Fínska novinárka: Hovoríme, že jeden Fín vydá za desať Rusov

"Rusko sa usiluje zmeniť režimy v rôznych krajinách. Postupne môže dosiahnuť, že sa mu podarí zvýšiť podporu pre extrémistov, ktorí sú pre Moskvu užitoční,“ uviedla pre Pravdu na konferencii GLOBSEC známa fínska novinárka a autorka knihy Putinovi trollovia Jessikka Aro.

15.06.2022 06:00
21Rozhovor-3x Foto:
Fínska novinárka a autorka knihy Putinovi trollovia Jessikka Aro.
debata (171)

Žurnalistka v minulosti čelila brutálnej očierňujúcej kampani, ktorá sa skončila policajným vyšetrovaním a odsúdením štyroch ľudí. "Zverejnili fotografie z mojej dovolenky, na ktorých som tancovala a zabávala sa s mojím thajským priateľom a riešili, ako vyzerám. A z komentárov, ktoré to sprevádzali, mám doteraz husiu kožu,“ povedala Aro.

Kedy ste naposledy uverili nejakej falošnej správe či hoaxu?

Stalo sa mi to nedávno. Preposlala som tweet, ktorý tvrdil, že ruský patriarcha Kirill pokrstil raketu, ktorá sa volá Satan. Potom som zistila, že to nebola tá strela, a že sa to stalo už dávnejšie, pred niekoľkými rokmi. Ale ja, ako hlúpy človek, som preposlala falošnú správu, pretože som jednoducho uverila, že je to pravda.

Video
Pozrite si ukážku z vojenského cvičenia Sapeli (Šabľa), počas ktorého fínska armáda nacvičovala aj boje v mestských častiach.

A kedy sa vám stalo, že ste si o niečom mysleli, že je to falošná správa, ale nebolo to tak?

Musím o tom porozmýšľať. Je to naozaj dobrá otázka. No väčšinou ma obklopujú falošné správy, takže takéto situácie veľmi nezažívam (smiech).

Máte nejaký krátky manuál na to, ako sa správať na sociálnych médiách, aby sme príliš nešírili falošné správy? Hoci, ako o tom diskutujeme, každý z nás sa môže pomýliť.

Určite. Mali by sme sa usilovať pomôcť ľuďom, ktorí šíria falošné správy, ktorí sa prepadli do králičej nory a očividne netušia, že sa stali obeťami napríklad ruského dezinformačného boja. Je dobré sa s nimi rozprávať. Lebo nikto to dnes nerobí. My občania im musíme pomôcť. A musíme aktívne žiadať politikov, ktorých sme si zvolili, aby sociálne médiá fungovali lepšie a boli výraznejšie regulované. V tejto chvíli sa stáva, že si ľudia nechajú vymyť mozgy v komunitách na sociálnych médiách, ktoré vytvorili ruskí trollovia a architekti ruskej propagandy, čo sú bezpečnostné služby. Keď sa vrátim k vašej prvej otázke, myslím si, že by to nemalo byť tak, že sa musíme snažiť zistiť, či je za nejakým tweetom ruský troll alebo bot či skutočný človek.

Podľa nedávneho prieskumu YouGov 85 percent Fínov obviňuje za vojnu na Ukrajine Rusko. Čo si myslíte, ako je to na Slovensku?

Bohužiaľ, predpokladám, že oveľa menej.

Je to 38 percent.

Je mi naozaj ľúto, že je to tak.

Žiadna krajina nie je dokonalá a vy a to, čo sa vám stalo, ste v podstate príkladom, že také nie je ani Fínsko. No, keď som vám povedal, ako to vyzerá na Slovensku, máte pre nás nejakú radu, možno najmä pre politikov?

