Na jeden víkend otvoria záhrady, do ktorých sa inak nedostanete

Práve v čase kríz, ktoré práve spoločnosť zažíva, sa ľudia potrebujú dostať na vzduch, prejsť sa po prírode a obklopiť jej prirodzenou krásou. Tú najdostupnejšiu možnosť predstavujú záhrady a parky. Opäť sa chystá na Slovensku jeden víkend - 3. - 5. júna, keď verejnosť bude môcť navštíviť aj tie najtajomnejšie z nich, ktoré sú celý rok zatvorené. Viac nám o Víkende otvorených parkov a záhrad 2022 porozprávala Michaela Kubíková, riaditeľka neziskovej organizácie Národný Trust, ktorá podujatie vedie.

18.04.2022 06:00
debata
Michaela Kubíková, riaditeľka neziskovej... Foto: ARCHÍV MICHAELY KUBÍKOVEJ
Michaela Kubíková Michaela Kubíková, riaditeľka neziskovej organizácie Národný Trust.

Vlani mohli ľudia navštíviť rekordný počet – až 106 parkov a záhrad. Ako to bude tento rok?

Do 22. apríla prebieha registrácia, správcovia a vlastníci parkov a záhrad môžu prihlásiť svoje lokality. Zatiaľ sa nám ich prihlásilo 55. Sú z celého Slovenska a ide naozaj o pestré typy. Od ukážkových prírodných záhrad, cez komunitné záhrady až po historické parky, ktoré sú naším hlavným cieľom. Každé miesto má jedinečnú atmosféru, je niečím unikátne, zaujímavé.

Počas tohto víkendu zvykne v záhradách prebiehať aj zaujímavý kultúrny program. Čo ste nachystali tento rok?

Je to dobrovoľnícke podujate, lokality sa prihlasujú samy. A program chystajú správcovia parkov, majitelia, ktorí to všetko riešia v rámci nadšenia, voľného času. Zapojilo sa aj veľa štátnych inštitúcií. Ťažiskom programu by mali byť aktivity, ktoré návštevníka oboznámia s miestom. Ale je výborné, keď sa nájde aj priestor pre koncert, tvorivé dielne, ukážky arboristických prác. A pre nás je dôležité, aby bola aj možnosť lektorovaných prehliadok, ideálne je, ak ľudí môžu sprevádzať tí, čo sa o park starajú.

Víkend otvorených parkov a záhrad 2022 bude 3.... Foto: ARCHÍV NÁRODNÉHO TRUSTU
Víkend otvorených parkov a záhrad Víkend otvorených parkov a záhrad 2022 bude 3. až 5. júna.

Program sa teda ešte len chystá, kde sa ľudia dozvedia podrobnosti?

Je dôležité, aby si ľudia ešte pred návštevou pozreli našu stránku vopz.sk. Aby si riadne preverili, či bude napríklad otvorená súkromná záhrada, ktorú by si radi pozreli, v sobotu aj v nedeľu. Nie každý zo súkromníkov totiž má takú možnosť a musíme to rešpektovať. Takto predídeme sklamaniu, keby ľudia niekam dlho cestovali a nakoniec by zistili, že sa nedostanú dnu. Čo sa v uplynulých ročníkoch stávalo. A napríklad Vodárenskú záhradu v Bratislave nám pred pár rokmi zatopil Dunaj.

Máte už nejaké body programu isté?

Dostali sme aj prostriedky z Fondu na podporu umenia, takže sa napríklad pripravuje koncert Katky Koščovej, budeme robiť výtvarné plenéry. Je pritom dôležité, aby išlo o aktivity, ktoré budú citlivé voči tomuto prostrediu. Nepôjde o hromadné akcie, ale skôr to budú individuálne prehliadky, menšie komorné aktivity, čítačky pre deti, bábkové divadlá. V programe sa napríklad objaví Pavel Filgas, český maliar, ktorý krásne maľuje práve historické lokality. Budeme robiť aj tematické prehliadky so sprievodcami, pripravujeme tematický okruh o kláštorných záhradách v Bratislave, o palácových záhradách. A tiež by sme radi pripravili aj prehliadky zadarmo pre Ukrajincov, tiež v rámci Bratislavy. Máme to už dohodnuté, ale ešte to nie je potvrdené.

