Čo môžu Slováci očakávať od prvej dámy USA?

Slovensko hostí prvú dámu USA Jill Bidenovú. Zdrží sa do 9. mája. Okrem oficiálnych schôdzok má na programe aj stretnutie s ukrajinskými utečencami, keď zavíta do Košíc a do Vyšného Nemeckého.

07.05.2022 16:02
Biden, Jill Bidenová, Joe Biden Foto: ,
Prvá dáma USA Jill Bidenová a jej manžel, šéf Bieleho domu Joe Biden. Žijú spolu už veľmi dlho: zosobášili sa v roku 1977.
debata (119)

Čo môžu Slováci očakávať od manželky prezidenta Joea Bidena? A aká je? Pre Pravdu odpovedala Myra Gutinová, expertka na politickú komunikáciu z Riderovej univerzity v New Jersey a jedna z najznámejších amerických odborníčok na dejiny pôsobenia prvých dám v Bielom dome.

Jill Bidenová je opäť na samostatnej zahraničnej ceste. Vlani v lete viedla prvá dáma americkú delegáciu na olympiáde v Tokiu. Teraz zavíta do Rumunska a na Slovensko. Prečo ju prezident Joe Biden vysiela na takéto návštevy? Môže prvá dáma dosiahnuť niečo, čo iní nie, môže odovzdať nejaký špeciálny odkaz?

V Amerike je Bidenová oveľa populárnejšia ako jej manžel. Verejnosť ju vníma mimoriadne pozitívne. Je celkom možné, že na cestu do Európy sa Bidenová vybrala preto, lebo si to aj sama vyžiadala. Má pochopenie pre takéto situácie. Prvú dámu ľudia naozaj zaujímajú. Okrem toho Bidenová môže prísť do Rumunska a na Slovensko a bude reprezentovať USA bez politického rizika, ktoré by bolo do istej miery spojené s tým, keby takúto návštevu absolvoval prezident. V oveľa väčšej miere by sa hneď špekulovalo o politických odkazoch, či o tom, čo by Biden mal v Európe sľúbiť alebo nesľúbiť. Bidenová podobné veci nebude musieť riešiť. Nechcem sa na jej cestu dívať len z nejakého strategického hľadiska, ale je to, ako hovoríme v Amerike, win-win situation, teda, že všetci budú spokojní.

Bidenová sa stretne s ukrajinskými utečencami, z ktorých väčšinu tvoria ženy a deti. Stane sa to 8. mája. Je to Deň matiek, ktorého oslavy na Slovensku nemajú až takú tradíciu, ale v USA je to veľký sviatok. Nakoľko v tom vidíte symbolizmus, že utečencov navštívi práve vtedy?

Deň matiek je v USA naozaj veľkým sviatkom. Bidenovej stretnutie s utečencami 8. mája je ďalším dôkazom toho, aká je empatická. Prvá dáma je jednou z najznámejších žien v USA, hneď za Oprah Winfreyovou. Deň matiek strávi tým, že bude počúvať ľudí, povie im, že keď príde domov, vysvetlí prezidentovi, čo videla. Je to podobné ako v prípade Eleanor Rooseveltovej (bola americkou prvou dámou v rokoch 1933 až 1945, pozn. red.), ktorá sa stala očami a ušami prezidenta Franklina Delano Roosevelta. Bidenová sa však dlhodobo zaujíma napríklad o problémy vojenských rodín. Ak sa na Slovensku stretne s matkami a ich deťmi, nikto nemôže povedať, že to len hrá.

Jill Biden Čítajte viac Biden vysiela na Slovensko prvú dámu. Poďakuje za Ukrajinu

Už ste povedali, že prvá dáma je empatická, a že ju americká verejnosť vníma veľmi pozitívne. Čo od nej môžu očakávať Slováci, ktorí budú mať možnosť sa s ňou stretnúť?

Bidenová je naozaj veľmi vrúcna a starostlivá. V jej prípade je to tak, že je taká, akú ju verejnosť vidí. Myslím si, že Slováci si prvú dámu veľmi obľúbia. Najmä deti, veď je mamou aj babkou.