Určite by s tým mali politici začať bojovať. Lebo, keď to neurobia, zasiahne to aj ich. Keď sa nič nestane, ľudia, ktorí ich volili, sa skôr či neskôr premenia na takpovediac zombie. Pod vplyvom ruskej propagandy budú voliť extrémnu pravicu a ľavicu a ďalších bláznivých politikov, ktorí sú proti Európskej únii, proti NATO, proti všetkému. Nebudú dávať hlasy tým, ktorí sú pri moci teraz. Riešiť to, čo sa deje, je v záujme súčasných politikov, je to o ich prežití. Rusko sa usiluje zmeniť režimy v rôznych krajinách. Postupne môže dosiahnuť, že sa mu podarí zvýšiť podporu pre extrémistov, ktorí sú pre Moskvu užitoční. Napríklad z hľadiska energetických dohôd alebo preto, že takíto politici by mohli rozbiť jednotu EÚ týkajúcu sa protiruských sankcií. Takéto typy ľudí Rusko podporuje a usiluje sa ovplyvniť voličov, aby za nich hlasovali. Boli sme toho svedkami v roku 2016 pred prezidentskými voľbami v USA. Rusko priam zbieralo ľudí, ktorí volili Donalda Trumpa, a ktorý sa do Bieleho domu dostal.

Za svoju prácu, za odhaľovanie ruských dezinformačných kampaní stále čelíte vyhrážkam smrťou. Odhodlali ste sa žalovať ľudí, ktorí na vás útočili, niektorí skončili s miernymi trestami. Prečo ste sa tak rozhodli?

Nebolo to ľahké. Nestala som sa novinárkou preto, aby sa moje meno dostalo do krimi správ. Nikdy som na nič také nemyslela, keď som začala s touto prácu, ktorú veľmi milujem. Musela som to však urobiť, lebo to, čo sa dialo, bolo príšerné. Písali o mne výmysly, klamstvá, ľudia ma stalkovali, niektorí moji priatelia ma začali nenávidieť. Verila som fínskemu systému spravodlivosti, že mi pomôže a v podstate som mala pravdu. Niekoľko ľudí za to, čo robili, potrestali. Bola by som na tom oveľa horšie, keby sa to nestalo. Veľmi súcitím s novinármi, ktorí nemajú šancu dovolať sa spravodlivosti. Napríklad v Rusku či inde, dokonca aj v niektorých európskych krajinách. Vždy som si myslela, že mám právo robiť si svoju prácu bez toho, aby mi do nej niekto zasahoval. Trollovia mi prikazovali, čo mám robiť, či čo nemám robiť. Usilovali sa, aby ma môj zamestnávateľ vyhodil. Okrem toho veľmi rada píšem o Rusku.

Ako ste sa k tomu dostali?

Obe moje staré mamy mi rozprávali príbehy o Sovietskom zväze, a ako museli Fínsko pred ním brániť. Prerástlo to do mňa.

Pamätáte si na moment, keď ste si povedali, že musíte proti trollom bojovať?

Bolo to začiatkom roku 2016. To som už čelila vyhrážkam takmer 1,5 roka. Začalo sa to falošnými správami, že spolupracujem s NATO a tajnými službami USA a pobaltských štátov. Zverejnili moju adresu a telefónne číslo. Začiatkom roku 2016 som sa stala terčom prokremeľskej stránky What the Fuck-Paper. Hovorili o mne, že som NATO troll, že som NATO troll v bikinách. Zverejnili fotografie z mojej dovolenky, na ktorých som tancovala a zabávala sa s mojím thajským priateľom a riešili, ako vyzerám. A z komentárov, ktoré to sprevádzali, mám doteraz husiu kožu. Ani to nemôžem povedať. Boli plné nenávisti a sexuálnych a rasistických odkazov. Najprv som plakala a potom som si povedala, že mám toho dosť a idem na políciu. Nakoniec odsúdili štyroch ľudí. Jeden z nich tvrdil, že reprezentuje Inštitút strategických štúdií, čo je organizácia v Moskve, na ktorú dozerajú ruské tajné služby. Vieme, že verboval ľudí, ktorí na Ukrajine bojujú za Rusko. Sám o sebe tvrdí, že je jediným ruským trollom vo Fínsku, takže to môžem povedať aj ja.

