadstranícky prístup je v Amerike tradíciou. Ale niekoľko posledných prezidentských volieb polarizovalo spoločnosť tak, že vo Washingtone to už nefunguje.

Nepreniklo to však už aj na lokálnu úroveň? Politický systém USA je založený na dvoch stranách. Minimálne značná časť republikánov otvorene hovorí, alebo aspoň naznačuje, že vlani Trumpovi niekto výhru v prezidentských voľbách ukradol.

Hovoríme tomu veľká lož. A je to veľké klamstvo. Neexistuje žiadny objektívny dôkaz, že víťazstvo vo voľbách niekto ukradol. Samozrejme, ak niekto verí, že bývalý prezident Trump kontroluje Republikánsku stranu, a preto je mu potrebné nadbiehať, je to problém. Ale, ako som povedal, neexistuje žiadny dôkaz, že voľby niekto ukradol. Skôr či neskôr si to ľudia uvedomia. Trump stráca vplyv.

Ste si istý?

Netvrdím, že sa to stane zajtra. Ale postupne k tomu dôjde.

Donald Trump, Severná Karolína Čítajte aj Trump rečnil hodinu a pol. Podporil republikánov, ktorí 'stoja za našimi hodnotami'

Nie je jedno, či tam Trump je, alebo nie je? Ak nemalá časť voličov bude veriť, že voľby v roku 2020 niekto ukradol a polovicu krajiny budú pre nich tvoriť nepriatelia, vyzerá to na dlhodobý problém, ktorý len tak asi nezmizne.

Ani to netvrdím. Bude si to vyžadovať čas. Ale v ukradnuté voľby neverí polovica krajiny. Množstvo stúpencov tohto tvrdenia klesá každý deň. Lebo podľa konšpiračnej teórie QAnon sa mal Trump zjaviť na prezidentskej inaugurácii Joea Bidena v januári a prevziať moc. Tisíce a tisíce ľudí tomu verili. Teraz sa hovorí, že to bude v auguste. Ale keďže k tomu nedôjde, mnohí Američania, ktorí to podporujú, pochopia, že im niekto klame. Že tieto konšpiračné teórie nie sú založené na ničom reálnom. A preto musíme pracovať na spoločenskom zmierení. Do tejto situácie sa Amerika nedostala 6. januára. Predchádzala tomu séria udalostí, ktorú musíme pochopiť. Nie som tu preto, aby som velebil prezidenta Bidena. Ale myslím si, že jednu vec na ňom môžeme obdivovať.

Za čo ho chcete pochváliť?

Že sa sústreďuje na to, aby sa podarilo dostať pod kontrolu covidovú pandémiu a chce naštartovať ekonomiku. Zároveň to robí spôsobom, ktorý by mohol pomôcť Američanom, ktorí majú pocit, že sú vylúčení zo spoločnosti. Biden tiež dáva dôraz na proces politického zmierenia. V USA zomrelo na ochorenie COVID-19 viac ako 600-tisíc ľudí. Nemuselo to byť také zlé. Ale záležitosti ako nosenie rúšok, dodržiavanie sociálnych odstupov či samotná vakcinácia boli úmyselne spolitizované. Biden hovorí, že očkovacie látky sú pre všetkých. Keď ste skutočný americký patriot, hoci ja si už nie som celkom istý, čo to znamená, možno je vašou najväčšou vlasteneckou zodpovednosťou, aby ste chránili svojich spoluobčanov. Môžete to urobiť, keď sa dáte zaočkovať.

Virus Outbreak Vaccine Scramble Čítajte aj Na covid v USA umierajú len nezaočkovaní

Sú republikáni demokratickou stranou?

Máme už viacero obžalovaných za to, čo sa stalo 6. januára. Mnohí z nich hovoria, že úplne podľahli tomu, čo hovoril Trump. Na otázku, či sú republikáni demokratickou stranou, si musia odpovedať oni samotní. Ale mám obavy z toho, keď to vyzerá tak, že Republikánska strana podporuje klamstvá o údajne ukradnutých voľbách. Keď v ne naozaj veria, máme skutočný problém.

O tom som hovoril, keď som sa vás pýtal, či ste si istý, že naozaj menej ľudí bude postupne veriť v tieto dezinformácie a konšpiračné teórie. Ale nie je to len o tom. Zdá sa, že minimálne časť jednej z dvoch hlavných strán USA je ochotná podporovať autoritatívnejšie politické prúdy.

