Autorka pápežovej biografie: Návšteva Luníka bola praktická

Pri odchode z košického sídliska Luník IX pápež František kýval okolostojacim ľuďom. Zrazu sa však veľmi potešil a zamával oveľa intenzívnejšie jednej žene v dave.

19.09.2021 17:30
Luník 9, pápež, Foto: ,
Návšteva pápeža Františka na Luníku IX.
debata (8)

Bola to novinárka z druhého najväčšieho argentínskeho denníka La Nación. Ako k tomu prišlo a čo ju zaujalo na pápežovej návšteve Slovenska, v rozhovore pre Pravdu priblížila Elisabetta Piqué, ktorá napísala aj v slovenčine publikovanú biografiu pápeža – František: Život a revolúcia.

Elisabetta Piqué Foto: facebook: Elisabetta Piqué
Elisabetta Piqué Elisabetta Piqué

Z prekvapujúcej reakcie pápeža bolo zrejmé, že bol šťastný, keď vás zbadal Zjavne tento krátky moment potešil aj vás. Ako k tomu došlo?

Bola som veľmi šťastná, že ma zbadal a tak radostne pozdravil. Je to ale normálne, pretože sa poznáme už dlho. Pokúsila som sa ho pozdraviť, pretože raz za čas musí byť práve na týchto zahraničných výletoch tiež milé vidieť známu tvár.

Na Slovensko ste teda neprišli spolu s osemdesiatkou novinárov z Vatikánu?

Na pápežské lety chodievam už niekoľko rokov. Väčšinu som absolvovala už s Františkom, ale predtým aj s Benediktom VI. a Jánom Pavlom II. S ním som bola v roku 2003 aj na jeho poslednej návšteve Slovenska, a bol to veľký zážitok. Tentoraz som nemohla prísť na pápežský let z Ríma, pretože to bolo pre moje noviny príliš drahé. Argentína v súčasnosti trpí veľkou ekonomickou krízou. V lietadle ma teda nevidel, ale vedel, že by som aj tak prišla sama. Vzala som si veľmi lacný let so spoločnosťou Ryanair.

Návšteva pápeža Františka na Luníku IX.
Policajní ostreľovači na košickom sídlisku...
+9Košické sídlisko Luník IX. pred príchodom...

Špecializujete na len na Vatikán?

Nie. V Ríme som od roku 1999 zahraničnou korešpondentkou a z Ríma som pokrývala aj všetky možné udalosti vrátane vojen. Bola som v Iraku, v Afganistane, na Strednom východe, pokrývala som druhú intifádu, všetky krajiny počas arabskej jari a tak ďalej. Mimochodom, moja prvá kniha bola o mojich skúsenostiach z Afganistanu a Iraku od roku 2001 do roku 2003. Čítal ju aj arcibiskup Jorge Bergoglio, ktorému som túto knihu v roku 2003 darovala.

VIDEO: Takto Luník IX čakal na pápeža.

Video

Ako ste ho spoznali?

Narodila som sa v talianskej Florencii, ale vyrastala som v Argentíne. Prvýkrát som sa s ním stretla vo februári 2001, keď prišiel do Ríma, pretože Ján Pavol II. ho nominoval za kardinála. A keďže som bola korešpondentka v Ríme, moje noviny ma požiadali, aby som s ním urobila rozhovor. V tej dobe pritom rozhovory nedával.

Pápež František počas jeho stretnutia s rómskou...
Pápež František na košickom Luníku IX.
+4Pápež František na košickom Luníku IX.

Aký bol?

Veľmi na mňa zapôsobila jeho pokora a to, že bol veľmi normálnym kardinálom, veľmi jednoduchým, prirodzeným aj v spoločnosti ženy a veľmi priamym vo svojich odpovediach. Odvtedy sme sa vídavali vždy, keď prišiel do Ríma alebo keď som ja išla do Buenos Aires.

To sa poznáte pomerne dobre…

Áno. Cítila som, že je otvoreným kňazom, s ktorým sa dá hovoriť o čomkoľvek, takže keď som prvýkrát otehotnela, požiadala som ho, aby môjho syna pokrstil. To bolo ešte v roku 2005 a v roku 2007 pokrstil aj moju dcéru. Obaja sa narodili v Buenos Aires. Prirodzene sa stal aj priateľom môjho manžela, írskeho novinára, ktorý tiež pokrýva aj správy z Vatikánu.

Čo bolo pre vás na tejto návšteve špeciálne?

Bola to veľmi špeciálna návšteva, pretože bola prvá po jeho operácii zo 4. júla (pápežovi operovali hrubé črevo – pozn. red.) a zároveň prvá v ére po pandémii. Okrem toho to bola aj jeho prvá návšteva v tejto časti strednej Európy, kde migranti, ktorí sú prioritou tohto pontifikátu, nie sú vítaní. Takže išlo o odkaz na problém, ktorý je veľmi potrebné doručiť odtiaľto nielen tomuto regiónu, ale aj do sveta.

Ako hodnotíte návštevu na Slovensku?

Bol to úžasný výlet, ktorý ukázal, že pápež sa nádherne zotavil zo svojej chúlostivej operácie. Ukázal tiež to, ako mu evidentne veľmi chýbali veľké davy po pandémii, ktorá ho podobne ako celý svet držala vo Vatikáne uzavretého a osamoteného. Bol to ďalší výlet do malej krajiny Európy, ktorú sa podľa mňa rozhodol navštíviť, pretože sa mu páči vaša mladá prezidentka Zuzana Čaputová. Je jednou z mladých politikov, ktorí naňho očividne veľmi pozitívne zapôsobili.

Ktorá časť programu sa vám najviac páčila?

Veľmi sa mi páčila návšteva Luníka IX. Bolo to ďalšie veľmi silné a praktické posolstvo tohto pápeža, ktorým chcel vystaviť toto geto hanby svetu. Dúfajme, že sa tým niečo zmení.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #návšteva pápeža Františka na Slovensku