V záhradách a vzácnych parkoch dostane priestor... Foto: ARCHÍV NÁRODNÉHO TRUSTU
park V záhradách a vzácnych parkoch dostane priestor aj výtvarné umenie a hudba.

Víkend otvorených parkov a záhrad má každý rok nosnú tému. Tentokrát je to klimatická zmena, ako ohrozuje samotné záhrady a parky. Čo ste k tomu pripravili?

V Bratislave pripravujeme napríklad seminár, ktorý je určený pre odbornú verejnosť, ale aj pre správcov historických parkov a záhrad. Seminár sa venuje údržbe starých alebo senescentných stromov. Plnia v parkoch veľmi dôležité funkcie. Spojíme to vlastne s ďalším slovensko-maďarským projektom nazvaným Múdre stromy. Staré stromy už nemusia byť vitálne, ale sú absolútne dôležitou súčasťou biodiverzity. Vyžadujú si špeciálnu starostlivosť, treba samozrejme dbať aj o bezpečnosť návštevníkov parku. Spolu s arboristami už ošetrujeme 12 takýchto stromov vo vybraných záhradách, časť na Slovensku, časť v Maďarsku. Na seminári si porovnáme skúsenosti. Plus robíme aj na audiosprievodcovi po týchto stromoch v slovensko-maďarskom pohraničí, aby sme posilnili záhradnú turistiku.

Rastie o ňu záujem?

Ľudia aj v čase kríz, ktoré aktuálne prežívame, potrebujú vyraziť na čerstvý vzduch, prejsť sa po prírode. Parky a záhrady majú obrovský potenciál, ktorý sa ešte len objavuje.

Kto vybral tému o klimatickej zmene?

Téma bola vybraná na medzinárodnej úrovni. Francúzske ministerstvo kultúry spolu s Radou Európy začalo v roku 2018 mapovať iniciatívy, ktoré sa venujú záhradám a parkom. Na Slovensku našli nás a pribrali nás do spolupráce. Od roku 2018 sa aj naše podujatie koordinuje na celoeurópskej úrovni. Vlani robilo podobnú akciu až 19 krajín.

Podujatie je jedinečnou príležitosťou pozrieť... Foto: Pravda, Andrej Barát
súkromná záhrada v Koniarovciach Podujatie je jedinečnou príležitosťou pozrieť si aj krásne súkromné záhrady, ktoré sú neprístupné. Pred pár rokmi to bola napríklad súkromná záhada v Koniarovciach.

Prečo vybrali práve takúto tému?

Nielenže nám parky a záhrady pomáhajú v boji s klimatickou zmenou. Klimatická zmena má veľký dopad aj na ne. Budú sa meniť druhy rastlín, živočíchov, je to obojstranný prienik. Jednotlivé parky a záhrady môžu pristupovať k tejto téme svojím vlastným tvorivým spôsobom.

Bude sprístupnená aj Kochova záhrada v Bratislave?

Riešime to s primátorom, veľmi by chcel Kochovu záhradu sprístupniť verejnosti aspoň v nejakom režime. Ale sú tam napríklad staré suché smreky, ktoré, žiaľ, treba dať preč. Sú naozaj vo veľmi zlom stave. Nemôžeme tam dovtedy pustiť ľudí. Pripravujeme dobrovoľnícku brigádu víkend pred podujatím. Od roku 2007, keď sme Kochovu záhradu otvorili, prešla určitým vývojom. V Bratislave je práve o ňu najväčší záujem, nie je normálne prístupná. Počas podujatia príde aj 1 000 ľudí, púšťali sme ich tam so sprievodcami. Ak by sa ju podarilo sprístupniť aj tento rok, bolo by to veľmi zaujímavé.

Budete opäť aj sadiť veľký strom?

Áno, v spolupráci s ISA Slovensko – združenie arboristov Slovenska pravidelne každý rok vysádzame v niektorom z historických parkov a záhrad v rámci podujatia jeden narastený strom. Tento rok vysadíme narastený strom v zámockom parku v Malackách. Druh sa ešte upresňuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víkend otvorených parkov a záhrad