Je to dôvod na obavy.

Keby ste sa rozprávali s Trumpom, čo by ste mu povedali?

Nehovoril by som s ním. Nemyslím si, že by sme mohli viesť debatu, ktorá by mala nejakú hodnotu. Nikdy by som ho nepresvedčil o veciach, v ktoré verím. Úprimne povedané, naše hodnotové systémy nemajú veľa spoločného. Želám Trumpovi všetko dobré. Ale o budúcnosti sa musíme rozprávať s mladými republikánskymi lídrami. Lebo v konečnom dôsledku je to o tom, či si ctíte ústavu. Či ste ju ochotný chrániť a brániť proti všetkým nepriateľom, vonkajším a vnútorným. Strávil som 42 rokov v uniforme. Bol som v štyroch rôznych konfliktoch, priamo som bojoval v dvoch vojnách. Za ten čas by som si nikdy nedokázal predstaviť, že americký Kongres napadne dav bielych nacionalistov.

Ako môžu pri riešení problémov, ktoré Ameriku kvária, pomôcť jej spojenci?

Som presvedčený, že súčasná americká vláda ma morálny kompas a bude sa snažiť zjednotiť krajinu a vytvárať ekonomiku, ktorá bude fungovať pre všetkých. Samozrejme, v USA je veľa ľudí, ktorým polarizácia vyhovuje. Ale verím, že to môžeme prekonať a bude dobré, keď nás v tom podporíte. Myslím, že v istom momente budete spokojní s tým, čo Amerika dokázala.

kim čong-un Čítajte aj Kim hovorí o dialógu a zároveň aj konfrontácii s USA

Trump však má priateľov aj medzi spojencami USA. Sú takí, najmä z konzervatívneho politického tábora, čo by privítali jeho návrat, a kritizujú, čo robí Biden, ako sa v Spojených štátoch rieši rasová politika, či ako funguje hnutie Black Lives Matter (Na čiernych životoch záleží). Majú dôvod byť podozrievaví?

Nie. Nemusia sa báť. Black Lives Matter sa snaží riešiť systémový rasizmus, ktorému Amerika veľmi dlho čelí. Riziko, že černošského Američana zabije polícia, je niekoľkonásobne vyššie ako v prípade bieleho Američana. Menšiny majú neraz horší prístup k zdravotnej starostlivosti. Sú to veci, o ktorých hnutie Black Lives Matter verejne hovorí a chce ich riešiť.

Som 66-ročný biely Američan a nemám žiadne obavy z Black Lives Matter. Práve sme schválili vytvorenie nového federálneho sviatku. Volá sa Juneteenth. Pripadol na 19. júna. V ten deň v roku 1865 generál Gordon Granger formálne oslobodil v Texase otrokov. Bol to zásadný moment. V USA sme stále mali milióny otrokov dávno po tom, čo od toho upustili ostatné krajiny. No po občianskej vojne, keď miestni politici v južných amerických štátoch získali kontrolu nad legislatívnym procesom, schválili mnoho zákonov, ktoré v podstate viedli k opätovnému zotročeniu černošskej populácie. Vydržalo to 100 rokov. Musíme to vyriešiť a som presvedčený, že Amerika sa o to pokúša. Bidenova vláda na tom pracuje. Mimochodom, je v nej viac žien a ľudí z rôznych etnických skupín ako kedykoľvek predtým. A všetci majú skvelú kvalifikáciu.

Foto: GLOBSEC
John Allen (67)
  • Narodil sa 15. decembra 1953.
  • Je to štvorhiezdičkový generál námornej pechoty vo výslužbe.
  • V rokoch 2011 až 2013 viedol medzinárodné sily v Afganistane.
  • V rokoch 2014 až 2015 bol špeciálnym vyslancom prezidenta Baracka Obamu pre Globálnu koalíciu pre boj s Islamským štátom.
  • V prezidentských voľbách v roku 2016 podporil demokratku Hillary Clintonovú.
  • Od roku 2017 šéfuje Brookingsovmu inštitútu, čo je jeden z najprestížnejších think-tankov na svete.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #demokracia #Donald Trump #americká demokracia