Všimli ste si nejakú zvýšenú aktivitu spojenú so šírením proruských informácií, ktorá by súvisela s tým, že si Fínsko podalo prihlášku do NATO?

Kremeľ by nás rád zastavil. Už keď Rusko na Ukrajine spustilo takzvanú špeciálnu operáciu, čo sa v podstate rovná genocíde a páchaniu vojnových zločinov, z Moskvy zaznelo, že ak by sa Fínsko usilovalo vstúpiť do NATO, bude čeliť následkom. Tieto hrozby sa šíria aj na sociálnych sieťach, ale Fíni na ne reagujú. Dá sa povedať, že proti nim dokonca protestujú. Okrem toho to vyzerá tak, že Rusko musí riešiť mnoho vecí a má otvorených veľa frontov. Nanešťastie aj takých, o ktorých asi ešte nič nevieme. Nechcem znieť ako konšpirátorka, ale Rusi majú vždy rozrobených viacero operácií. Som presvedčená, že už naplno pracujú, aby ovplyvnili americké prezidentské voľby v roku 2024. Zameriavajú sa tiež na Afriku či Indiu. Mám pocit, že Fínsko pre Rusko nepredstavuje momentálne nejaký veľký terč.

Takže sa neobávate, že Moskva by mohla siahnuť po vojenskej sile, keď sa Helsinki rozhodli pre členstvo v Severoatlantickej aliancii?

Nie, toho sa nebojím. A verím našim predstaviteľom, že keby k niečomu došlo, bezpečnostné zložky by bránili našu krajinu. Nás Fínov vychovávajú pod heslom, ktoré sa do istej miery odvíja od reality zimnej vojny v rokoch 1939 až 1940, keď ZSSR zaútočil na Fínsko. Krajinu bránili naši starí otcovia a staré mamy. Dnes hovoríme, že jeden Fín vydá za 10 Rusov. Verím, že keby nastali nejaké vojenské problémy, postavili by sme sa k nim čelom a zvládli by sme ich. Výskumy ukazujú, že ochota Fínov brániť svoju krajinu patrí medzi najvyššie na svete.

Spomenuli ste, že Rusi sa budú usilovať ovplyvniť americké prezidentské voľby v roku 2024. Mohli by byť úspešní?

Áno. Pozrite sa na útok na Kapitol zo 6. januára 2021. Na diaľku z neho cítiť vplyv Ruska. Moskva sa usiluje prehĺbiť polarizáciu Ameriky a vytvoriť chaos. Webová video služba Ruptly, ktorú vlastní ruská RT, sledovala protestujúcich, ktorí sa dostali do Kongresu a útočili na policajtov. Je to súčasť deziformačného boja, ktorý Rusko vedie proti svojmu najväčšiemu nepriateľovi Amerike.

Hovorili sme o Rusku, ale vy máte aj veľmi zlú skúsenosť s USA, s vládou Trumpa. Čo sa stalo?

Americká ambasáda vo Fínsku ma v roku 2019 oslovila s tým, že by som mala dostať Medzinárodnú cenu ženskej odvahy. Na ceremónii mal byť aj vtedajší minister zahraničných vecí Mike Pompeo a celé to mal sprevádzať dvojtýždňový program. Pýtali sa ma na moje sociálne médiá. Myslela som si, že ich chcú použiť, aby informáciu o ocenení rozšírili. Ale ukázalo sa, že ma sledovali. Trump tweetoval, že falošné a skorumpované médiá sú nepriatelia ľudu. Komentovala som to s tým, že Rusi nepotrebujú trollov, lebo už jedného majú. Tweetovala som aj článok z denníka New York Times o všetkých Trumpových klamstvách. Interné vyšetrovanie ukázalo, že pre tieto veci som nakoniec o cenu prišla. Na verejnosti však Američania tvrdili, že som sa nedostala do finále ocenenia. Takže o mne šírili falošné správy, ktoré potom prebrali aj ruské dezinformačné stránky. Bolo to odporné správanie.

© Autorské práva vyhradené

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Fínsko #Ukrajina #falošné správy #vojna na Ukrajine #Putinova vojna