Americký prezident naposledy navštívil Slovensko v roku 2005, keď sa George Bush stretol v Bratislave so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Teraz príde prvá dáma. Znamená to, že by za ňou mohol nasledovať Biden alebo to skôr treba vnímať tak, že šéf Bieleho domu asi na Slovensko tak skoro nepríde, keďže tu bude jeho manželka?

Naozaj neviem. Biden celkovo až tak veľa necestuje. Zato prvá dáma je po USA rozlietaná. V Bielom dome je od januára 2021 a už navštívila 36 štátov. Je možné, že keď Biden pôjde najbližšie do Európy, ukáže sa v Kyjeve, a azda aj inde.

Americký prezident má toho, samozrejme, veľmi veľa doma. Na jeseň USA čakajú kongresové voľby a s demokratmi to nevyzerá veľmi dobre. Zapojí sa Bidenová do kampane?

Verejnosť ju mimoriadne pozorne sleduje. Bidenová bola osem rokov v Bielom dome, keď bol Joe Biden viceprezidentom Baracka Obamu. Na príklade Michelle Obamovej videla, čo to znamená byť prvou dámou. A je to skúsenosť, ktorú jej predchodkyne väčšinou nemali. Bidenová upriamila pozornosť na iniciatívy spojené so vzdelávaním, s podporou vojenských rodín a s bojom s rakovinou. Ako som už spomenula, veľa cestuje po USA a podporila očkovaciu kampaň proti covidu. Predpokladám, že sa výrazne zapojí do kampane pred kongresovými voľbami. Nemyslím si však, že bude kritizovať republikánskych kandidátov. Skôr sa zameria na to, aby ľuďom vysvetľovala, čo sa jej manželovi podarilo, čo urobil pre ľudí, a že na to, aby dokázal ešte viac, potrebuje v Kongrese ďalších demokratov.

Vieme o nej, že hoci je manželkou prezidenta, vyučuje na vysokej škole Northern Virginia Community College. Ako to funguje?

Viem, že to berie veľmi vážne. Počula som od novinárov, že keď je na cestách, neraz známkuje študentské práce. Sama učím viac ako 40 rokov a takýto prístup si vážim. Mám pocit, že Bidenová je dobrou profesorkou. Vyzerá, že vie dobre počúvať a myslím si, že presne chápe, čo pre študentov, ktorí chodia na komunitnú vysokú školu, znamená vzdelanie. Neraz je to pre nich skúsenosť, ktorá im zmení život. Mimoriadne chválim prvú dámu za to, že je ochotná do svojich povinností zaradiť aj pokračovanie učiteľskej kariéry.

ukrajina, buča, vojna na ukrajine Čítajte viac Hovorí Putin o genocíde Ukrajincov?

Na začiatku našej debaty ste spomenuli Eleanor Rooseveltovú. Ku ktorým prvým dámam z histórie by ste ešte prirovnali Jill Bidenovú?

Zaradila by som ju do skupiny aktivistiek. Rooseveltová v tomto dokonca predstavuje samostatnú kategóriu. Ale Bidenovú môžeme spomenúť spoločne s Lady Bird Johnsonovou, Betty Fordovou, Rosalynn Carterovou či Hillary Clintonovou a Michelle Obamovou. Všetky tieto ženy mali výborný politický prehľad. Ale každá z nich, okrem Hillary, sa usilovala, aby to nebolo príliš viditeľné. Nepochybujem však, že sa všetky so svojimi manželmi rozprávali o dôležitých veciach a prezidenti ich počúvali. Je taký príbeh, pri ktorom sa vždy usmievam. Novinári sa raz pýtali Rooseveltovej, či ovplyvňuje rozhodnutia šéfa Bieleho domu. Prvá dáma im odpovedala: Nie je to tak, že by sme sa pri večeri s manželom na seba len pozerali. Podľa mňa to vystihla presne.

Keď sa vrátim k ceste prvej dámy na Slovensko, koľko pozornosti sa jej dostane v USA?

Bidenovej cesta je spojená s vojnou na Ukrajine. Určite ju médiá budú sledovať mimoriadne pozorne a očakávam, že sa k nej postavia pomerne pozitívne.

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #Jill Biden