Britský veľvyslanec: Kráľovná počúva rady, ale pridáva k nim niečo zo seba

"Kráľovná Alžbeta II. nie je celebritou, je to pracujúca hlava štátu,“ povedal britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker. V rokoch 2000 až 2003 bol osobným tajomníkom princa Charlesa. Pre Pravdu opísal aj to, ako sa pripravujú cesty členov kráľovskej rodiny. Alžbeta II. navštívila Slovensko v roku 2008.

07.02.2022 06:00
Britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker Foto:
Britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker v pracovni s portrétom kráľovnej Alžbety II.
debata (6)

Čomu ste sa venovali, keď ste pôsobili v kabinete princa Charlesa?

Pracoval som pre neho tri roky. Princ z Walesu má vždy niekoľko osobných tajomníkov. Jeden z nich je tradične z rezortu diplomacie. Má na starosti kontakty so zahraničím. Mojou hlavnou úlohu bolo organizovanie ciest do cudziny, pripravovanie ich programu a bol som aj styčnou osobou medzi princom Charlesom a medzinárodnými organizáciami.

Mali ste možnosť stretávať sa s kráľovnou Alžbetou II.?

Boli na to viaceré príležitosti. Samozrejme, princ Charles mal neraz program spolu s kráľovnou. Najmä, keď sa to týkalo medzinárodných organizácií. V marci oslavujeme deň Spoločenstva národov. Kráľovná je na jeho čele a princ z Walesu je tiež vždy pri tom. Ale mal som šancu stretnúť panovníčku, aj keď som bol veľvyslancom vo Vatikáne. V roku 2014 to bol unikátny zážitok, lebo to bola jej prvá schôdzka s pápežom Františkom.

Britská kráľovná Alžbeta II. s diamantovým...
Britská kráľovná Alžbeta II.
+21Britská princezná Alžbeta, neskoršia kráľovná...

Ako kráľovná Alžbeta II. pôsobí pri osobnom kontakte?

Musím povedať, že je aj pomerne formálna. Nie je to však dané len jej pozíciou. Kráľovná pochádza z generácie, ktorá vždy dávala dôraz na isté formality. No na druhej strane, hoci je jednou z najznámejších osobností sveta, vie, ako na to, aby sa pri nej ľudia uvoľnili. Diskutuje s nimi, samozrejme, je to ona, kto začína konverzáciu, ľudia sa jej nemajú prihovárať. Kráľovná je vždy mimoriadne dobre pripravená. Dáva si záležať, aby v každom momente chápala kontext všetkého, čoho je súčasťou. Ona sama vie relaxovať medzi ľuďmi s podobnými záujmami. Raz som kráľovnú náhodou stretol na dostihoch. Bola úplne uvoľnená, neformálna. Okolo nej boli ľudia s rovnakou vášňou pre kone a dostihy, akú má aj ona. Je veľmi milá a je zaujímavé sa s ňou rozprávať. A kráľovná rada venuje čas ľuďom, ktorí nie sú známi. Dobrovoľníkom a takým, ktorí pomáhajú iným.

Keď sa pripravujú zahraničné návštevy, nakoľko do ich obsahu kráľovná či princ Charles hovoria?

Je rozdiel, keď je na návšteve panovníčka ako hlava štátu, a keď ju absolvuje princ z Walesu. Ale všetky zahraničné cesty každého člena kráľovskej rodiny v prvom rade starostlivo pripravuje a vyberá Kráľovský výbor pre návštevy. Vek jej to už nedovolí, ale kráľovná v minulosti absolvovala jednu až dve štátne návštevy za rok. Na takej ceste záleží na každej minúte. Samozrejme, rieši sa logistika, ale návšteva musí mať obsah. Niektoré veci ako hlava štátu kráľovná musí urobiť. Na Slovensku sa zúčastnila na štátnom bankete, absolvovala formálnu prehliadku Prezidentského paláca. No išla aj do Vysokých Tatier a v každom prípade by sa pozrela mimo Bratislavy. Ale záviselo to aj od toho, s akými návrhmi prišla ambasáda a jej úrad. Hodnotili, čo je dôležité pre krajinu, akým spôsobom môže kráľovná ukázať, že si ju váži. Na Slovensku išla panovníčka na vyhliadku na Hrebienok. Samozrejme, bolo potrebné presne vyriešiť, ako sa tam dostane a kto s ňou pôjde. Bola to veľmi detailná logistika. Princ Charles bol na Slovensku v roku 2000. Je to známy environmentalista a navštívil vtedy Badínsky prales neďaleko Banskej Bystrice. Dnes je v jeho záhrade v Highgrove 20 brestov zo sadeníc zo Slovenska. Princ Charles si dobre spomína na vašu krajinu. Myslím si, že najmä práve pre toto ekologické spojenie.

Britská kráľovná Alžbeta II. Foto: SHUTTERSTOCK
Britská kráľovná Alžbeta II. Britská kráľovná Alžbeta II.

Alžbeta II. je známa na celom svete. Ako pomáha britskej zahraničnej politike?

