Pokračovanie článku: Poznanie, na ktoré by sme čakali 20 rokov, sme vďaka pandémii dosiahli za dva roky

Robíme to opačne ako príroda. Z organiky vytvárame anorganiku

Pasteurov inštitút v Lille nedávno otestoval aj zariadenie spoločnosti IQ Capital, ktoré má chrániť pred vírusmi. Zhovárali sme sa s konateľom Janom Babicom.

Nomad. Foto: IQ CAPITAL
Nomad Nomad.

Na akom princípe to funguje?

Podstata je v tom, že zariadenie Nomad vytvára ochrannú bublinu. V okruhu zhruba dvoch metrov toto zariadenie eliminuje vírusy aj baktérie. Toto máme otestované. Účinnosť je potvrdená. Zariadenie zároveň eliminuje aj niektoré chemické látky.

Aký to má význam?

Chráni aj pred komármi. Sú dezorientované. Pre komáre je samotné zariadenie neškodné, nezabije ich, no zabráni im v tom, aby vyhľadali človeka podľa chemických signálov. Takže zariadenie eliminuje mikrobiologickú aj chemickú kontamináciu. Nomad slúži na individuálnu ochranu. Keby som ho teraz postavil na stôl, mal by zabezpečiť ochranu dvojakým spôsobom. Jednak by deaktivoval vírusy a baktérie vo vzduchu, ktorý môžem vydychovať, takže ochráni vás. A zároveň ochráni aj mňa predtým, ako sa nadýchnem, ak by ste vírusy mali v dychu vy. Toto zariadenie je určené pre interiér, ale pracujeme aj na ďalších zariadeniach, ktoré sú podstatne väčšie a ktoré sú založené na sofistikovanejšej technológii.

Na čom je postavená táto technológia?

Nové technológie, na ktorých pracujeme, spájajú niekoľko iných technológií z čoho vzniká úplne nový technologický proces pri rozklade, degradácii organických kontaminantov, či už živých, ako sú vírusy, baktérie a plesne, alebo aj neživých, ako sú chemické organické znečistenia, ktoré poznáme pod skratkou VOC – volatile organic compounds, prchavé organické zlúčeniny alebo NOx. Vznikajú spaľovaním produktov ropy alebo zemného plynu. Nová technológia vzniká spojením hlavne procesov na báze studenej plazmy a fotokatalýzy.

Súvisí to s princípmi, ktoré sú prítomné v lese?

Toto je úplne opačný princíp. V prírode je to tak, že z anorganickej hmoty sa robí organická. My to spravíme opačne. Z organickej hmoty, ktorou sú vírusy a baktérie, urobíme anorganickú, neškodnú pre zdravie. Vytvoria sa novovzniknuté anorganické častice vzduchu.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #veda a výskum #pandémia koronavírusu