Kráľovná sa vždy riadi radami vlády, ktorá je práve pri moci. Takto funguje panovníčka v konštitučnej monarchii. Ak však príde do nejakej krajiny, v nej, ale aj v samotnej Británii, sa to vníma ako jasná podpora vzájomných kontaktov. Štátna návšteva je takmer maximálny spôsob, akým vie Spojené kráľovstvo ukázať nejakému štátu, že vzťahy s ním sú skutočne dobré, dôležité, a že ich chceme ďalej rozvíjať. Žiadny britský veľvyslanec by vám nepovedal, že nechce, aby kráľovná prišla do krajiny, v ktorej pôsobí.

No, ako ste už naznačili, s takou návštevou sa spája mnoho práce.

Áno. Ale zároveň príchod panovníčky otvára dvere a vytvára príležitosti. Návšteva kráľovnej je takmer vždy správou číslo jeden v krajine, do ktorej pricestuje. Ale kráľovná nie je celebritou, je to pracujúca hlava štátu. Veľmi dobre vie, že pre Spojené kráľovstvo otvára dvere. Kráľovná nebude hovoriť o bežnej politike, ale keď niekde príde, jej prítomnosť niečo ukazuje o vzťahoch Británie s navštívenou krajinou. A panovníčka často vytvára takpovediac platformu, na ktorej sa dajú budovať ďalšie politické, podnikateľské a medziľudské kontakty.

Britská kráľovná Alžbeta II. Čítajte viac Alžbeta II. je na tróne už sedemdesiat rokov

Počuli ste niekedy, že by sa na kráľovskom dvore sťažovali, že nejaká návšteva nedopadla dobre? Nemusíte menovať krajinu.

(Smiech). Návštevy panovníčky sú definíciou úspechu. Ak sa však v nejakej krajine diskutuje, prečo vôbec kráľovná prichádza, asi by tam ani nemala chodiť. Nevidel som, že by nejaký veľvyslanec po ceste panovníčky napísal, že sa nevydarila. Ale s niektorými návštevami sa spája riziko. V roku 2011 navštívila kráľovná Írsko. Naposledy tam bol v roku 1911 je starý otec kráľ Juraj V. Vtedy bolo Írsko ešte súčasťou britského impéria. Myslím si, že pri tejto návšteve sa ukázali osobné skúsenosti kráľovnej. Pýtali ste sa, nakoľko sa členovia kráľovskej rodiny podieľajú na príprave zahraničných ciest. Konzultujeme s nimi všetky detaily. Aj s kráľovnou. Berie do úvahy rady, ale pridáva k nim niečo zo seba. Jej prejav, ktorý začala v írskom jazyku, mal obrovský dosah. Spôsob, akým kráľovná hovorila o veciach, a to bol naozaj jej osobný vklad, akoby odzbrojil oponentov a kritikov.

Brtiská kráľovná Alžbeta II. si prezerá...
Kráľovná Alžbeta II. si prezerá memorabílie,...
+6Kráľovná Alžbeta II. odchádza zo Sandringham...

Čo by mi podľa vás o Slovensku povedala kráľovná? Samozrejme, ja by som mu neoslovil, ako sme hovorili, musela by to urobiť ona.

Ako som vravel, vždy je dokonale pripravená, ale má aj skvelú pamäť. Neviem presne, čo by vám povedala. Veľa ľudí mi však pripomína, že keď bola kráľovná vo Vysokých Tatrách, počasie bolo dosť zlé. Bolo to v októbri, a keď išla na Hrebienok, zdalo sa, že výhľad nebude dobrý. Ale na desať minúť sa mraky rozostúpili. A mala skvelý výhľad.

Kráľovský výhľad.

Kráľovský výhľad, presne. Určite by vám kráľovná o Slovensku niečo povedala. Myslím si, že by spomenula práve tie menej formálne veci, ktoré tu zažila.

Pre jej vek sa už nedá očakávať, že by na Slovensko prišla opäť. Ale možno niekto iný z kráľovskej rodiny by mohol, nie?

Bol by som veľmi rád, keby prišiel princ z Walesu. Viem, že mal veľmi dobrú debatu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou na klimatickej konferencii COP26 v Glasgowe. Dobre si Slovensko pamätá. Ale na dva roky sa cestovanie takmer zastavilo, takže povinnosti sa hromadia.

Tak možno by mohli prísť princ William a vojvodkyňa Catherine.

Princ William je patrónom Earthshot Prize, čo je niečo ako environmentálna Nobelova cena. Víťazov je päť a všetci dostanú milión libier. Dúfam, že sa Slováci budú hlásiť. Keď niekto z nich vyhrá, myslím si, že vojvoda z Cambridgea rád príde, aby sa pozrel, čo sa na Slovensku deje.

CORRECTION Britain Queen Platinum Jubilee Čítajte viac Alžbeta II. oslávila 70 rokov na tróne! Úsmev, dobrá nálada a stretnutie, ktoré ju vrátilo do roku 1953!

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovná Alžbeta II. #Spojené kráľovstvo